Ζαχαράκη (ΝΔ): Η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα μέχρι το 2060 χωρίς αντάλλαγμα - iefimerida.gr

Ζαχαράκη (ΝΔ): Η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα μέχρι το 2060 χωρίς αντάλλαγμα

Φωτογραφία: IntimeNews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η κυβέρνηση δέχτηκε ό,τι της ζήτησαν χωρίς καμία διαπραγμάτευση», δηλώνει στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σοφία Ζαχαράκη.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση, μετά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ότι υπέγραψε τη δέσμευση της χώρας μέχρι το 2060 χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα.

Σε όσους κάνουν λόγο για στρατηγικό λάθος της ΝΔ να ζητάει εκλογές, η κ. Ζαχαράκη τονίζει ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή το θέτει η ίδια η πραγματικότητα και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ δεν θα αφήσει να γίνει «η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυχία και μοίρα της χώρας».

«Δεν θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμη η κυβέρνηση αυτή να στέκεται μπροστά στο δρόμο της χώρας», προσθέτει εκτιμώντας ότι θα γίνουν εκλογές ενώ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Όποιος ζητάει από την Νέα Δημοκρατία υπό αυτές τις συνθήκες συναίνεση, δεν ζητάει συναίνεση, ζητάει συγχωροχάρτια για λογαριασμό των δύο κυβερνητικών συνεταίρων», υπογραμμίζει η Σοφία Ζαχαράκη.

Η συνέντευξη της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Σοφίας Ζαχαράκη στον Νίκο Αρμένη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ. Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από τα θέματα της οικονομίας. Όλο το χειμώνα η ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν έκλεινε η διαπραγμάτευση και τώρα που φαίνεται ότι υπάρχει εξέλιξη, την κατηγορεί ότι τα δέχεται όλα χωρίς διαπραγμάτευση. Σας επικρίνουν για αυτό από την κυβέρνηση. Λένε ότι φάσκετε και αντιφάσκετε... Τι απαντάτε;

Απ. Υπάρχει σήμερα η ελάχιστη αμφιβολία, ότι είχαμε δίκιο, κύριε Αρμένη; Απολύτως καμία. Η κυβέρνηση καθυστέρησε τη δεύτερη αξιολόγηση όχι γιατί ήθελε να κερδίσει κάτι ουσιαστικό στην διαπραγμάτευση. Η μόνη στάθμιση πίσω από αυτή την επιλογή ήταν καταρχάς να κερδηθεί πολιτικός χρόνος στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Και πέρα από αυτό, η αυταπάτη ότι το να φτάσουμε κοντά στις εκλογές στην Ολλανδία, στην Γαλλία και στη Γερμανία θα ήταν μια δεύτερη ευκαιρία για την κυβέρνηση να φορέσει ξανά την στολή του διαπραγματευτή- καμικάζι.
Ποια ήταν η κατάληξη το είδαμε όλοι. Η οικονομία παρέμεινε σε αβεβαιότητα για 16 μήνες. Και στο τέλος η κυβέρνηση δέχτηκε ό,τι της ζήτησαν χωρίς καμία διαπραγμάτευση και υπέγραψε τη δέσμευση της χώρας μέχρι το 2060 χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα.

Ερ. Λέτε ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός και η ΝΔ κυβέρνηση, θα πετύχαινε καλύτερη συμφωνία. Λέτε μάλιστα πως και στο μέλλον αν πάρετε την ευθύνη της διακυβέρνησης, θα πετύχετε καλύτερη συμφωνία. Δηλαδή λέτε ότι θα επαναδιαπραγματευτείτε, όμως αυτά τα σενάρια της επαναδιαπραγμάτευσης τα έχουμε δει και στο παρελθόν -και από τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλετε- και δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεν νομίζετε;

Απ. Σε ό,τι αφορά την παρατήρησή σας για τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν διαφωνεί σήμερα. Την πραγματική διάσταση των ψεμάτων με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υφάρπαξε την ψήφο των πολιτών την είδαμε και, δυστυχώς, συνεχίζουμε να την βλέπουμε. Αλλά, η μεγαλύτερη ήττα σ' αυτήν τη χώρα θα είναι να αφήσουμε το πολιτικό αυτό παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μοιρολατρία και μηδενισμός.

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του 2012-2014 παρέλαβε τη χώρα με ύφεση -7,2% και το 2014 παρέδωσε τη χώρα με ανάπτυξη 0,73%. Παρέλαβε έλλειμμα -9,5% και παρέδωσε τη χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα. Παρέλαβε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα 9,1 δισ. και παρέδωσε 3,1 δισ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε δυο φορές τον φόρο ακινήτων, μείωσε την εισφορά αλληλεγγύης και τον φόρο πετρελαίου. Μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση, έναν κλάδο που αφορά 200 χιλιάδες επιχειρήσεις και περί το ένα εκατομμύριο εργαζομένους. Για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να τον αυξήσει πάλι.

Δεν είναι, λοιπόν, ούτε θα αφήσουμε να γίνει η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ αποτυχία και μοίρα αυτής της χώρας. Η χώρα μας για να ανακτήσει την αυτονομία της στην σχέση της με τους εταίρους της, την οποία με ταπεινωτικό τρόπο έχει απωλέσει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Να σταθεί στα πόδια της, να αναπτύξει την οικονομία της. Κι αυτό θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ερ. Επίσης, ζητάτε συνεχώς εκλογές ενώ δεν μπορείτε να προκαλέσετε. Κάποιοι μιλούν για στρατηγικό λάθος. Υποστηρίζουν ότι μπορεί να βρεθείτε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα 2-3 ετών να ζητάτε εκλογές και να μην γίνονται.

Απ. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή, το αίτημα για εκλογές, δεν είναι η Νέα Δημοκρατία που το θέτει. Το θέτει η ίδια η πραγματικότητα. Το θέτει η ύφεση, το θέτει η ανεργία, το θέτει η ασφυξία στην ιδιωτική οικονομία, το θέτει η μετανάστευση των νέων, το θέτει η διάλυση της δημόσιας παιδείας, το θέτει η ανασφάλεια των πολιτών, το θέτει η επιδείνωση της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια ταραγμένη εποχή. Κάθε μέρα που περνάει με την κυβέρνηση αυτή είναι ένα βήμα πίσω για την χώρα και τους πολίτες. Και μάλιστα την ώρα που η πατρίδα μας έχει ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να τρέξει προς τα εμπρός. Όμως, τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει αδιέξοδα της χώρας. Και στην Δημοκρατία τα αδιέξοδα λύνονται με εκλογές.

Ερ. Προβλέπετε μάλιστα ότι θα γίνουν. Έχω ακούσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορηματικά να κάνει αυτή την εκτίμηση. Πού στηρίζετε κάτι τέτοιο όταν σε κάθε ψηφοφορία στη Βουλή δεν υπάρχουν διαρροές από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών;

Απ. Το βλέπουμε όλοι αυτό που περιγράφετε, ότι δηλαδή στην κυβερνητική πλειοψηφία, όσο περισσότερο αισθάνονται να απομονώνονται από την κοινωνία, τόσο περισσότερο σφιχταγκαλιάζονται με τις καρέκλες τους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που κάποτε διαμαρτυρόταν για τα κάγκελα στις παρελάσεις, έχει ανεβάσει τις κλούβες των ΜΑΤ ακόμα και στα πεζοδρόμια της Ηρώδου του Αττικού. Όμως, αυτό που δεν μπορεί να αποκλείσουν οι κλούβες των ΜΑΤ να περάσει, και διπλή και τριπλή σειρά να βάλει ο κ. Τσίπρας, είναι η φανερή δυσαρμονία ανάμεσα στην κυβέρνηση αυτή και την κοινωνία. Δεν θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμη η κυβέρνηση αυτή να στέκεται μπροστά στον δρόμο της χώρας.

Ερ. Κατηγορείτε, όμως, την κυβέρνηση για όλα. Όχι μόνο για την οικονομία. Την επικρίνετε για τους χειρισμούς της στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια... παντού. Τελικά κατά τη γνώμη σας δεν κάνει τίποτα σωστό αυτή η κυβέρνηση;

Σε τι από όλα τα παραπάνω θα μας προτείνατε εσείς, κύριε Αρμένη, να συμφωνήσουμε; Να συμφωνήσουμε στην οπισθοδρόμηση στην παιδεία που επιχειρείται με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου; Να δώσουμε άφεση στις τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία; Να συναινέσουμε στα άβατα της ανομίας που ανέχεται η κυβέρνηση; Στην καταστροφή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας; Στην απειλή της ασφάλειας των ίδιων των πολιτών; Όποιος, λοιπόν, ζητάει από την Νέα Δημοκρατία υπό αυτές τις συνθήκες συναίνεση, δεν ζητάει συναίνεση, ζητάει συγχωροχάρτια για λογαριασμό των δύο κυβερνητικών συνεταίρων.

Ερ. Είστε από τα νέα πρόσωπα στην πολιτική σε μια εποχή που στην πλειονότητά τους οι νέες και οι νέοι δείχνουν να παίρνουν απόσταση. Γιατί εσείς ασχολείστε με την πολιτική και ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος στο άμεσο ή και στο απώτερο μέλλον;

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει το εξής: «Η πολιτική είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουν οι πολίτες για τη διακυβέρνησή τους. Όταν επιτυγχάνει ευημερούν. Όταν αποτυγχάνει δυστυχούν». Η ματαίωση που ζήσαμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια δημιούργησε στην κοινωνία ένα μεγάλο απόθεμα οργής. Όμως, είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά, να προσεγγίσουμε με νηφαλιότητα το παρόν της χώρας και να ατενίσουμε προς ένα καλύτερο μέλλον. Και το καθήκον της πολιτικής είναι να δώσει μια έκφραση σ΄ αυτό το καλύτερο μέλλον. Και να ανοίξει δρόμους για συμμετοχή περισσοτέρων νέων ανθρώπων στα κοινά.

Η δική μου ενασχόληση με την πολιτική, δεν είναι επαγγελματική. Προέρχομαι από τον χώρο της εκπαίδευσης και έχω εργαστεί για χρόνια τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο προσωπικός μου στόχος αφορά στο σήμερα. Είναι να κάνω καλά τη δουλειά που μου εμπιστεύθηκαν. Και ελπίζω να μπορώ να πω, όταν κλείσω αυτόν τον κύκλο, ότι δεν έκανα, ούτε είπα τίποτα, για το οποίο θα ντρεπόμουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σοφία Ζαχαράκη ΝΔ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ