Μόσχα: Μάλλον σκοτώσαμε τον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι - iefimerida.gr

Μόσχα: Μάλλον σκοτώσαμε τον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ερευνά πληροφορίες ότι ο ηγέτης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε στη διάρκεια ρωσικού αεροπορικού βομβαρδισμού στη Συρία.

Ρωσικά μαχητικά Su-34 και ένα Su-35 έπληξαν στόχο κοντά στη Ράκα, το πολιορκούμενο από συνασπισμό κουρδικών και αραβικών πολιτοφυλακών προπύργιο των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία στις 28 Μαΐου. Η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο μια συνάντηση ηγετικών στελεχών του Ισλαμικού Κράτους, στην οποία παρίστατο, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Αλ Μπαγκντάντι για να συζητήσουν την αποχώρηση απ' την de facto πρωτεύουσά τους.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που ελέγχονται μέσω διαφόρων διαύλων, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Ιμπραήμ Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάνι, ο οποίος σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό, ήταν επίσης παρών στη συνάντηση», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση αυτή μετείχαν 30 ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης και έως 300 μαχητές.

Μόσχα: Μάλλον σκοτώσαμε τον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι | iefimerida.gr 0

Δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνουν το κτίριο πριν και μετά τον βομβαρδισμό

«Δεν έχουμε 100% επιβεβαίωση»

O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ότι η Ρωσία δεν έχει 100% επιβεβαίωση πως έχει σκοτωθεί ο αλ-Μπαγκντάντι.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, παρέπεμψε στο υπουργείο Άμυνας τους δημοσιογράφους για τις ερωτήσεις σχετικά με τον αλ-Μπαγκντάντι. Είπε επίσης πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις από το υπουργείο.

Πληροφορίες για τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι στη Ράκα, στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, είχε μεταδώσει για πρώτη φορά η κρατική τηλεόραση της Συρίας στις 11 Ιουνίου, αλλά η είδηση τότε αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από πολλούς εμπειρογνώμονες, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που προέκυπταν αναφορές για τον θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους.

Τα ίχνη του επικηρυγμένου απ' τον περασμένο Δεκέμβριο με 25 εκ δολάρια Αλ Μπαγκντάντι, είχαν χαθεί εδώ και κάποιο διάστημα, αλλά πιστεύεται ότι κρυβόταν στην έρημο, έξω από τη Μουσούλη στο Ιράκ, απ’ όπου διέφυγε στα τέλη του 2016, όταν ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε την πόλη προσπαθώντας να φθάσει στη Ράκα.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είπε ότι «σχεδόν όλοι» οι υπαρχηγοί του αλ Μπανγκάντι έχουν σκοτωθεί καθώς συρρικνώνονται τα εδάφη του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ. Τόνισε δε ότι «είναι θέμα χρόνου να έχει την ίδια τύχη και ο ίδιος ο αλ Μπαγκντάντι.»

Ποιος είναι ο αρχηγός του «Iσλαμικού Κράτους»

Ο αλ Μπαγκντάντι – το όνομα του οποίου πιστεύεται ότι είναι ψευδώνυμο- λέγεται ότι γεννήθηκε στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης το 1971.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν κληρικός σε τέμενος της πόλης την περίοδο της εισβολής των αμερικανικών στρατευμάτων το 2003. Ορισμένοι θεωρούν ότι ήταν ήδη τζιχαντιστής επί διακυβέρνησης Σαντάμ Χουσεϊν. Άλλοι λένε ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τετραετή του φυλάκιση στο Camp Bucca, μια αμερικανική εγκατάσταση στο νότιο Ιράκ, όπου κρατούντο πολλά ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα.

Ο αλ Μπαγκντάντι αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος της «Αλ Κάιντα στο Ιράκ», μια απ’ τις τρομοκρατικές οργανώσεις που μετεξελίχθηκαν στον ISIS το 2010. Τον Οκτώβριο του 2011 οι ΗΠΑ ανακήρυξαν επίσημα τον αλ Μπαγκντάντι «τρομοκράτη» και πρόσφεραν αμοιβή 10 εκ δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη ή το θάνατό του.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ