Καταγγελία: Οι δυτικοί ρίχνουν βόμβες λευκού φωσφόρου στη Συρία [βίντεο] - iefimerida.gr

Καταγγελία: Οι δυτικοί ρίχνουν βόμβες λευκού φωσφόρου στη Συρία [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα βίντεο που κατέγραψαν ακτιβιστές στη Ράκα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: ο διεθνής υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» χρησιμοποίησε βόμβες λευκού φωσφόρου στη Ράκα, την πολιορκούμενη de facto πρωτεύουσα των τζιχαντιστών.

Οι εικόνες που ανήρτησαν στο διαδίκτυο οι ακτιβιστές της οργάνωσης «Η Ράκα Σφαγιάζεται Σιωπηρά» ( Raqqa Is Being Slaughtered Silentl) δείχνουν τους τυπικούς σπινθήρες των βομβών αυτών, πορτοκαλί και μετά λευκούς, να πέφτουν βροχή πάνω στην πόλη.

فيديو اخر يوضح قصف مدينة #الرقة البارحة بالفسفور الأبيض من قبل التحالف الدولي (2)#RAQQA #Syria #ISIS #YPG#الرقة_تذبح_بصمت pic.twitter.com/mmrKTUbweH

Η χρήση τέτοιων όπλων, που προκαλούν σοβαρά έως θανατηφόρα εγκαύματα, σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι απαγορεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις.

Εικόνες που φαίνεται να καταγράφουν το βομβαρδισμό της Ράκα με βομβες λευκού φωσφόρου έδωσε στη δημοσιότητα και το πρακτορείο Amaq του «Ισλαμικού Κράτους»

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 160.000 κάτοικοι παραμένουν στη Ράκα. Η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης, που ελέγχει το «Ισλαμικό Κράτος» από τις αρχές του 2014, άρχισε την περασμένη εβδομάδα. Και όπως και στη Μοσούλη στο Ιράκ, όπου συνεχίζονται οι μάχες, οι άμαχοι βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών: από τη μια πλευρά οι τζιχαντιστές, που προσπαθούν να τους εμποδίσουν να εγκαταλείψουν την πόλη για να τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες – κι από την άλλη τα πυρά των πολιορκητών – μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μια ομάδα Κουρδικών και αραβικών πολιτοφυλακών υπό την στήριξη των ΗΠΑ – και οι βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch εξέφρασε έντονη ανησυχία για την χρήση των εμπρηστικών βομβών λευκού φωσφόρου από τα μαχητικά του διεθνούς συνασπισμού στη Ράκα, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό.

«Ο λευκός φώσφορος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τρομακτικές βλάβες μακράς διαρκείας σε πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Ράκα και η Μοσούλη και οποιεσδήποτε άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές με πολλούς αμάχους. Οι υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τα τραύματα στον άμαχο πληθυσμό...», είπε ο Στιβ Γκους, εκπρόσωπος της HRW. «Τα θραύσματα λευκού φωσφόρου μπορούν να επιδεινώσουν τα τραύματα ακόμη και μετά τη θεραπεία και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων», πρόσθεσε.

«Ιλιγγιώδεις απώλειες στους αμάχους»

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αρμόδιοι για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου είπαν χθες στη Γενεύη ότι οι εντεινόμενοι αεροπορικοί βομβαρδισμού του διεθνούς συνασπισμού, που αποβλέπουν στην υποστήριξη των πολιορκητών, προκαλούν «ιλιγγιώδεις απώλειες στους αμάχους».

Κάτοικοι αλλά και ακτιβιστές της ομάδας Raqqa is Being Silently Slaughtered καθώς και το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λένε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει το θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων.

Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός λέει ότι ερευνά όλες τις καταγγελίες για θανάτους αμάχων κι ότι λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ αμάχων στους βομβαρδισμούς του στη Συρία και το Ιράκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ