Grant Thornton: Η οικονομία στην Ευρωζώνη ανακάμπτει το 2017 -Οχι στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Grant Thornton: Η οικονομία στην Ευρωζώνη ανακάμπτει το 2017 -Οχι στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανάκαμψη στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προτού επανέλθουν η βιωσιμότητα του χρέους, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη επισημαίνεται σε έρευνα της Grant Thornton για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ευρωζώνη αποτέλεσε για πολύ καιρό τον αδύναμο πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας. Το 2017, όμως, αλλάζει σελίδα. Σύμφωνα με την έρευνα International business report (IBR) της Grant Thornton η ανάπτυξή της για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται άνω του μέσου όρου.

Η έρευνα 2.500 επιχειρήσεων σε 36 οικονομίες παγκοσμίως, δείχνει ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας είναι ιδιαιτέρως αισθητή στο θετικό επιχειρηματικό κλίμα. Η αισιοδοξία των επιχειρηματιών της Ευρωζώνης βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών και ειδικότερα στο 43%.

Η έρευνα διαπιστώνει κυριαρχία της Γερμανίας ωστόσο την ακολουθούν πλέον και άλλοι μοχλοί ανάπτυξης, όπως η όλο και πιο ανταγωνιστική Ισπανία και η ανακάμπτουσα Ιρλανδία. Κατά την επόμενη χρονιά, οι προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν για 14 χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

Η άνοδος του λαϊκισμού, η ανησυχία για τους επιχειρηματίες

Επίσης διαπιστώνεται ότι οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες αψηφούν την ανασφάλεια που προκαλεί το Brexit, καθώς δεν θεωρούν ότι αποτελεί πλέον ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ΕΕ. Η πλειοψηφία αναφέρει ότι θα ήθελε περαιτέρω ενοποίηση και η αισιοδοξία τους δε φαίνεται να πτοήθηκε ούτε από τις εκλογές σε κυρίαρχα κράτη της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, οι προοπτικές θα παραμείνουν ευάλωτες σε τυχόν επιπτώσεις του Brexit. Ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων προβλέπουν ότι το Brexit θα οδηγήσει σε ένα μοντέλο Ευρώπης δύο ταχυτήτων, το οποίο σίγουρα θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές. Μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις δεν έχουν αποφύγει τον κίνδυνο του αυξημένου τελωνειακού προστατευτισμού.

Παρά την ήττα των ακροδεξιών στην Αυστρία, στην Ολλανδία και στη Γαλλία, τα στοιχεία της έρευνάς μας αποκαλύπτουν ότι η άνοδος των λαϊκιστικών πολιτικών προσώπων αποτελεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για τον Ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κόσμο. Αναμένονται ακόμα η οριστικοποίηση του ψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις πρόσφατες εκλογές και οι εκλογές στη Γερμανία.Ταυτόχρονα, το νότιο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ακαθόριστο, σημειώνεται στην έρευνα.


Για την Ελλάδα και Ιταλία

Η Ελληνική οικονομία αρχίζει να δείχνει πρώιμα σημάδια ανάκαμψης και η συμφωνηθείσα διάσωση του ΔΝΤ θα καθησυχάσει σε κάποιο βαθμό τις τοπικές επιχειρήσεις σχετικά με το μέλλον. Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας για τις προσδοκίες του επόμενου έτους, το πρώτο τρίμηνο του 2017, το 48% των Ελληνικών επιχειρήσεων ανέμεναν ενίσχυση της απασχόλησης, σε σύγκριση με το 14% του τετάρτου τριμήνου του 2016.

Βελτιώσεις αναμένονταν επίσης στην κερδοφορία (50%) και στα έσοδα (58%), καταγράφοντας σημαντική αύξηση από το 24% και το 34% που σημειώθηκαν, αντίστοιχα, το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, η ανάκαμψη στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά
εύθραυστη και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προτού επανέλθουν η βιωσιμότητα του χρέους, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Ιταλία θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος. Η Ιταλία επιβαρύνεται με υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους, τα οποία ανέρχονται σε €2,7 τρις ή 133% της συνολικής οικονομίας.

Η χώρα υποφέρει από χαμηλή παραγωγικότητα, υπερβολικές ρυθμίσεις και έλλειψη δαπανών σε Έρευνα & Ανάπτυξη. Και επειδή στην οικονομία κυριαρχούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι κεφαλαιαγορές της δεν είναι επαρκώς αναπτυγμένες. Η χώρα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της χωρίς αναπτυσσόμενη οικονομία. Αν και η ανάπτυξη ήταν υποτονική, το περασμένο έτος το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9%, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2010, δίνοντας πρόωρες ελπίδες για ανάκαμψη.

Grant Thornton: Η οικονομία στην Ευρωζώνη ανακάμπτει το 2017 -Οχι στην Ελλάδα | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Grant Thornton έρευνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ