Πολωνία: Σάλος με τα «αντιμεταναστευτικά» σχόλια της πρωθυπουργού στο Aουσβιτς - iefimerida.gr

Πολωνία: Σάλος με τα «αντιμεταναστευτικά» σχόλια της πρωθυπουργού στο Aουσβιτς

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονη αγανάκτηση προκάλεσε η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Ζίντλο με μια αμφιλεγόμενη δήλωσή της στο μνημείο του Άουσβιτς, που εκλήφθηκε ως προσπάθεια να υπεραμυνθεί της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησής της.

«Στους σύγχρονους ταραχώδεις καιρούς πρέπει να αντλήσουμε απ’ το Άουσβιτς το δίδαγμα ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών μας», είπε στη διάρκεια τελετής για τη συμπλήρωση 77 χρόνων απ’ την πρώτη μεταφορά Πολωνών κρατουμένων στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Η 14η Ιουνίου είναι στην Πολωνία Ημέρα Μνήμης των θυμάτων των ναζιστικών στρατοπέδων.

Η δήλωση της Ζίντλο αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) στο Τwitter, αλλά γρήγορα την απέσυραν εν μέσω έντονων αντιδράσεων καθώς εκλήφθηκε ως προσπάθεια να υπερασπιστεί την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει το σχέδιο της ΕΕ για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και να μη δεχθεί στα εδάφη της χώρας αιτούντες άσυλο από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Κατά την άποψη της Ζίντλο οι πρόσφυγες συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Η Κομισιόν κινείται νομικά κατά της Πολωνίας και άλλων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο στα εδάφη τους.

Ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τις δηλώσεις της Ζίντλο: «Τέτοια λόγια σ’ ένα τέτοιο μέρος δεν θα έπρεπε ποτέ να βγουν απ’ το στόμα μιας Πολωνής πρωθυπουργού», έγραψε στο Twitter.

Takie słowa w takim miejscu nigdy nie powinny paść z ust polskiego premiera.

Η επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Nowoczesna της αντιπολίτευσης, Καταρίνα Λουμπνάουερ κατηγόρησε την Ζίντλο ότι «καταχράστηκε τον τρόμο του Άουσβιτς για να σπείρει στους Πολωνούς φόβο για τους πρόσφυγες.»

Ο εκπρόσωπος της Ζίντλο, Ραφαλ Μπότσενεκ απέρριψε τις αιτιάσεις, κατηγορώντας τους επικριτές της πρωθυπουργού ότι απομόνωσαν μια πρόταση απ’ τα συμφραζόμενα και την παρερμήνευσαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ