Σομαλία: 19 νεκροί σε εστιατόριο από επίθεση των τρομοκρατών της Αλ-Σαμπάμπ - iefimerida.gr

Σομαλία: 19 νεκροί σε εστιατόριο από επίθεση των τρομοκρατών της Αλ-Σαμπάμπ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένοπλοι κράτησαν άγνωστο αριθμό ομήρων μέσα σε ένα δημοφιλές εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, το Μογκαντίσου, όπου χθες βράδυ διαπράχθηκε επίθεση που ξεκίνησε όταν βομβιστής-καμικάζι έπεσε με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στο κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται επίσης το ξενοδοχείο Posh και ένοπλοι εισέβαλαν αμέσως μετά.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ. Τουλάχιστον 19 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων είναι νεκροί σύμφωνα με την αστυνομία και έναν οδηγό ασθενοφόρων, ανάμεσα στους οποίους και ένας Σύρος πολίτης, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 26.

Δύο από τους ενόπλους σκοτώθηκαν από πυρά και 10 από τους ομήρους που κρατούσαν διασώθηκαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες έκοψαν το ρεύμα στο εστιατόριο ώστε να περιπλέξουν τις προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας να λήξουν την επίθεση. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νέοι άνδρες που σκοτώθηκαν ενώ έμπαιναν στο Pizza House. Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε στο Reuters ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας πήραν τον έλεγχο του εστιατορίου τα μεσάνυχτα αφού προηγουμένως οι δράστες κρατούσαν ομήρους στους χώρους του για πολλές ώρες. Πέντε από τους δράστες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι ένοπλοι φορούσαν στρατιωτικές στολές. Ανάγκασαν όσους προσπάθησαν να ξεφύγουν από το σημείο της επίθεσης να μπουν στο εστιατόριο, είπε μάρτυρας στο Associated Press.

H έκρηξη που σημειώθηκε κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου, και προκάλεσε πυρκαγιά.

Η αλ-Σαμπάμπ ισχυρίστηκε ότι επιτέθηκεστο γειτονικό εστιατόριο Posh Treats, στο οποίο συχνάζει η ελίτ της πόλης και στο οποίο προκλήθηκαν ζημιές από την έκρηξη ωστόσο αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι ήταν στην πραγματικότητα στόχος ήταν το Pizza House.

Η οργάνωση αλ Σεμπάμπ, παρότι μετά το 2011 απώλεσε με τις επιχειρήσεις της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης τα περισσότερα από τα εδάφη που έλεγχε, εξαπολύει συχνά επιθέσεις στη Σομαλία και τείνει να επικεντρώνεται στην πρωτεύουσα και περιοχές που ελέγχονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στόχος της είναι να διώξει από τη χώρα τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης, να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και να επιβάλει τη δική της εκδοχή του ισλαμικού νόμου, της σαρίας, στο κράτος αυτό στο Κέρας της Αφρικής.

Η Σομαλία βρίσκεται σε πόλεμο από το 1991, όταν πολέμαρχοι ανέτρεψαν τον δικτάτορα Σιάντ Μπαρέ και κατόπιν στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μογκαντίσου επίθεση εστιατόριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ