«Η τρικυμία» του Σαίξπηρ μέσα από την πένα της Μάργκαρετ Aτγουντ - iefimerida.gr

«Η τρικυμία» του Σαίξπηρ μέσα από την πένα της Μάργκαρετ Aτγουντ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πολυβραβευμένη Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ αφηγείται μια δική της εκδοχή της σαιξπηρικής «Τρικυμίας» στο μυθιστόρημα «Το παιδί της τρικυμίας» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κεντρικός ήρωας του τελευταίου έργου του Σαίξπηρ είναι ο Πρόσπερος, ο δούκας του Μιλάνου. Ο Πρόσπερος, που είναι ιδιαίτερα καλλιεργημένος και δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εξουσία, πέφτει θύμα μιας συνομωσίας. Ο αδερφός του, σφετεριστής του θρόνου και της περιουσίας του δουκάτου, συνωμοτεί με τον γειτονικό βασιλιά που εισβάλει στο Μιλάνο. Συλλαμβάνουν τον Πρόσπερο μαζί με την αγαπημένη του κόρη Μιράντα και τους βάζουν σ' ένα σαπιοκάραβο που πλέει προς άγνωστη κατεύθυνση μες στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Το κύματα ξεβράζουν πατέρα και κόρη σ’ ένα έρημο νησί όπου θα καταφέρουν να επιβιώσουν μέσα σε μια σπηλιά. Η τύχη, που καμιά φορά παίζει τα πιο παράξενα παιχνίδια, θα τους χαμογελάσει για μια ακόμη φορά. Δώδεκα χρόνια αργότερα, μια άλλη τρικυμία θα φέρει στο νησί όλους εκείνους που αδίκησαν τον Πρόσπερο. Ο ήρωας έχει κάθε δικαίωμα να πάρει εκδίκηση για τον χαμένο θρόνο και την προδοσία, αλλά θα διαπιστώσει ότι πραγματική εξουσία δεν είναι να τιμωρείς τους άδικους, αλλά να τους συγχωρείς.

«Το παιδί της τρικυμίας» της Άτγουντ

Στο μυθιστόρημα της Άτγουντ ήρωας είναι ο Φίλιξ, επιτυχημένος καλλιτεχνικός διευθυντής του θεατρικού φεστιβάλ. Στο βιβλίο τον βλέπουμε να προετοιμάζει μια παράσταση της σαιξπηρικής «Τρικυμίας», ένα έργο που είναι πεπεισμένος ότι θα γιατρέψει τα τραύματά του και θα απογειώσει τη φήμη του. Ωστόσο, στη ζωή δεν πάνε όλα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Ο Φίλιξ, μετά από μια απρόβλεπτη προδοσία, καταλήγει εξόριστος σε μια απομονωμένη τρώγλη. Η ανάμνηση της χαμένης κόρης του και η σκέψη της εκδίκησης θα τον στοιχειώσουν. Δώδεκα χρόνια αργότερα, επιτέλους, του δίνεται η ευκαιρία να εκδικηθεί, στο πλαίσιο ενός θεατρικού προγράμματος σε μια κοντινή φυλακή. Ο Φίλιξ θα ανεβάσει στη σκηνή του θεάτρου την «Τρικυμία» και θα καταφέρει να παγιδέψει τους προδότες που τον κατέστρεψαν.

«Η τρικυμία» του Σαίξπηρ μέσα από την πένα της Μάργκαρετ Aτγουντ  | iefimerida.gr 0

Η πολυβραβευμένη Margaret Atwood εμπνέεται από την ιστορία του Πρόσπερου και γράφει μια ιστορία εκδίκησης από την οποία δεν λείπουν οι καλές στιγμές και το χιούμορ. Η ίδια παραδέχεται ότι το όλο εγχείρημα ήταν μια πολύ ευχάριστη υπόθεση, γεγονός που γίνεται αντιληπτό από τον αναγνώστη. Με την ευφυΐα και την ιδιαίτερη γραφή της καταφέρνει να δημιουργήσει μια σύγχρονη ιστορία εκδίκησης όπου κάθε χαρακτήρας και κάθε σημαντικό σημείο της πλοκής του θεατρικού έργου αντικατοπτρίζεται στο μυθιστόρημά της. Σχέδια, πλεκτάνες, προδοσίες, εκδίκηση και μια λυτρωτική συγχώρεση που μπορεί να γιατρέψει τις πληγές και να οδηγήσει τους ανθρώπους σε νέα μονοπάτια. Ο Φίλιξ είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας γεμάτος πάθος για το θέατρο αλλά και αντιφάσεις που συχνά οδηγούν τις σκέψεις του σε διαδρομές πιο σκοτεινές. «Το παιδί της τρικυμίας» είναι ένα μυθιστόρημα που φανερώνει τη δύναμη της Τέχνης και θα ενθουσιάσει τόσο τους λάτρεις του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα όσο και τους αναγνώστες της πολυβραβευμένης Άτγουντ.

The Hogarth Shakespeare Project

Με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Γουίλιαμ Σάιξπηρ, που συμπληρώθηκαν το 2016, ο εκδοτικός οίκος Hogarth Press κάλεσε αγαπημένους και βραβευμένους συγγραφείς να «ξαναδιαβάσουν» τα πιο γνωστά θεατρικά έργα του άγγλου δραματουργού και να τα «ξαναγράψουν», ο καθένας με το δικό του μοναδικό ύφος, μεταμορφώνοντάς τα σε σύγχρονα μυθιστορήματα. Στο εμπνευσμένο λογοτεχνικό στοίχημα συμμετέχουν μερικοί από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της εποχής μας, όπως ο Howard Jacobson, η Anne Tyler, η Μargaret Atwood, η Tracey Chevalier, ο Jo Nesbo και η Gillian Flynn κ.ά. Στη σειρά έχουν ήδη κυκλοφορήσει: «Το Ξιδοκόριτσο» της Anne Tyler, εμπνευσμένο από το έργο «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι», «Το όνομα μου είναι Σάιλοκ» του Howard Jacobson, μια σύγχρονη εκδοχή του έργου «Ο έμπορος της Βενετίας» και «Το χάσμα του χρόνου της Jeanette Winterson που βασίζεται στο «Χειμωνιάτικο παραμύθι».

INFO
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΙΚΥΜΙΑΣ

Συγγραφέας: Margaret Atwood

Μετάφραση: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σαίξπηρ Μεταίχμιο Μάργκαρετ Ατγουντ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ