Γαλλία: SOS για τα κρουασάν και τα μπριός - Απειλείται το μέλλον τους - iefimerida.gr

Γαλλία: SOS για τα κρουασάν και τα μπριός - Απειλείται το μέλλον τους

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα πρόβλημα εκτός των... συνηθισμένων καλείται να διευθετήσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο λόγος για τα κρουασάν, τις τάρτες, αλλά και τα μπριός, που φαίνεται πως απειλείται το μέλλον τους στη Γαλλία.

Αρτοποιοί και κατασκευαστές μπισκότων έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου την Τρίτη καθώς εδώ κι έναν χρόνο έχει εκτοξευθεί η τιμή του βουτύρου, προκαλώντας με τη σειρά του ασφυκτικές πιέσεις στη βιομηχανία. Αυτή με τη σειρά της απειλείται με σοβαρές ελλείψεις.

Μάλιστα, το διάστημα μεταξύ Μαΐου 2016 και Μαΐου 2017, οι τιμές του βουτύρου εκτινάχθηκαν κατά 92%. Το υλικό μπορεί να καλύπτει έως το ένα τέταρτο της συνταγής, υπογραμμίζει ο Φαμπιέν Καστανιέρ, γενικός γραμματέας των κατασκευαστών μπισκότων και γλυκών της Γαλλίας, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Στη βάση της επικρατούσας τιμής, το πρόσθετο κόστος σε ετήσια βάση εκτιμάται στα 68 εκατομμύρια ευρώ για τους κατασκευαστές μπισκότων και γλυκών σε σύγκριση με το 2016» διευκρίνισε ο Καστανιέρ, καταγγέλλοντας την «αφόρητη οικονομική πίεση».

«Η κατάσταση δυστυχώς θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες με υπαρκτό τον κίνδυνο να υπάρξουν διαταραχές στον εφοδιασμό του βουτύρου» τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο γενικός αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Ματιέ Λαμπέ ο οποίος επεσήμανε ότι «Η έλλειψη βουτύρου μοιάζει με πραγματική απειλή για το τέλος του έτους και φέρνει έναν αέρα πανικού στις αγορές».

Οι δύο ομοσπονδίες απευθύνουν επομένως έκκληση για επίδειξη υπευθυνότητας προς όλους τους παράγοντες του τομέα και ιδίως τους μεγάλους διανομείς και τον τομέα της εστίασης προκειμένου οι κατασκευαστές να μπορέσουν σύντομα να μετακυλήσουν στις τιμές τους την αύξηση.

Σύμφωνα με τον Λαμπέ «οι τιμές καταναλωτή των κρουασάν, των ταρτών, των μπριός θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, πολύ σύντομα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία βούτυρο κρουασάν μπριός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ