Ταγιάνι: «Στη Βενεζουέλα η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ασκεί πολιτική μέσα από τη φυλακή» - iefimerida.gr

Ταγιάνι: «Στη Βενεζουέλα η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ασκεί πολιτική μέσα από τη φυλακή»

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, με αποκλειστική του δήλωση στο iefimerida.

Ο κ. Ταγιάνι καλεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σεβαστεί τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης και δηλώνει με νόημα πως οι πολιτικοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν είναι δυνατόν να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα μέσα από τη φυλακή. Υπενθυμίζεται πως στις φυλακές της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανεξάρτητους οργανισμούς βρίσκονται περίπου 150 πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, τον οποίο συναντήσαμε στις Βρυξέλλες, δέχθηκε να απαντήσει αποκλειστικά στο ερώτημα του iefimerida για το αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου στη Βενεζουέλα. Ο κ. Ταγιάνι δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τις διαπραγματεύσεις στη Βενεζουέλα, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την αντιπολίτευση. Η Δημοκρατία είναι Δημοκρατία. Δεν μπορεί η αντιπολίτευση να ασκεί πολιτική μέσα από την φυλακή».

Τους τελευταίους δυο μήνες 66 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα. Ένα από τα τελευταία θύματα είναι ο 17χρονος Νεομάρ Λάντερ, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη όπως καταγγέλλουν στελέχη της αντιπολίτευσης «πυροβολήθηκε στο στήθος» από αστυνομικούς της Εθνικής Μπολιβαριανής Αστυνομίας (PNB). Η δολοφονία του εφήβου προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και συγκίνηση στη Βενεζουέλα.

Ακολούθησαν μεγάλες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στη μνήμη του 17χρονου.

Ψήφισμα κατά του αυταρχισμού του Μαδούρο

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 2 μήνες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε βγάλει ψήφισμα με το οποίο καταδίκαζε τον αυταρχισμό του Μαδούρο, και τον καλούσε να απελευθερώσει άμεσα όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να προκηρύξει εκλογές. Στο ψήφισμα –σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- τάχθηκαν κατά 3 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Όπως τόνισαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο iefimerida, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, ενώ θα συνεχιστούν και οι επαφές με στελέχη της αντιπολίτευσης και με συγγενείς πολιτικών κρατουμένων.

Διεθνής απομόνωση

Η πρόεδρος της Χιλής δήλωσε πως η κρίση στη Βενεζουέλα αποτελεί μια διεθνή πρόκληση. Σε συνέντευξη της στο περιοδικό ΤΙΜΕ, η κ. Μισέλ Μπατσελέτ υποστήριξε πως «η βία πρέπει να σταματήσει. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν. Η εξουσία που σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει το Κοινοβούλιο πρέπει να αποκατασταθεί και να ανακοινωθεί ένα χρονοδιάγραμμα εκλογών.

Ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, κ. Όσκαρ Αρίας, χαρακτήρισε το καθεστώς της Βενεζουέλας «απολυταρχικό» και δήλωσε πως «δολοφονεί φοιτητές και φυλακίζει τα στελέχη της αντιπολίτευσης». Ο κ. Αρίας υποστήριξε πως η Βενεζουέλα έπαψε να είναι μια Δημοκρατία εδώ και αρκετό καιρό και χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Μαδούρο «χρεοκοπημένη» και «ναρκωκράτος», τονίζοντας πως η μοναδική λύση θα ήταν η διεξαγωγή εκλογών.

Πρόσφατα, οι κυβερνήσεις της Χιλής, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα, της Γουατεμάλας, την Ονδούρας, του Μεξικού, της Παραγουάη, της Ουρουγουάη και του Περού υπέγραψαν ένα κοινό ψήφισμα με το οποίο ζητούν από τον Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές για να μπει ένα τέλος στην κρίση.

Αλλαγή του Συντάγματος

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμη πονοκέφαλο, καθώς η Γενική Εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγα έχει ταχθεί δημόσια κατά της αλλαγής του Συντάγματος που προωθεί ο Μαδούρο, παρακάμπτοντας τη Βουλή. Η κ. Ορτέγα δήλωσε πως με την αλλαγή του Συντάγματος «καταστρέφουμε την κληρονομιά του Τσάβες» και υποστήριξε πως η διαδικασία είναι αντισυνταγματική. Η αντιπολίτευση αλλά και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών έχουν χαρακτηρίσει την ενέργεια του προέδρου της χώρας ως «νέα απόπειρα πραξικοπήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση του Μαδούρο από τις αρχές Απριλίου έχει συλλάβει και έχει φυλακίσει στις στρατιωτικές φυλακές του Ράμο Βέρδε συνολικά 14 αξιωματικούς του στρατού, με την κατηγορία της προδοσίας, επειδή διαφώνησαν με την άγρια καταστολή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ταγιάνι: «Στη Βενεζουέλα η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ασκεί πολιτική μέσα από τη φυλακή»  | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βενεζουέλα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ