Προκλητικοί οι Βόσνοι για το ξύλο στους Έλληνες - «Βρισκόμασταν σε αυτοάμυνα» - iefimerida.gr

Προκλητικοί οι Βόσνοι για το ξύλο στους Έλληνες - «Βρισκόμασταν σε αυτοάμυνα»

Φωτογραφία: Intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα όσα συνέβησαν στην Ζένιτσα αμέσως μετά το τέλος του αγώνα της Βοσνίας με την Ελλάδα θα απασχολήσουν αναμφίβολα την πειθαρχική επιτροπή της UEFA ωστόσοι οι Βόσνιοι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα μιλώντας για προκλητικούς Έλληνες.

Το χτύπημα του Στεφανί Ζιλί στον Γιώργο Γιαννιώτα αναμένεται να φέρει βαριά τιμωρία στους Βόσνιους, οι οποίοι πάντως δικαιολόγησαν τη συμπεριφορά τους μέσω... προκλητικής συμπεριφοράς των Ελλήνων, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για το σκληρό παιχνίδι των Ελλήνων διεθνών, ρίχνοντας το βάρος των όσων συνέβησαν στον Κώστα Μανωλά.

«Μετά από μία νύχτα ύπνου και μωσαϊκού συμπερασμάτων για τη χθεσινοβραδινή αναμέτρηση των προκριματικών των εθνικών ομάδων Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Ελλάδας, θέλουμε να απευθυνθούμε για όσα έγιναν στο "Μπίλινο Πόλιε".

Πρώτα απ' όλα, εκφράζουμε τη λύπη και την απολογία μας προς την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ελλάδας, εξαιτίας του περιστατικού που σημειώθηκε μετά από τον αγώνα, όταν υπήρξε επίθεση σε Έλληνα παίκτη. Η ομοσπονδία της Βοσνίας καταδικάζει κάθε μορφή βίας, ανεξαρτήτως προέλευσης. Ο βοηθός προπονητή Στεφάν Ζιλιά θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με το θέμα.

Παρ' όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι το συμβάν είναι ο επίλογος όσων γίνονταν στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ένα πολύ γνωστό στιλ παιχνιδιού της εθνικής ομάδας της Ελλάδας, περισσότερο άγριο παρά επιθετικό, κατέληξε στον τραυματισμό δύο παικτών μας, οι οποίοι χρειάστηκε να φύγουν από το γήπεδο πριν από τη λήξη. Ο Σέναντ Λούλιτς έχει σπασμένο ζυγωματικό και σήμερα υποβλήθηκε σε επέμβαση και ο Τόνι Σούνιτς χτυπήθηκε στο κεφάλι, ευτυχώς χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Δυστυχώς, μετά από ένα σκληρό φάουλ μετά από 15 λεπτά, ο Λούλιτς δέχθηκε σκληρή αγκωνιά στο πρόσωπο και ο αντίπαλος παίκτης δεν δέχθηκε ούτε κίτρινη κάρτα. Το ίδιο συνέβη με τον τραυματισμό του Σούνιτς.

Και μετά όλα κλιμακώθηκαν από την πρόκληση του Μανωλά προς τους φιλάθλους. Ήταν απλά μία συνέχιση των όσων άρχισαν στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν βιώσαμε μία σειρά από προβλήματα στις εξέδρες και στον αγωνιστικό χώρο. Τα υπόλοιπα υπάρχουν σε κασέτες. Δυστυχώς, στο τέλος του αγώνα, οι παίκτες μας και το προπονητικό επιτελείο έπεσαν θύμα της πρόκλησης και απάντησαν ενστικτωδώς και βεβιασμένα.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους πιστούς φιλάθλους μας που φώναζαν για την ομάδα και τους χορηγούς μας ("Ziraat Bank" και "Milkos") που προσέφεραν δωρεάν σάντουιτς και νερό, καθώς και τους παίκτες μας που έδωσαν κάθε ικμάδα ενέργειας στο γήπεδο. Από αυτό το παιχνίδι πρέπει να μάθουμε ένα μάθημα και να επιστρέψουμε στον δρόμο που μας οδηγεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, πιο συμπαγείς και πιο ισχυροί. Ο δρόμος θα έχει λακκούβες, αλλά όσο υπάρχει ελπίδα, δεν θα τα παρατήσουμε».

Από την πλευρά του ο βοηθός προπονητή του Μεχμέν Μπαζντάρεβιτς τόνισε πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα και δήλωσε πως όλη τη νύχτα δεν κατάφερε να κοιμηθεί καθώς δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τον εαυτό του για την πράξη αυτή.

«Αδυνατώ να πιστέψω την αντίδρασή μου προς τον Έλληνα διεθνή, ο οποίος ήταν επιθετικός προς όλους. Μπορεί ο Γιαννιώτας να ήταν σε έξαλλη κατάσταση, αλλά και εγώ δεν δικαιολογούμαι. Στην αρχή τον τράβηξα, ώστε να ηρεμήσει, αυτός συνέχισε να είναι επιθετικός και έγινε ό,τι έγινε», τόνισε χαρακτηριστικά

Πήρε θέση η ΕΠΟ

Η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία απάντησε μέσω επίσημης ανακοίνωσης μιλώντας θύτες που προσπαθούν να γίνουν θύματα.

«Η επίσημη και δημόσια παραδοχή εκ μέρους της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης όσων συνέβησαν αμέσως μετά τον χθεσινό αγώνα στη Ζένιτσα είναι πράξη ειλικρινούς αναγνώρισης των πραγματικών ευθυνών –για περιστατικά που άλλωστε είχε την ευκαιρία να δει το σύνολο της φίλαθλης Ευρώπης- και τιμά την φίλη Ομοσπονδία που την ανέλαβε.

Πρέπει ωστόσο να υπογραμμίσουμε ότι κάθε προσπάθεια εμπλοκής της ελληνικής αποστολής ή και Ελλήνων φιλάθλων που παρακολούθησαν τον αγώνα, μέσα την ακραία εχθρική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν στο γήπεδο οι Βόσνιοι οπαδοί –που δεν επέτρεψαν ούτε καν να ακουσθεί έστω κατ΄ ελάχιστο ο εθνικός ύμνος της χώρας μας-, είναι μία άδικη και άκομψη προσπάθεια να αντιστραφεί η πραγματικότητα και οι "θύτες" να παρουσιαστούν ως δήθεν "θύματα".

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υπενθυμίζει με κατηγορηματικό τρόπο αυτό που αποδεικνύεται από το ίδιο το βίντεο του αγώνα:

Κανένα μέλος της ελληνικής αποστολής, και πολύ περισσότερο οι διεθνείς ποδοσφαιριστές μας, δεν προκάλεσε την ελάχιστη εστία έντασης.

Και βέβαια ο δίκαιος πανηγυρισμός παικτών και φιλάθλων μας για το αποτέλεσμα ούτε ήταν, ούτε μπορεί παρουσιάζεται σαν δήθεν "πρόκληση", και μάλιστα τέτοια που να αιτιολογεί την άσκηση της βίας εναντίον δύο παικτών μας, σε βαθμό μάλιστα που έπληξε την ίδια τη σωματική ακεραιότητα ενός από αυτούς.

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές άλλωστε, με την εν γένει αθλητική συμπεριφορά τους, τόσο στην εθνική ομάδα, όσο και στους συλλόγους τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έχουν αποδειχθεί άξιοι και κορυφαίοι πρεσβευτές του "ευ αγωνίζεσθαι"»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ