Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Το στοίχημα του Μακρόν -Μειωμένη η συμμετοχή - iefimerida.gr

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Το στοίχημα του Μακρόν -Μειωμένη η συμμετοχή

Φωτογραφία: AP/ Bob Edme
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες ξανά σήμερα, αυτή τη φορά για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται λίγες εβδομάδες έπειτα από τις προεδρικές.

Οι κάλπεςθα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας), ωστόσο τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν ρεκόρ αποχής. Μέχρι το μεσημέρι, η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτανε στο 19,24% σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012, στις οποίες η συμμετοχή την ίδια ώρα ανερχόταν στο 21,06%.

Ψήφισε ο πρόεδρος Μακρόν στο Τουκέ χωρίς να κάνει δηλώσεις

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι ήταν κατά πολύ υψηλότερη, αφού έφτανε στο 28,54%.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε σήμερα το μεσημέρι στο θέρετρο του Τουκέ (περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ) για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ακολουθούμενος από πλήθος υποστηρικτών του αλλά και κατοίκων της περιοχής.

Χαμογελαστός, ο Μακρόν, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ, ψήφισε στο δημαρχείο χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Το στοίχημα του Μακρόν -Μειωμένη η συμμετοχή | iefimerida.gr 0

Αφού χαιρέτισε πολλούς ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, αντάλλαξε φιλιά με ορισμένους και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους, ο Γάλλος πρόεδρος διέσχισε με αυτοκίνητο τα μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσει στο δημαρχείο, όπου τον περίμενε άλλο ένα πλήθος.

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Το στοίχημα του Μακρόν -Μειωμένη η συμμετοχή | iefimerida.gr 1

Το προεδρικό ζεύγος διαθέτει μια εξοχική κατοικία στο Τουκέ. Ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης, ο Ντανιέλ Φασκέλ, που είναι και πάλι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Μακρόν συναντήθηκε μαζί του στο δημαρχείο και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έρθει τρίτος στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με ποσοστό 18,45%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (34,35%) και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,13%).

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Το στοίχημα του Μακρόν -Μειωμένη η συμμετοχή | iefimerida.gr 2

Την απόλυτη πλειοψηφία διεκδικεί ο Μακρόν

Οι βουλευτικές εκλογές αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον νέο πρόεδρο της χώρας, καθώς ο Μακρόν επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει χωρίς εμπόδια.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει το «στοίχημα». Στις τελευταίες έρευνες, το κόμμα του Μακρόν, En Marche, και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί του από το κόμμα του Μπαϊρού, Modem, παίρνουν τουλάχιστον το 30%. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Ρεπουμπλικανούς περίπου το 20%, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο δεν παίρνει πάνω από 17%.

Οι απώλειες για τους Σοσιαλιστές, αναμένεται να είναι μεγάλες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. «Δεν πρέπει να έχουμε ένα μονοπωλιακό κόμμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να είναι αρκετά μεγάλη η αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση. Εξάλλου, η ίδια επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα τα προηγούμενα πέντε χρόνια βρίσκεται σε κίνδυνο με τις προβλέψεις να του δίνουν περίπου 15 με 30 έδρες από τις 284 που είχαν μέχρι σήμερα. Σε κίνδυνο βρίσκεται και η ενότητα των Ρεπουμπλικάνων, που αν και οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν τη δεύτερη θέση, είναι διχασμένοι σε σχέση με το αν πρέπει να στηρίξουν τον Μακρόν ή όχι.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, έντεκα από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό. Αν κανένας από τους υποψήφιους μιας περιφέρειας δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε αυτόματα ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου και θα κερδίσει αυτός που θα κερδίσει την πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ