«Μακρόν-μανία» στη Γαλλία: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή - iefimerida.gr

«Μακρόν-μανία» στη Γαλλία: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή

Φωτογραφία: Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαρωτική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και ρεκόρ αποχής που θα φτάνει το 48%, προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της Κυριακής στη Γαλλία.

Στις εκλογές του 2012, η αποχή ήταν 42,78%, ενώ οι σχολιαστές αποδίδουν το αναμενόμενο τωρινό ρεκόρ αποχής (υπολογίζεται ότι ένας στους δύο Γάλλους δεν θα πάει να ψηφίσει) στην κούραση των Γάλλων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αλλά και στην πεποίθηση ότι είναι σίγουρη η ευρεία νίκη του Μακρόν.

Ο στόχος του Γάλλου προέδρου για απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται ότι έχει όλες τις πιθανότητες να εκπληρωθεί, αφού όλες οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη, από 390 έως 427 έδρες (Ipsos Sopra Steria) στο σύνολο των 577 της γαλλικής Βουλής. Ετσι, πλέον στη χώρα μιλούν για «Μακρονμάνια» και για «παλιρροιακό κύμα» που κινδυνεύει να συντρίψει τα άλλα κόμματα, αφήνοντας σχεδόν άφωνη την αντιπολίτευση στη Βουλή.

«Μακρόν-μανία» στη Γαλλία: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή | iefimerida.gr 0

«Φαίνεται πως θα καταφέρει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία και όλα τα εργαλεία που χρειάζεται για να εργαστεί» δήλωσε στο Bloomberg ο Jerome Fourquet, στέλεχος της εταιρίας δημοσκοπήσεων Ifop. «Υπάρχει πράγματι μια αληθινή δυναμική. Οι Γάλλοι δείχνουν να τον επιδοκιμάζουν και ήταν επιτυχής στις πρώτες διπλωματικές επαφές του στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ifop, το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνει ότι θα υποστηρίξει το κόμμα του Μακρόν στις εκλογές έφτασε στο 31% από 24% που ήταν ένα μήνα πριν. «Η κεντρώα ρητορική του φαίνεται πως “τρώει” ψήφους τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους στα δεξιά, όσο και από τους Σοσιαλιστές στα αριστερά» σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg.

Για τη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του Κέντρου (UDI) οι προβλέψεις δίνουν από 95 έως 115 έδρες για δε το σοσιαλιστικό κόμμα (PS) από 22 έως 32 έδρες.

«Πριν τον Μακρόν, όλα βασίζονται στη διάκριση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Αυτό πλέον γκρεμίστηκε» τονίζει ο Bruno Jeanbart, αναπληρωτής διευθυντής της εταιρίας δημοσκοπήσεων OpinionWay, μιλώντας στο Bloomberg. Ο Μακρόν βρίσκει απήχηση τόσο στην κεντροδεξιά, καθώς επιδιώκει περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, όσο και στην κεντροαριστερά, καθώς είναι θιασώτης της ανεκτικότητας και δεν τάσσεται κατά της μετανάστευσης. Την ίδια στιγμή, οι υποστηρικτές του Κέντρου, συμφωνούν με τις φιλοευρωπαϊκές απόψεις του.

«Μακρόν-μανία» στη Γαλλία: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή | iefimerida.gr 1

Η δημοφιλία του κυμαίνεται μεταξύ 45% έως 62%, ενώ οι Γάλλοι δείχνουν να εκτιμούν το γεγονός ότι δεν έκρυψε τα λόγια του όταν συναντήθηκε με τους ηγέτες υπερδυνάμεων, όπως ο Τραμπ και ο Πούτιν. «Ο Μακρόν προβάλει μια εικόνα σύμφωνα με την οποία η Γαλλία επιστρέφει στη διεθνή σκηνή και επιδιώκει να αναλάβει ηγετικό ρόλο ξανά στην Ευρώπη» αναφέρει στο Bloomberg το στέλεχος της Ifop κ. Fourquet.

Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, και αυτό παρ' ότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψήφων.

«Μακρόν-μανία» στη Γαλλία: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή | iefimerida.gr 2

Οι αποκαλύψεις για τον Μπαϊρού

Οι δημοσκοπήσεις βέβαια έγιναν πριν από τις τελευταίες αποκαλύψεις για ένα «σύστημα πληρωμών» βάσει του οποίου 10 εργαζόμενοι στο κεντρώο κόμμα «Modem »του Φρανσουά Μπαϊρού, εισέπρατταν μέρος των αμοιβών τους ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί ευρωβουλευτών. Για το θέμα, ο εισαγγελέας Παρισίων, διέταξε την Παρασκευή προκαταρκτική έρευνα.

Η υπόθεση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν για την οποία κατηγορείται και η Λεπέν, για την αμοιβή δηλαδή από την ΕΕ συνεργατών της στο κόμμα, τους οποίους είχε παρουσιάσει ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς στην ΕΕ.

Σύμφωνα πρώτες εκτιμήσεις πάντως, δεν φαίνεται το περιστατικό αυτό να επηρεάζει ιδιαίτερα τον Μακρόν. Αντίθετα μάλιστα, είναι θέμα που αφορά στις παλιές κομματικές συνήθειες από τις οποίες διακηρύσσει ότι θέλει να απαλλαχθεί.

Αυτός που κινδυνεύει να ζημιωθεί είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού, υπουργός Δικαιοσύνης σήμερα και πρωτεργάτης για τον νόμο περί «ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής» που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παλαιότερες πρακτικές του κόμματός του. Ηδη υπάρχουν «φωνές» για παραίτησή του, αν και εκτιμάται ότι η αποδυνάμωσή του δεν μπορεί να πλήξει τον Μακρόν, με δεδομένη την δύναμη που ο ίδιος έχει πλέον αποκτήσει.

Φωτογραφίες: Associated Press

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ