H κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση απεμπλοκής -Ανησυχία για «ναυάγιο» στο Eurogroup - iefimerida.gr

H κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση απεμπλοκής -Ανησυχία για «ναυάγιο» στο Eurogroup

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Λύση στις 15 Ιουνίου θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αν ναυαγήσει το Eurogroup και το ελληνικό ζήτημα παραπεμφθεί στο Σύνοδο, τότε δύσκολα οι ηγέτες θα «αδειάσουν» τους υπουργούς Οικονομικών.

Εξ’ αυτού του λόγου, η Αθήνα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida επεξεργάζεται πρόταση απεμπλοκής, με την οποία θα προσέλθει στο Λουξεμβούργο ο κ. Τσακαλώτος. Και την οποία παρουσίασε τρόπον τινά ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στο Concordia Summit.

Στην κατεύθυνση, λοιπόν, να επιτευχθεί συμφωνία και να μη χαθεί άλλο ένα ορόσημο, τη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους κκ Τσίπρα, Τσακαλώτο και Στουρνάρα ώστε να παίξει ουσιαστικό ρόλο και να προσεγγίσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές. Ενώ τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Λεμέρ είχε μπαράζ συναντήσεων με τους Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Παντοάν με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στο επόμενο Eurogroup.

Στρίβειν δια της ανάπτυξης

Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη σύνδεση των μεσοπρόθεσμων μέτρων με τα αναπτυξιακά προγράμματα.

Σε ό,τι αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πρόταση που κατέθεσε η Γαλλία και που αφορά στη δημιουργία μηχανισμού με ρήτρα ανάπτυξης, που θα τη συνδέει με την αποπληρωμή του χρέους και τα τοκοχρεολύσια. Μάλιστα, πηγές σημειώνουν ότι η εν λόγω πρόταση έτυχε θετικής υποδοχής στο Euroworking group με μοναδική εξαίρεση τη στάση του Βερολίνου.

Ενώ έμφαση δίνουν και στις αναπτυξιακές δράσεις και παρεμβάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές των προβλέψεων ΔΝΤ-Ευρώπης και για την ανάπτυξη και για τα προαπαιτούμενα.

Ο Τσίπρας σηκώνει ξανά το τηλέφωνο για να πιέσει

Με δεδομένο ότι οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνονται, ο πρωθυπουργός θα έχει τις επόμενες ώρες επικοινωνίες με όλους τους βασικούς παίκτες στη «σκακιέρα» της διαπραγμάτευσης.

Αρμόδιες πηγές μάλιστα, σχολιάζουν πως βούληση του κ. Τσίπρα είναι να μεταφέρει τους συνομιλητές του: Αφενός, τις πτυχές της πρότασης που επεξεργάζεται η Αθήνα για «καθαρή λύση», με βάση την πρόταση της Γαλλίας και έμφαση στην ανάπτυξη. Αφετέρου, να τους ενημερώσει ότι αν δεν καταστεί εφικτό να καταλήξουν όλες οι πλευρές στο Eurogroup θα θέσει το θέμα στις 22 Ιουνίου στη Σύνοδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ