Σε κίνδυνο το Μαρ α Λάγκο επειδή ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα - iefimerida.gr

Σε κίνδυνο το Μαρ α Λάγκο επειδή ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ακίνητο Mar-a-Lago, οι πύργοι των πολυκατοικιών που φέρουν το όνομά του στις παραλίες του Μαϊάμι και το γήπεδο γκολφ του Doral, είναι μερικά από τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ που απειλούνται από την αύξηση στην στάθμη της θάλασσας.

Ίσως ο ίδιος να μην το έχει συνειδητοποιήσει αλλά η απόφαση του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού, πιθανώς να φέρει αρνητικές συνέπειες και για την αυτοκρατορία ακινήτων που κατέχει ο ίδιος κοντά στην θάλασσα της Νότιας Φλόριντα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Διεύθυνσης και της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής της Νότιας Φλόριντα, όλα τα ακίνητα του Τραμπ που βρίσκονται σε αυτήν την παραθαλάσσια περιοχή, απειλούνται με σημαντικούς κινδύνους που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

«Τα ακίνητα του Τραμπ στην περιοχή κερδοφορούν από τον τουρισμό -οι κοινότητες γκολφ, τα μέρη όπου πηγαίνουν τα μεγάλα κεφάλια,ξοδέψουν λεφτά και συναναστρέφονται-, είναι όλα άρρηκτα συνδεδεμένα με την τουριστική οικονομία της Νότιας Φλόριντα» δήλωσε ο Jim Cason, δήμαρχος μιας μικρής πόλης της περιοχής.

Σε κίνδυνο το Μαρ α Λάγκο επειδή ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα | iefimerida.gr 0

Μέχρι στιγμής, η απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας δεν έχει επηρεάσει τις αξίες των ακινήτων στην ακτή της Φλόριντα. Η τιμή για την ασφάλεια πλημμύρας έχει ήδη ανέβει αρκετά λόγω της πιθανότητας ισχυρών ανεμοστρόβιλων, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τους πλούσιους να επενδύουν στην ακτογραμμή της περιοχής.

Η μεγάλη αλλαγή θα σημειωθεί όταν η πρώτη τράπεζα αρνηθεί ένα από τα ακίνητα της ακτογραμμής ως υποθήκη, λόγω των κινδύνων που παραμονεύουν, και που σύμφωνα με τον Cason θα οδηγήσει σε μια αλληλουχία αρνήσεων.

«Αν οι παραλίες εξαφανιστούν ή οι δρόμοι πλημμυρήσουν, τότε αυτό θα επηρεάσει ραγδαία την αξία της περιουσίας του» συνέχισε να λέει ο Carson και συμπλήρωσε πως «σαν ένας συνετός επιχειρηματίας πρέπει να συμπεράνει ότι η επιστήμη έχει δίκιο κα​ι ότι είναι ανάγκη να προετοιμαστούμε και να φτιάξουμε κάποιο πλάνο».

Το ακίνητο του Τραμπ Mar-a-Lago και το ιδιωτικό του κλαμπ βρίσκονται σε ένα νησί φράγμα που έχει τον Ατλαντικό ωκεανό στα ανατολικά και την ενδοχώρα της Φλόριντα στα δυτικά του.

Αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά 0,6-1 μέτρο αυτόν τον αιώνα -ένα νούμερο που είναι απόλυτα σύμφωνο με τις εκτιμήσεις των ειδικών- τότε όλα τα ακίνητα του Τραμπ θα πλημμυρίσουν, ενώ η ευρύτερη περιοχή θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα.

Σε κίνδυνο το Μαρ α Λάγκο επειδή ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα | iefimerida.gr 1

Οι επιστήμονες περιμένουν ότι κάποια στιγμή κατά τον αιώνα που διανύουμε, το νερό θα καλύψει πολλά νησιά-φράγματα της πολιτείας, ειδικά κατά την διάρκεια ισχυρών καταιγίδων.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι μόνο τα ακίνητα στην Φλόριντα, αυτά τα οποία κινδυνέυουν για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Το Trump International Hotel & Tower στην Χαβάη είναι ένα ακόμη, όπως και το γήπεδο γκολφ στην Ιρλανδία. Ο Πρόεδρος έχει επίσης πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα σε ακίνητα που βρίσκονται κοντά στον ωκεανό στο Βανκούβερ, στην πόλη του Παναμά, στην Ουρουγουάη και στην Ινδία.

Σε κίνδυνο το Μαρ α Λάγκο επειδή ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα | iefimerida.gr 2

Παρότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιας κλίμακας, η Φλόριντα είναι ένα από τα μέρη που κινδυνεύουν πιο άμεσα από πολλά άλλα. Αν λάβουμε υπόψη μας την χειρότερη δυνατή πρόβλεψη που θέλει την στάθμη της θάλασσας να ανέβει μέχρι και 2 μέτρα, τότε αυτό σημαίνει ότι περίπου 12.6% των σπιτιών θα πλημμυρίσουν και θα καταστραφούν μέχρι το 2100.

Όσον αφορά την περιοχή του Palm Beach, που φιλοξενεί και το εντυπωσιακό Mar-a-Lago του Τραμπ, υπολογίζεται ότι περίπου το 51% των σπιτιών θα καταστραφεί εντελώς.

Σε κίνδυνο το Μαρ α Λάγκο επειδή ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα | iefimerida.gr 3

Παρ’όλες τις επιστημονικές έρευνες και αποδείξεις που δείχνουν πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα πραγματικό φαινόμενο και πως η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, ο Τραμπ έχει πει δημοσίως πως κατά την γνώμη του η θεωρία είναι «μια απάτη» που έχουν ξεκινήσει οι Κινέζοι προκειμένου να επωφεληθούν οικονομικά.

Οι τοπικοί αρμόδιοι αναφέρουν πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αγνοήσουν το πρόβλημα: «Η απραξία δεν είναι επιλογή για εμάς στην Νότια Φλόριντα. Οι δρόμοι πλημμυρίζουν εύκολα και οι μέρες γίνονται ζεστότερες. Σε τοπικό επίπεδο έχουμε αρχίσει και είμαστε πιο πρακτικοί» δήλωσε η Susanne Torriente.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ