Εξέλιξη: Η Καταλονία προκήρυξε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της - iefimerida.gr

Εξέλιξη: Η Καταλονία προκήρυξε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Καταλονίας προκήρυξε για την 1η Οκτωβρίου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτής περιφέρειας.

«Θέλετε να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας;» θα είναι η ερώτηση που θα τεθεί στους Καταλανούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Πουτζδεμόν, διεκδικώντας το «δικαίωμα σ' ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης». Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωνε ανέκαθεν πως αυτό το δημοψήφισμα, που έχει απαγορευθεί, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Εξέλιξη: Η Καταλονία προκήρυξε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της  | iefimerida.gr 0

Η κυβέρνηση της Καταλονίας, της πλούσιας αυτής περιφέρειας της βορειοανατολικής Ισπανίας που έχει δική της γλώσσα, επιδιώκει απ’ το 2010 να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία. Αλλά ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι θα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό -στάση που υποστηρίζουν και οι Ισπανοί δικαστές.

Η καταλανική κυβέρνηση πρόσφατα είχε δεσμευτεί ότι θα ζητήσει τη γνώμη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι τον Σεπτέμβριο -με ή χωρίς την έγκριση της Μαδρίτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καταλονία δημοψήφισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ