Εκλογές στη Βρετανία: «Χαστούκι» σε Μέι -Πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία - iefimerida.gr

Εκλογές στη Βρετανία: «Χαστούκι» σε Μέι -Πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπούμερανγκ για την επικεφαλής των Συντηρητικών Τερέζα Μέι γύρισε η κίνησή της να πάει σε πρόωρες εκλογές στη Βρετανία προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός όχι μόνο δεν βγήκε ενισχυμένη από τις κάλπες, αλλά έχασε και την αυτοδυναμία, καθώς συγκεντρώνει 319 έδρες, από τις 326 που απαιτούνται για πλειοψηφία στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα διαφάνηκε ήδη από τη δημοσίευση του exit poll, στις 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όταν έγινε φανερό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κερδίζει μεν τις εκλογές, αλλά χάνει την απόλυτη πλειοψηφία που είχε. Κερδισμένοι των εκλογών στη Βρετανία είναι σίγουρα οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, που είδαν τις δυνάμεις τους να αυξάνονται, συγκεντρώνοντας 261 βουλευτές.

Η έκπληξη ήταν τεράστια για όλους, με τα βρετανικά ΜΜΕ να μιλούν για κατάρρευση της αξιοπιστίας της Μέι, η οποία περίμενε θρίαμβο και κατέληξε σε ναυάγιο. Οι Βρετανοί, όπως φάνηκε, απέρριψαν όχι μόνο την πολιτική σκληρή λιτότητας, αλλά και το σκληρό Brexit. Να σημειωθεί ότι οι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές του Ukip καταποντίστηκαν, αφού δεν πήραν ούτε μία έδρα!

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα στη Βρετανία (σε ώρες Ελλάδος):

15:13 Σε νέα επανακαταμέτρηση στο Κένσικγτον προχωρούν οι εκλογικές Αρχές, για να δοθεί και η τελευταία έδρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Μέχρι στιγμής: Συντηρητικοί 318 έδρες, Εργατικοί 262 έδρες.

12:42 Έχουν κριθεί οι 649 από τις 650 έδρες. Η Τερέζα Μέι εκλέγει 318 βουλευτές (-12 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή, 261 βουλευτές (+29 σε σχέση με τις εκλογές του 2015).

08:07 Hung Parliament, «Μετέωρο Κοινοβούλιο». Οι Συντηρητικοί δεν πρόκειται να έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτιμά το Reuters βάσει των μέχρι τώρα ανακοινωμένων αποτελεσμάτων. Το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 308 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

08:06 JPMorgan: Το Λονδίνο ίσως χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία του Brexit

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτίμησε σήμερα η JPMorgan.

«Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία για το Brexit, με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν την ήδη πιεσμένη χρονικά διαδικασία», επεσήμανε ο Μάλκομ Μπαρ οικονομολόγος στην JPMorgan.

07:41 Ρεκόρ: 192 οι γυναίκες βουλευτές μέχρι στιγμής στο βρετανικό κοινοβούλιο

Μέχρι στιγμής εκλέγονται 192 γυναίκες βουλευτές. Πρόκειται για ρεκόρ όπως αναφέρει το Press Association. Στο τελευταίο κοινοβούλιο οι γυναίκες βουλευτές ήταν 191, εκπροσωπώντας το 29,4% των βουλευτών. Το 2010 οι γυναίκες βουλευτές στο βρετανικό κοινοβούλιο ήταν 143.

07:29 Βουλευτής των Συντηρητικών ζητά την παραίτηση της Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια «φριχτή» προεκλογική εκστρατεία δήλωσε η Άνα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών. «Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της», δήλωσε η Σόμπρι στο BBC.

«Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείριση αυτής της εκστρατείας», τόνισε.

07:28 Η Μέι ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία

Σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του BBC η Τερέζα Μέι απευθύνθηκε σε όσους εργάστηκαν δίπλα της στο αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας των Συντηρητικών και τους ευχαρίστησε για τη δουλειά τους. Παρών ήταν και ο σύζυγός της Φίλιπ.

07:26 Στέρτζον: Απογοητευτικό το αποτέλεσμα για τη Μέι

Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα του κόμματος της στις βουλευτικές εκλογές, ενώ για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς έχουμε χάσει μερικούς πολύ καλούς βουλευτές», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Πρόκειται για μια καταστροφή για την Τερέζα Μέι, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές πιστεύοντας αλαζονικά ότι θα συντρίψει την αντιπολίτευση, θα τους σαρώσει όλους και θα διασφαλίσει μια συντριπτική πλειοψηφία. Η θέση της είναι πάρα πολύ δύσκολη», πρόσθεσε.

Η Στέρτζον σημείωσε ότι θα επανεξετάσει το αίτημά της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκοτίας, μετά την σημαντική απώλεια εδρών για το κόμμα της από τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς, αλλά και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

«Υπάρχει σίγουρα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και την ανεξαρτησία, τα οποία σίγουρα θα επηρεάσουν τα σημερινά αποτελέσματα, το SNP πρέπει να σκεφτεί πολλά», επεσήμανε.

07:25 Έχασε την έδρα του ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας

Ο Άλεξ Σάλμοντ πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, έχασε την έδρα του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που συμβολίζει την ήττα που φαίνεται να έχει υποστεί το κόμμα.

Όπως ο Σάλμοντ, πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, έτσι και ο δεύτερος τη τάξει του κόμματος, ο Άνγκους Ρόμπερτσον, έχασε την έδρα του, ενώ το SNP φαίνεται να κερδίζει 20 έδρες λιγότερες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν και παραμένει πρώτο κόμμα στη Σκωτία.

06:06 Η ομιλία της Μέι

Η Τερέζα Μέι έδειχνε καταπτοημένη στην ομιλία για τη νίκη στην εκλογική της περιφέρεια, μια ομιλία σύντομη που έδωσε όμως το πρώτο δείγμα για το πώς σκοπεύει να αντιδράσει στο αποτέλεσμα των εκλογών.

«Αυτή την ώρα, περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας. Κι αν όπως έχουν δείξει οι ενδείξεις κι αποδειχθούν σωστές το Συντηρητικό Κόμμα έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες και πιθανώς τις περισσότερες ψήφους τότε θα είμαστε υποχρεωμένο να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια περίοδο σταθερότητας κι αυτό ακριβώς θα πράξουμε.

Όταν κάναμε αυτή την εκστρατεία σκεφθήκαμε ποια είναι τα ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για τον βρετανικό λαό: να κάνουμε μια σωστή συμφωνία για το Brexit, να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουμε και να δείξουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της χώρας κάνοντας ό,τι είναι προς το εθνικό συμφέρον. Αυτό προσπαθούσα πάντα να κάνω ως μέλος της βουλής και η αποφασιστικότητά μου να το κάνω είναι σήμερα το πρωί η ίδια όπως ήταν πάντοτε.

Κοιτάζοντας μπροστά και περιμένοντας τα τελικά αποτελέσματα γνωρίζω ότι η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας. Κι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα το Συντηρητικό κόμμα θα διασφαλίσει ότι θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας ως προς τη διασφάλιση της σταθερότητας ώστε να μπορέσουμε, ως μία χώρα, να προχωρήσουμε μπροστά μαζί», είπε η επικεφαλής των Συντηρητικών.

Βρετανικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι η Μέι έδειξε να παραδέχεται ότι υπάρχει η πιθανότητα οι Εργατικοί να πάρουν περισσότερες ψήφους απ’ τους Τόρηδες. «Μιλώντας για μια περίοδο σταθερότητας και υπογραμμίζοντας ότι οι Συντηρητικοί κέρδισαν τις περισσότερες έδρες επιβεβαίωσε το δικαίωμα του κόμματός της να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας», σχολιάζει ο Guardian. Κι επισημαίνει ότι έκανε εντύπωση το γεγονός ότι η Μι στάθηκε στο τι θα κάνει το Συντηρητικό κόμμα παρά η ίδια προσωπικά, όπως και το ότι μίλησε στην αρχή της ομιλίας της για τη δουλειά που θα συνεχίσει να κάνει για τη βελτίωση της περιφέρειάς της. «Είναι πιθανόν να μην έχει λάβει τις τελικές της αποφάσεις, αλλά ακούστηκε σαν κάποιον που προετοιμάζεται ψυχικά να παραχωρήσει τη θέση του στον διάδοχό του», λέει η βρετανική εφημερίδα.

Ο5:18 Ο Κόρμπιν κάλεσε τη Μέι να παραιτηθεί

Στην ομιλία του στην εκλογική του περιφέρεια, το Ίνσλινγκτον Νορθ, ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι η Τερέζα Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να επιβεβαιώσει την εξουσία της, αλλά η πολιτική έχει αλλάξει. Ο κόσμος κουράστηκε, είπε. Δήλωσε ικανοποιημένος απ’ την προεκλογική εκστρατεία που έκανε και το μανιφέστο των Εργατικών. «Ο κόσμος στρέφει την πλάτη στη λιτότητα», επεσήμανε. Και κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί.

«Η πρωθυπουργός προκήρυξε τις εκλογές επειδή ήθελε τη λαϊκή εντολή. Η εντολή που έλαβε είναι ότι έχασε έδρες των Συντηρητικών, έχασε ψήφους, έχασε υποστήριξη κι έχασε την εμπιστοσύνη. Πιστεύω ότι είναι αρκετά για να φύγει», δήλωσε. «Οι εκλογές αυτές προκηρύχθηκαν για να κερδίσει μεγαλύτερη πλειοψηφία η πρωθυπουργός και να επιβεβαιώσει την εξουσία της. Η προεκλογική εκστρατρεία συνεχίστηκε τις περασμένες έξι εβδομάδες -ταξίδεψα σ’ ολόκληρη τη χώρα. Μίλησα σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα. Και ξέρετε κάτι; Η πολιτική άλλαξε. Δεν θα επιστρέψει εκεί που ήταν. Αυτό που συνέβη ήταν ότι ο κόσμος είπε ότι κουράστηκε απ’ την πολιτική λιτότητας, κουράστηκε απ’ τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας, των σχολείων, της εκπαίδευσης και από το να μην δίνονται στους νέους ανθρώπους οι ευκαιρίες που δικαιούνται στην κοινωνία μας. Είμαι πολύ περήφανος απ’ την εκστρατεία που έκανε το κόμμα μου, το μανιφέστο μας για τους πολλούς και όχι τους λίγους. Κι είμαι πολύ περήφανος για τα αποτελέσματα που έρχονται απ’ ολη τη χώρα απόψε, για τους αώνθρπους που ψήφισαν υπέρ της ελπίδας για το μέλλον και έστρεψαν τις πλάτες τους στη λιτότητα.»

05:10 Ο Τζέρεμι Κόρμπιν θριάμβευσε στο Ίσλινγκτον Νορθ

Ο ηγέτης των Εργατικών σάρωσε, όπως άλλωστε αναμενόταν, στην περιφέρειά του, το Ίσλινγκτον Νορθ με 40.086 ψήφους, μακράν του δεύτερου και καταϊδρωμένου υποψηφίου των Συντηρητικών, Τόμπι Κλαρκ, ο οποίος απέσπασε 6.871 ψήφους

05:06 Εκτός βουλής ο πρώην ηγέτης των Φιλελευθέρων

Ο Νικ Κλεγκ δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στην περιφέρειά του, το Σέφιλντ Χαλάμ καθώς συγκέντρωσε 19.756 ψήφους έναντι 21.881 του υποψηφίου των Εργατικών

04:56 Ο Μπόρις Τζόνσον επανεξελέγη

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον επανεξελέγη στην περιφέρειά του. Είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε, αλλά είναι σαφές ότι θα πρέπει να ακούσουμε τις ανησυχίες του λαού.

04:13 Εκτός βουλής η υπουργός των Τόρηδων, Τζέιν Έλισον

Η υπουργός της κυβέρνησης Μέι, Τζέιν Έλισον έχασε την έδρα της στο Μπάτερσι, μια περιφέρεια όπου η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Την έδρα κέρδισε η Μάρσα ντε Κόρντοβα των Εργατικών.

04:11 Μιλά για επιστροφή ο Φάρατζ

Σε περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν τότε το Brexit τίθεται υπό αμφισβήτηση.

«Εάν συμβεί αυτό δεν θα έχω καμία άλλη επιλογή από το να επιστρέψω στην πολιτική» είπε ο πρώην επικεφαλής του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.

04:03 Τομ Γουάτσον, υπαρχηγός των Εργατικών: «Ο Μπόρις Τζόνσον θα ακονίζει τώρα τα μαχαίρια του»

Ο υπαρχηγός των Εργατικών Τομ Γουάτσον, που επανεξελέγη βουλευτής, λέει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ κακό για την Τερέζα Μέι. Υπενθυμίζει ότι η Μι είχε πει ότι αν χάσει έξι έδρες τότε ο Κόρμπιν θα γίνει πρωθυπουργός. «Θα την πιέσουμε να τηρήσει το λόγο της», είπε προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα ακονίζει τώρα μαχαίρια του θέτοντας θέμα ηγεσίας στους Συντηρητικούς.

03:55 Οπαδοί του Κόρμπιν πανηγυρίζουν

.@jeremycorbyn​ supporters jubilant as #ExitPoll predicts hung parliament in his home constituency of Islington in north London. #GE2017 pic.twitter.com/nToTVUJmIN

03:51 28-18 οι Εργατικοί

Update 13:48am: Latest seat totals by party #GE2017. See full results: https://t.co/XyPZZkE1tt pic.twitter.com/ZhxGaJiUK7

03:50 Και κέλτικα!

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων στο Ρέξαμ της Ουαλίας στα αγγλικά και στην κέλτικη διάλεκτο

Turn on your sound: In Wrexham, Wales, #GE2017 results were announced in both English and Welsh pic.twitter.com/6el6MuDUO3

03:32 Κόρμπιν: «Αλλάξαμε το πρόσωπο της πολιτικής στη Βρετανία»

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι άλλαξε το πρόσωπο της πολιτικής στη Βρετανία.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και τους οπαδούς μας που εργάστηκε τόσο σκληρά σ’ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, από τις επισκέψεις πόρτα-πόρτα μέχρι τα social media και όλους όσους ψήφισαν ένα μανιφέστο που προσφέρει πραγματική αλλαγή στη χώρα μας. Όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα αλλάξαμε ήδη το πρόσωπο της πολιτικής στη Βρετανία», αναφέρει.

01:30 Πρόθυμο να στηρίξει τους Τόρηδες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απυσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς , εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.

01:20 «Όχι» των Φιλελευθέρων σε κυβερνητικό συνασπισμό

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες επανέλαβαν τη θέση τους μετά το exit poll με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου: «Δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα και για να το ξεκαθαρίσουμε: Όχι συνασπισμός. Όχι συμφωνίες»

Εκλογές στη Βρετανία: «Χαστούκι» σε Μέι -Πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία  | iefimerida.gr 0

01:08: Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου

Με επικριτικά πρωτοσέλιδα για την Μέι, υποδέχθηκαν τα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βεσιλείου το αποτελέσματα του exit poll.

Εκλογές στη Βρετανία: «Χαστούκι» σε Μέι -Πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία  | iefimerida.gr 1
Εκλογές στη Βρετανία: «Χαστούκι» σε Μέι -Πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία  | iefimerida.gr 2
Εκλογές στη Βρετανία: «Χαστούκι» σε Μέι -Πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία  | iefimerida.gr 3

00:42 Οι συνέπειες για το Brexit

Ο Ντιν Τάρνερ, οικονομολόγος του UBS Wealth Management είπε ότι αν και είναι νωρίς και το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει, φαίνεται ότι η προσήλωση της Τερέζα Μέι στο Κόμμα των Συντηρητικών έχει αποδυναμωθεί, γεγονός που δεν αποτελεί καλό σημείο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με το Brexit.

00:38 H Έμιλυ Θορνπέρρι ζήτησε από την Τερέσα Μέι να αποχωρήσει

H Έμιλυ Θορνπέρρι, σκιώδης υπουργός των Εξωτερικών στους Εργατικούς ζήτησε από την Τερέσα Μέι να αποχωρήσει. Είπε στο Sky News: Θεωρώ ότι η Τερέσα Μέι πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη θέση της. Νομίζω ότι πρέπει να φύγει. Νομίζω ότι είμαστε στο χείλος ενός σπουδαίου αποτελέσματος. Η στέρηση του πρωθυπουργού ... ήθελε να κάνει ό, τι ήθελε και είπαμε όχι, το εννοούσαμε, δημιουργήσαμε ένα τεράστιο μανιφέστο, αν κάποιος είναι ισχυρός και σταθερός αυτός είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Εκλογές στη Βρετανία: «Χαστούκι» σε Μέι -Πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία  | iefimerida.gr 4

00:37: Κατρακυλά η στερλίνα

Πτώση σημείωσε η στερλίνα με την ανακοίνωση του exit poll των βρετανικών εκλογών, που δείχνει πως δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το βρετανικό νόμισμα έκανε "βουτιά" της τάξεως του 1,7% στα 1,2755 δολάρια.

Τα βρετανικά Μέσα σχολιάζουν πως η «λίρα πέφτει ταχύτερα απ’ όσο μπορούν να δαχτυλογραφήσουν».

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Τζέρεμι Κουκ, επικεφαλής οικονομολόγος του World First, μιλώντας στον Guardian, ανέφερε πως «θα είναι μακριά νύχτα. Ούτε ένα αποτέλεσμα δεν έχει έρθει από την καταμέτρηση, αλλά γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη πολιτικού γεγονότος που υποσκάπτει τη στερλίνα. Τα νομίσματα προτιμούν κυβερνήσεις με ισχυρή εντολή - και δεν τους αρέσουν οι καθυστερήσεις στο Brexit», αναφέρει αναλυτής.

00:25 Οι έδρες πριν και τώρα με το exit poll

Διάγραμμα με τις έδρες που εξασφαλίζουν -σύμφωνα πάντα με τα exit polls- τα κόμματα στη Βρετανία.

00:21 Τζορτζ Όσμπορν: «καταστροφή»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll , αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζε Μάι και το Συντηρητικό Κόμμα».

00:09 Ο σκιώδης υπουργός των Εργατικών Τζον Μακ Ντόνελ μίλησε για θετική καμπάνια από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που υποσχέθηκε «ειλικρινή πολιτική, ευθύ λόγο». Χαρακτήρισε δε την πολιτική καμπάνια των Τόρις «δυσάρεστη».

Εκλογές στη Βρετανία: «Χαστούκι» σε Μέι -Πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία  | iefimerida.gr 6

00:00 Το exit poll

Ακριβώς τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (22:00 ώρα Βρετανίας) έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκε από BBC και Sky News το πρώτο exit poll της Ipsos Mori.

Σύμφωνα με αυτό το EXIT POLL και επί συνόλου 650 οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

  • Συντηρητικοί: 314
  • Εργατικοί: 266
  • Σκωτσέζικο κόμμα: 34
  • Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί: 14
  • Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (ακροδεξιό κόμμα): 0
  • Plaid Cymru (ουαλικό): 3
  • Πράσινοι: 1
Εκλογές στη Βρετανία: «Χαστούκι» σε Μέι -Πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία  | iefimerida.gr 7

Από κει και μετά και μέσα στην επόμενη ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα απ’ το Σάντερλαντ και το Χάουτον, ενώ στις 03:00 π.μ. αναμένεται το αποτέλεσμα απ’ την πρώτη περιφέρεια-κλειδί, το Νούνιτον, που ίσως δείξει προς του που κλείνει η πλάστιγγα. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν επικρατήσει οι Τόρηδες.

  • Γύρω στις 04:30 πμ ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα διαπιστώσει αν παραμένει αφοσιωμένη σ’ αυτόν η περιφέρειά του το Ίσλινγκτον Νορθ, αλλά και αν θα κρατήσουν οι Εργατικοί την κρίσιμη έδρα του Ίνις Μον στην Ουαλία.
  • Στις 05:00 θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν πολλά αποτελέσματα.
  • Ενώ στις 06:30 θα ανακοινώσουν αποτελέσματα δύο κρίσιμες για τους Εργατικούς περιφέρειες, εκείνες του του Σαουθάμπτον Τεστ, και του Λοντις Νορθ Γουέστ.
Εκλογές στη Βρετανία: «Χαστούκι» σε Μέι -Πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία  | iefimerida.gr 8

AP photo

23:57 Η πρόβλεψη του Πιρς Μόργκαν

Ο διάσημος τηλεπαρουσιαστής προβλέπει άνετη επικράτηση των Συντηρητικών και πλειοψηφία 90-100 εδρών.

23:50 Τα τελευταία μηνύματα Μέι-Κόρμπιν

Με αναρτήσεις τους στα social media η Τερέζα Μέι και ο Τζέρεμι Κόρμπιν έστειλαν τα μηνύματά τους προς τους ψηφοφόρους.

Every vote counts. Please back your local Conservative candidate and together we can secure the best Brexit deal & build a stronger Britain. pic.twitter.com/drt7SV0EbS

Μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους για να πάνε να ψηφίσουν

Εκλογές στη Βρετανία: «Χαστούκι» σε Μέι -Πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία  | iefimerida.gr 9

23: 45 Κούρσα για το πρώτο αποτέλεσμα από αθλητές πανεπιστημίων

Οι αθλητές από το Πανεπιστήμιο Northumbria θα κάνουν τους δρομείς στο Newcastle για να βοηθήσουν το συμβούλιο να κερδίσει το Sunderland και να ανακοινώσει το πρώτο αποτέλεσμα , σύμφωνα με την Sky News.

23:43: Πόσες δωρέες έλαβε κάθε κόμμα ενόψει των εκλογών

Οι Τόρηδες συγκέντρωσαν πάνω από 10 εκ λίρες σε δωρεές τον περασμένο μήνα, ποσό υπερδιπλάσιο εκείνου που έλαβαν οι Εργατικοί και πάνω από 200 φορές σε σχέση με τους Πράσινους.

23:30: Απειλούσε με λοστό: Σκοτώστε όλους τους Εβραίους

«Σκοτώστε όλους τους Εβραίους, τι κάνεις εσύ εδώ;», φώναξε ένας άνδρας σε ψηφοφόρο σε εκλογικό τμήμα του βόρειου Λονδίνου, προκαλώντας αναταραχή.

Ο άνδρας επέστρεψε, όπως μεταδίδει η Telegraph, κρατώντας έναν λοστό φωνάζοντας ακόμη πιο δυνατά, ενώ οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο εκλογικό κέντρο της κοινότητας Clapton Common, προσπαθούσαν να συνεφέρουν το θύμα.

Το θύμα φοβήθηκε γιατί ζωή τους και οδηγήθηκε σε ασφαλές μέρος.

«Ηταν μια τρομακτική εμπειρία για τον άνθρωπο που δέχθηκε την επίθεση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη γυναίκα στο εκλογικό τμήμα που βοήθησε το θύμα να φύγει από τον χώρο και να βρεθεί σε ένα ασφαλές μέρος», είπε ο Chaim Hochhauser.

Η αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα με την υποψία πως διάπραξης αδικήματος ρατσιστικής ή θρησκευτικής επίθεσης. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση.

21.30: Δεν επετράπη σε φοιτητές να ψηφίσουν

Αναφορές ότι δεν επετράπη σε φοιτητές του πανεπιστημίου Keele να ψηφίσουν, παρά το γεγονός ότι είχαν το δικαίωμα. Από το πανεπιστήμιο ανακοίνωσαν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα, το οποίο ενδεχομένως οφείλεται σε λάθος κατά την περίοδο των εγγραφών. Για το λόγο αυτό δεν τα ονόματα των συγκεκριμένων φοιτητών δε βρέθηκαν στις εκλογικές λίστες.

19:34: Συναγερμός στο νοσοκομείο του Chapell Allerton

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης στο νοσοκομείο του Chapel Allerton στο Λιντς, καθώς βρέθηκε ύποπτο πακέτο στις τουαλέτες.

Γονείς και προσωπικό του νοσοκομείου μεταφέρθηκαν άμεσα στο πάρκινγκ ενώ στο σημείο έσπευσεη αστυνομία.

Σύντομα ωστόσο, ο συναγερμός έληξε καθώς έπειτα από έλεγχο που έγινε δεν προέκυψε κάτι ύποπτο.

Ασθενείς και προσωπικό επέστρεψαν στο νοσοκομείο.

17.30: Εκκενώθηκε η πλατεία Τραφάλγκαρ λόγω ύποπτου αντικειμένου

Στην εκκένωση της πλατείας Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο προχώρησε η αστυνομία, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Η μητροπολιτική αστυνομία σε δήλωσή της ανέφερε πως κλήθηκε στο σημείο λόγω «ύποπτου αντικειμένου στην Cannon Street». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε πως είναι νωρίς να μιλήσουμε για συμβάν σχετικό με τρομοκρατία.

Την ίδια ώρα βρετανικά Μέσα αναφέρουν πως εκκενώθηκε και ο σταθμός Τσέρινγκ Κρος που βρίσκεται κοντά στην πλατεία.

Η αστυνομία προχώρησε στον έλεγχο του αντικειμένου και διαπίστωσε πως δεν υπήρχε κάτι ύποπτο.

Trafalgar square evacuated pic.twitter.com/Dxyr5T1PV6

Something up at Trafalgar Square. Cordoned off, lots of police pic.twitter.com/8S2a7WS3DF

#BREAKING: Here are more photos of the scene at Trafalgar Square, with Charing Cross station closed. (Photos by @AmichaiStein1) pic.twitter.com/WftcSN6eT1

17:31 «Ξύλο σε εκλογικό κέντρο»

Ενδεικτικό της έντασης ηταν μεταξύ άλλων και ένα βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου με έναν κάμεραμαν και έναν φωτογράφο να «παίζουν ξύλο» στην κυριολεξία για ένα πλάνο του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τιμ Φάρον, την ώρα που βγαίνει από το εκλογικό κέντρο.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Κάμπια, και δεν άργησε να γίνει viral με τους χρήστες του Twitter να αρπάζουν την ευκαιρία και να ανεβάζουν το βίντεο υπό το απόλυτα επιτυχημένο hashtag #fightsatpollingstations, κοινώς μάχες στα εκλογικά κέντρα.

#fightsatpollingstations https://t.co/N3rrTsVvzc #GE2017 pic.twitter.com/YbAJWRzI2A

15:49 Τα περίεργα των εκλογών

Στα περίεργα των εκλογών τα εκλογικά κέντρα, καθώς κάθε μέρος μπορεί να μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο. Και όταν λέμε κάθε μέρος, εννοούμε κάθε μέρος, καθώς σπίτια, ανεμόμυλοι ακόμη και χώροι φεστιβάλ μετατρέπονται σε χώρους όπου αποφασίζεται το πολιτικό μέλλον της Βρετανίας.

Η Telegraph έχει τα πιο περίεργα εκλογικά κέντρα και τα παρουσιάζει:

Μέσα σε σπίτι, κάτω από σκάλες

Η Τζουν και ο Γκράχαμ κάνουν το σπίτι τους εκλογικό κέντρο από το 1990.

Οι κάτοικοι του Winwick μπορούν να ψηφίσουν σε ένα μικρό σημείο του σπιτιού κάτω από τις σκάλες.

«Ισως είναι το μικρότερο εκλογικό κέντρο γιατί είναι μόνο ένας διάδρομος κάτω από τις σκάλες, εκεί που αποθηκεύουμε τη σκούπα», λέει η Τζουν.

SWNS.COM

Σε ανεμόμυλο

Οι άνθρωποι φθάνουν για να ψηφίσουν σε έναν ανεμόμυλο στο κέντρο του Windmill του West Blatchington στο Σάσεξ για να ψηφίσουν.

Telegraph

Σε ένα βαγόνι

Το βαγόνι βρίσκεται στον σταθμό Leeming Bar, στο North Yorks.

Interesting polling station for #GE2017 - a carriage on the heritage Wensleydale Railway at Leeming Bar in North Yorkshire pic.twitter.com/VXTnzmMyPK

Σε φεστιβάλ

Ανθρωποι ψηφίζουν στο φεστιβάλ Isle of Wight. Δεν χάνουν τη γιορτή αλλά ούτε και τις εκλογές.

FESTIVAL: Revellers are arriving at this year's Isle of Wight Festival @IsleOfWightFest @JohnGiddings01 #iwfest pic.twitter.com/T3unQrUSQL

Σε ένα καφέ με τεράστιες κόκκινες βούλες

Το Spotted Bank View Cafe είναι σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα ένα από τα πιο ασυνήθιστα κέντρα στις βρετανικές εκλογές.

Spot (!) the early voters at @BankViewCafe polling station, Langsett, South Yorks - still proudly sporting its #tdf2014 livery #GE2017 pic.twitter.com/uhV3r1Pf7m

Σε γυμναστήριο

And another from @Suvaguy #unusualpollingstations pic.twitter.com/nFx3UIx5Mm

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία Εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ