Βαρβιτσιώτης: Υπόλογη ενώπιον του ΟΗΕ η Ελλάδα για το μεταναστευτικό - iefimerida.gr

Βαρβιτσιώτης: Υπόλογη ενώπιον του ΟΗΕ η Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πασίδηλη κυβερνητική ανικανότητα στον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού, μετά και τα όσα θλιβερά για τη χώρα αναφέρει στην έκθεση του ο Ο.Η.Ε., αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Οπως επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, o Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει στην έκθεση του, που θα συζητηθεί στη 35η Διάσκεψη του Συμβουλίου του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (6-23 Ιουνίου 2017), τους σοβαρούς κινδύνους για τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. «Η αποστολή και λειτουργία», τονίζει χαρακτηριστικά, «των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot-spots) πλήττεται καθημερινά από την υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την αδικαιολόγητη έλλειψη επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πρακτική που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την - έως τώρα - δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ και αποσαθρώνει πλήρως τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις μας».

«Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η «ρόδινη» αφήγηση του μόνιμα καθησυχαστικού Υπουργού καταρρίπτεται από τις ρεαλιστικές παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας», καταλήγει συγκεκριμένα ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Η ερώτηση:

Προς: κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Υπόλογη ενώπιον του Ο.Η.Ε. η Ελλάδα για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Η πασίδηλη κυβερνητική ανικανότητα στον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού δημιουργεί - για ακόμη μία φορά - ένα γαϊτανάκι υποδείξεων, παρατηρήσεων και καταγγελιών, οι οποίες και εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας.

Αυτή τη φορά και ενώ οι καθημερινές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου αρχίζουν και πάλι να αυξάνουν, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, θέματα τα οποία σκιαγραφεί με «μελανά χρώματα» στο σύνολο της έκθεσης, που θα συζητηθεί στη 35η Διάσκεψη του Συμβουλίου του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (6-23 Ιουνίου 2017).

Συγκεκριμένα, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ, Φρανσουά Κρεπό, παίρνει την «σκυτάλη» από τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Τζιοβάνι Λέπρι και στηλιτεύει, με τη σειρά του, τις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών. Η αποστολή και λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot-spots) πλήττεται καθημερινά από την υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την αδικαιολόγητη έλλειψη επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πρακτική που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την - έως τώρα - δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ και αποσαθρώνει πλήρως τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις μας.

Παράλληλα, το ψηφιδωτό της κυβερνητικής ολιγωρίας συμπληρώνεται από τις σαφείς υπόνοιες για την αναποτελεσματική αστυνόμευση των κέντρων φιλοξενίας και κράτησης. Η ανησυχία για την αδύναμη οργανωτική δομή τους είναι διάστικτη σε πολλά σημεία της έκθεσης. Μάλιστα, η παντελής απουσία χωροταξικών ρυθμίσεων εντός των καταυλισμών έχει ως αποτέλεσμα το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας και φόβου που πλανάται γύρω από ευπαθείς ομάδες (λ.χ. αδέσμευτες γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά).

Για πολλοστή φορά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα βρίσκεται στο «στόχαστρο» της παγκόσμιας κοινωνίας πολιτών και των διεθνών οργανισμών. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η «ρόδινη» αφήγηση του μόνιμα καθησυχαστικού Υπουργού καταρρίπτεται από τις ρεαλιστικές παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο Υπουργός:

  • Πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει και να αντικρούσει η Κυβέρνηση τα αναφερόμενα στην έκθεση κατά την συζήτησή της στο Συμβούλιο του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες;
  • Υπάρχει πλέον σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των νέων αυξημένων ροών προσφύγων και μεταναστών, καθώς και για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου; 
  • Ποιες ενέργειες θα ληφθούν για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης;
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ