Ντράγκι: Ισορροπημένα τα ρίσκα στην οικονομία -Αμετάβλητη η πολιτική της ΕΚΤ - iefimerida.gr

Ντράγκι: Ισορροπημένα τα ρίσκα στην οικονομία -Αμετάβλητη η πολιτική της ΕΚΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισορροπήμενα θεωρεί ότι είναι πλέον τα ρίσκα στην οικονομία, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, όπως είπε στις δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση στην οποία διατηρήθηκε αμετάβλητη η νομισματική πολιτική.

Η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα, όπως αναμενόταν, να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της, αλλά έκλεισε την πόρτα σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από το στόχο της παρά την επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Η ΕΚΤ επανέλαβε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων, που μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο στα 60 δισεκ. ευρώ τον μήνα από τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να παραταθούν, εάν οι προοπτικές στην ευρωζώνη καταστούν λιγότερο ευνοϊκές.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

Η ανάκαμψη δεν έχει δημιουργήσει ικανές πληθωριστικές πιέσεις

Ισχυρότερο μομέντουμ στην ευρωπαϊκή οικονομία βλέπει η ΕΚΤ. Όπως είπε ο Μάριο Ντάγκι η ανάπτυξη κερδίζει ταχύτητα, ενώ τα ρίσκα στην οικονομία είναι πλέον ισορροπημένα.

Ωστόσο σημείωσε ότι η ανάκαμψη δεν έχει δημιουργήσει ακόμα πληθωριστικές πιέσεις ικανές να επιτύχουν τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%». Ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει δώσει ακόμα πειστικά σημάδια ότι έχει ανοδική τάση, τόνισε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η διαδικασία ανάπτυξης καθυστερεί από τον υποτονικό ρυθμό που προωθούνται δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές στις αγορές προϊόντων.

Η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, καθώς τώρα εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 1,5% το 2017 έναντι εκτίμησης 1,7% το Μάρτιο και στο 1,3% το 2018 (προηγούμενη εκτίμηση 1,6%) και στο 1,6^ για το 2019. Η εκτίμηση για την ανάπτυξη διαμορφώνεται πλέον στο 1,9% για φέτος (από 1,8%) και στο 1,8% (έναντι 1,7%) για την επόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ επιτόκια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ