Να τηρούν το σαβουάρ βιβρ ζητά το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από τους αστυνομικούς - «Επαχθές μέτρο η προσαγωγή» - iefimerida.gr

Να τηρούν το σαβουάρ βιβρ ζητά το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από τους αστυνομικούς - «Επαχθές μέτρο η προσαγωγή»

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η προσαγωγή ενός νεαρού από την περιοχή των Εξαρχείων (κοντά στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη) ήταν η αιτία για να εκδοθεί διαταγή να τηρούν οι αστυνομικοί το σαβουάρ βιβρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε διαταγή με την οποία καλεί το ένστολο προσωπικό να τηρεί το σαβουάρ βιβρ και να μην παρατηρούνται αποκλίσεις από την αρμόζουσα συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετούν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των προσαγωγών. Η σχετική διαταγή με τους… κανόνες καλής συμπεριφοράς εκδόθηκε στις 17 Μαΐου 2017, με τίτλο: «Προσαγωγές ατόμων ως προκλητική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνομικής δραστηριότητας».

«Επαχθές μέτρο η προσαγωγή»

Στην πρώτη σελίδα του εγγράφου επισημαίνονται «συμβουλές» για τις σωματικές έρευνες και τους ελέγχους τσαντών, όπως και για τις έρευνες σε ιδιωτικούς χώρους: «Η προσαγωγή ατόμου συνιστά εξ ορισμού επαχθές καταναγκαστικό μέτρο που αναφέρεται στην ελευθερία κίνησης του πολίτη, δοθέντος ότι στην περίπτωση αυτή το άτομο τίθεται υπό τη φυσική εξουσίαση του αστυνομικού, πολλές φορές μάλιστα με δέσμευση με τεχνικά μέσα (χειροπέδες). Εν όψει του ως άνω χαρακτήρα του μέτρου αυτού, επιβάλλεται όπως η όλη διαδικασία των προσαγωγών συνδυάζεται με την προσήλωση στον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και των ατομικών του δικαιωμάτων και να δικαιολογείται επαρκώς. Συνακόλουθα η ύπαρξη εύλογων υπονοιών αντικειμενικά στηριγμένων, η παραμονή των προσαγόμενων στο Αστυνομικό κατάστημα κατά τον απολύτως απαραίτητο χρόνο , καθώς και η τήρηση του αναγκαίου μέτρου, αποτελούν ενδεικτικές απαιτήσεις για τη νομιμότητας της αστυνομικής δράσης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ζήτημα των αστυνομικών ερευνών (σωματικών , σε μεταφορικά μέσα και μεταφερόμενα αντικείμενα και σε ιδιωτικούς χώρους, μη προσιτούς στο κοινό που δεν υπάγονται στην έννοια της κατοικίας)».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ