Επικεφαλής οικονομολόγος ESM: Μετά τον Αύγουστο του 2018 τα μέτρα για το χρέος - iefimerida.gr

Επικεφαλής οικονομολόγος ESM: Μετά τον Αύγουστο του 2018 τα μέτρα για το χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατηγορηματικός ως προς τον χρόνο λήψης απόφασης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους την οποία τοποθετεί για μετά τον Αύγουστο του 2018 και αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρόλφ Στράουχ.

O κ. Στράουχ, σε συνέντευξή του στην ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansión, ανέφερε ότι έχει γίνει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα και ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε μια εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική δέσμη 140 μέτρων. Αυτό, όπως είπε κλείνει τη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος ΕΜΣ.

«Όπως έχουμε δηλώσει νωρίτερα, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συζήτηση για μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έτσι ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να συνάψει το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είχαμε μια καλή πρώτη συζήτηση αλλά δεν κατέληξε ακόμα.»

Ο κ. Στράουχ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε πιθανή απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθεί μόνο τον Αύγουστο του 2018, αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα ESM, βάζοντας «πάγο» στα σχέδια για ελάφρυνση του χρέους πριν το 2018.

Σημείωσε δε ότι ήδη έχουν προσφερθεί στην Ελλάδα ευνοϊκοί όροι, οι οποίοι ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του ελληνικού δημόσιου χρέους που κατέχουν οι ευρωπαίοι δανειστές της. «Πρόκειται για πολύ σημαντικές εξοικονομήσεις για την Ελλάδα και δεν συνεπάγονται πρόσθετο κόστος για τον ευρωπαίο φορολογούμενο.»

Πρόσθεσε δε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πολλά μέτρα που εγκρίθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη παρείχαν επαρκή δημοσιονομικό χώρο στη χώρα. Οι ευεργετικοί όροι δανεισμού μας σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση της αγοράς αποφέρουν εξοικονομήσεις μέχρι 6% του ΑΕΠ το 2016, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο, υπάρχουν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, εάν είναι απαραίτητο και εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με το πρόγραμμα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η περαιτέρω αναβολή των επιτοκίων και η παράταση της διάρκειας των δανείων.

Επιπλέον έκανε λόγο για γρήγορες ενέργειες ώστε να ληφθεί τον Ιούνιο η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Όσον αφορά τέλος το πότε η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ο οικονομολόγος του ESM αφού ξεκαθαρίζει ότι πρόγραμμα αυτή τη στιγμή δεν επικεντρώνεται στο σχεδιασμό νέων μέτρων αλλά στην εφαρμογή τους, στη συνέχεια αρκείται στο ότι η έξοδος στις αγορές θα συμβεί «αν η Ελλάδα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της μέσω των μεταρρυθμίσεων» προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση «η Ελλάδα θα έχει πολλές ευκαιρίες».

«Αλλά αυτό δεν θα το αποφασίσουμε εμείς αλλά η κυβέρνηση. Χρειάζεται πάντα μια προσεκτική προετοιμασία, πολύ περισσότερο στην περίπτωση της Ελλάδας καθώς πρέπει να οργανωθεί η βάση των επενδυτών» καταλήγει ο κ. Στράουχ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ESM στράουχ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ