Αρχίζει η πολύκροτη δίκη του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση - iefimerida.gr

Αρχίζει η πολύκροτη δίκη του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο εδώλιο δικαστηρίου της Πενσυλβάνια θα καθίσει σήμερα ο Μπιλ Κόσμπι κατηγορούμενος ότι νάρκωσε και βίασε μια γυναίκα στην έπαυλή του έξω απ’ τη Φιλαδέλφεια.

Από μια πλημμυρίδα καταγγελιών εις βάρος του για σεξουαλικές επιθέσεις, η υπόθεση αυτή είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή τον διάσημο κωμικό, πρότυπο «πατρικής φιγούρας» άλλοτε στις ΗΠΑ.

Μια καταδίκη του Κόσμπι στη μεγαλύτερη ίσως δίκη διασημότητας στην Αμερική απ’ την εποχή του Ο. Τζ. Σίμπσον θα εκληφθεί ως δικαίωση από τις δεκάδες γυναίκες που τον κατηγόρησαν. Ενδεχόμενη αθώωσή του, από την άλλη, μπορεί να τον κρατήσει μακριά απ’ τα σίδερα της φυλακής και να δώσει ώθηση στις προσπάθειές του να παρουσιάσει ως χαλκευμένες τις εις βάρος του αιτιάσεις, αλλά δύσκολα θα απομακρύνει τη ρετσινιά που τον κηλιδώνει.

Αρχίζει η πολύκροτη δίκη του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση  | iefimerida.gr 0

O Μπιλ Κόσμπι κι η Αντρέα Κόνσταντ, που τον κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση

Ενάγουσα είναι η Αντρέα Κόνσταντ, πρώην εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Temple, η οποία κατηγορεί τον Κόσμπι ότι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2004 την πίεσε να πιει κρασί και κάποια απροσδιόριστα χάπια για να τη ναρκώσει και να της επιτεθεί σεξουαλικά. Έναν χρόνο μετά την καταγγελλόμενη επίθεση η Κόνσταντ πήγε στην αστυνομία κι έγινε η πρώτη γυναίκα που κατηγόρησε δημοσίως τον Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση.

Έκτοτε ακολούθησαν πάνω από 50 γυναίκες με παρόμοιες κατηγορίες.

Εάν καταδικαστεί ο Κόσμπι αντιμετωπίζει ποινή δεκαετούς φυλάκισης. Σχεδόν όλες οι άλλες κατηγορίες έχουν παραγραφεί, ενώ ορισμένες απ’ τις γυναίκες που κατηγορούν τον ηθοποιό δεν κατέθεσαν μήνυση εναντίον του.

Όλες, όμως, λένε ότι περίμεναν χρόνια τη σημερινή ημέρα, που θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ο άνθρωπος που έγινε ο εφιάλτης της.

Αρχίζει η πολύκροτη δίκη του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση  | iefimerida.gr 1

Μέχρι να φθάσει η υπόθεση στο δικαστήριο πέρασε από πολλά κύματα. Έναν μήνα μετά τη μήνυση που κατέθεσε η Κόνσταντ, ο αρμόδιος εισαγγελέας αποφάσισε λόγω αμφιβολιών να μην ασκήσει δίωξη στον Κόσμπι . Η Κόνσταντ προσέφυγε σε αστικό δικαστήριο και οι δύο πλευρές προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αλλά ο Κόσμπι άνοιξε άθελά του τον δρόμο για τη σημερινή δίκη όταν παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε υπνωτικά χάπια, αλλά τα έδωσε μόνον σε γυναίκες που συναίνεσαν.

Εννιά χρόνια μετά ένας κωμικός ονόματι Χάνιμπαλ Μπέρες αστειεύτηκε στη διάρκεια περιοδείας του ότι ο Κόσμπι είναι βιαστής. Το αστείο επανέφερε στην επιφάνεια τις παλιές κατηγορίες και δεκάδες γυναίκες βγήκαν και κατηγόρησαν τον Κόσμπι για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις. Έτσι ανακινήθηκε η υπόθεση κι έφτασε σήμερα στο δικαστήριο.

Αρχίζει η πολύκροτη δίκη του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση  | iefimerida.gr 2

Ο Κόσμπι αρνείται όλες τις κατηγορίες και μάλιστα κινήθηκε δικαστικά εναντίον ορισμένων απ’ τις γυναίκες που τον καταγγέλλουν, κατηγορώντας τες για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά απέσυρε τις κατηγορίες το περασμένο καλοκαίρι. Παραδέχεται ότι είχε σεξουαλική επαφή με την Κόνσταντ, αλλά λέει ότι ήταν συναινετική. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε πει ότι δεν θα καταθέσει στο δικαστήριο.

Ο Κόσμπι είναι γνωστός για τον ρόλο του ως πατέρας στο τηλεοπτικό hit «The Cosby Show», το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Υπήρξε εποχή που ήταν ο υψηλότερος αμειβόμενος ηθοποιός στις ΗΠΑ. Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο εβδομάδες αλλά όπως έχει γίνει γνωστό θα υπάρξει πολύ συγκεκριμένη δημοσιοποίηση στοιχείων για την εξέλιξή της και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι έχουν λάβει αυστηρές προειδοποιήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ