Ο «τρομοκράτης με τη φανέλα της Αρσεναλ» είχε εμφανιστεί και σε ντοκιμαντέρ για τους Βρετανούς τζιχαντιστές [βίντεο] - iefimerida.gr

Ο «τρομοκράτης με τη φανέλα της Αρσεναλ» είχε εμφανιστεί και σε ντοκιμαντέρ για τους Βρετανούς τζιχαντιστές [βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στριμωγμένες στη γωνία βρίσκονται οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον ένας απ’ τους τρομοκράτες της Γέφυρας του Λονδίνου γλίστρησε απ’ το δίκτυ τους, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση του μακελάρη του Μάντσεστερ, του Σαλμάν Αμπέντι.

Όπως προκύπτει ο 27χρονος ισλαμιστής εξτρεμιστής είχε εμφανιστεί πέρυσι σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για τους Βρετανούς τζιχαντιστές και μάλιστα είχε διαπληκτιστεί με την αστυνομία μετά την ανάρτηση σημαίας του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» σε πάρκο.

Ο «τρομοκράτης με τη φανέλα της Αρσεναλ» είχε εμφανιστεί και σε ντοκιμαντέρ για τους Βρετανούς τζιχαντιστές [βίντεο] | iefimerida.gr 0
Ο «τρομοκράτης με τη φανέλα της Αρσεναλ» είχε εμφανιστεί και σε ντοκιμαντέρ για τους Βρετανούς τζιχαντιστές [βίντεο] | iefimerida.gr 1

Ο τζιχαντιστής ήταν στο πλευρό δύο διαβόητων μουσουλμάνων ιεροκηρύκων, γνωστών στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας για τις ακραίες θέσεις τους.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι φίλος του εξτρεμιστή, που γεννήθηκε στο Γουάτφορντ, τον είχε αναφέρει στις αρχές μετά τη ριζοσπαστικοποίησή του μέσω εξτρεμιστικών βίντεο στο YouTube.

Επίσης, μάρτυρας δήλωσε ότι η αστυνομία είχε ενημερωθεί προ διετίας ότι ο 27χρονος προσπαθούσε να ριζοσπαστικοποιήσει παιδιά σ’ ένα τοπικό πάρκο.

Η Έρικα Γκασπάρι πήγε στη συνέχεια στο πάρκο, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις ένας «Πακιστανός άνδρας» είχε πει: «Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι πρέπει να κάνω στο όνομα του Αλλάχα. Είμαι έτοιμος να κάνει στο όνομα του Αλλάχ ό,τι πρέπει, ακόμη και να σκοτώσω την ίδια μου τη μάνα.»

Η γυναίκα είπε ότι τράβηξε τέσσερις φωτογραφίες του υπόπτου και τις έδωσε στην αστυνομία, αλλά έκτοτε δεν άκουσε τίποτε.

Ένας φωτογράφος τράβηξε τη φωτογραφία ενός αστυνομικού, που μετέφερε χειρόγραφα έγγραφα από το διαμέρισμα του δράστη στο Μπάρκινγκ μετά τη χθεσινή έφοδο, τα οποία αποκαλύπτουν ότι ο ύποπτος είχε ανακριθεί πέρυσι από τις αρχές για τις «ισλαμιστικές του απόψεις».

Ο δράστης, που δεν κατονομάζεται κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας, πιστεύεται, όπως αναφέρει η Daily Mail, ότι είναι ένας απ’ τους τρεις μακελάρηδες του Λονδίνου, αυτός που διακρίνεται σε φωτογραφία να κείτεται νεκρός στο έδαφος και να φορά ένα μπλουζάκι της ποδοσφαιρικής ομάδας της Άρσεναλ.

Ο «τρομοκράτης με τη φανέλα της Αρσεναλ» είχε εμφανιστεί και σε ντοκιμαντέρ για τους Βρετανούς τζιχαντιστές [βίντεο] | iefimerida.gr 2

Ο τζιχαντιστής με τη φανέλα της Άρσεναλ κείτεται νεκρός έξω από παμπ στο Μπόροου Μάρκετ

Ο τζιχαντιστής που έμενε στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου είχε εργαστεί στο παρελθόν σε μια μεταφορική εταιρεία του Λονδίνου, την Transport for London (ΤfL) και σ’ ένα υποκατάστημα της αλυσίδας ταχυφαγείων KFC.

Γείτονάς του περιέγραψε πώς ο 27χρονος έδειχνε «σε κατάσταση ευφορίας» λίγες ώρες πριν το μακελειό του Σαββάτου και ρωτούσε πώς μπορούσε να νοικιάσει ένα φορτηγάκι.

Εξαπατούσε τους γείτονες ότι είναι φιλήσυχος άνθρωπος
Ο τζιχαντιστής που εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ του Channel 4 είχε εξαπατήσει τους γείτονές του, κάνοντάς του να πιστεύουν ότι είναι φιλήσυχος άνθρωπος. Έπαιζε συχνά πινγκ-πονγκ και ποδόσφαιρο με τα παιδιά τους σε γειτονικό πάρκο. Όμως μέσα του έκρυβε την απέχθειά του για το δυτικό τρόπο ζωής και άλλαζε συχνά εμφάνιση προετοιμάζοντας την φονική επίθεση στο Λονδίνο.

Ο «τρομοκράτης με τη φανέλα της Αρσεναλ» είχε εμφανιστεί και σε ντοκιμαντέρ για τους Βρετανούς τζιχαντιστές [βίντεο] | iefimerida.gr 3

Φωτογραφία απ' τη χθεσινή έφοδο της αστυνομίας στο διαμέρισμα του τζιχαντιστή στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου

Γείτονας ανέφερε ότι ο άνδρας με το μπλουζάκι της Άρσεναλ, που φωτογραφήθηκε νεκρός έξω απ’ την παμπ Wheatsheaf στο Μπόροου Μάρκετ είχε τουλάχιστον δύο παιδιά. Είχε φορέσει το προσωπείο ενός καλοκάγαθου ανθρώπου ώστε οι γονείς τον εμπιστεύονταν να παίζει με τα παιδιά τους.

«Μια φορά τον βοήθησα όταν έπαθε βλάβη το αμάξι του κι ήρθε την άλλη μέρα φέρνοντάς μου τρόφιμα. Πάντα γελούσε. Αλλά πήγαινε σε δικό του τζαμί κι έτσι ποτέ δεν προσευχήθηκα μαζί του», είπε ένας γείτονας.

Ο «τρομοκράτης με τη φανέλα της Αρσεναλ» είχε εμφανιστεί και σε ντοκιμαντέρ για τους Βρετανούς τζιχαντιστές [βίντεο] | iefimerida.gr 4

Ένας άλλος άνδρας που έμενε στο επάνω διαμέρισμα από εκείνου του 27χρονου τζιχαντιστή είπε: «άλλαζε συνέχεια την εμφάνισή του. Το έκανε συχνά. Πάντα έδειχνε διαφορετικός. Ζούσε με τη γυναίκα του, τη νεογέννητη κόρη του, ένα παιδάκι ακόμη και τη μητέρα του. Έπαιζε τακτικα πινγκ-πονγκ στο play room με όλους. Με τίποτε δεν θα τον υποπτευόσουν. Ένας άνδρας, που τον αναγνώρισα ως τον αδελφό του, ήρθε το πρωί ενώ η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι κι έκλαιγε. Τότε σκέφθηκα “Θεέ μου, αυτός είναι πράγματι.»

Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ταυτοποιήσει 23.000 τζιχαντιστές που ζουν στη Βρετανία ως υπόπτους για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Η MI5 παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο περίπου 500.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ