Κλίμα από το θρίλερ του 2015 -Η κυβέρνηση, στην πίεση των δανειστών, απειλεί με προσφυγή σε Σύνοδο Κορυφής - iefimerida.gr

Κλίμα από το θρίλερ του 2015 -Η κυβέρνηση, στην πίεση των δανειστών, απειλεί με προσφυγή σε Σύνοδο Κορυφής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλίμα από το θρίλερ του 2015 επανέφεραν οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος σκεπτικισμός για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Και ο πρωθυπουργός εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του στην Ευρωπαική «σκακιέρα» με έναν πολύ κλειστό κύκλο συνεργατών του.

Χθεσινή διαρροή ανώνυμου ευρωπαίου αξιωματούχου ανέφερε ότι η Αθήνα χάνει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι. «Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής», ήταν το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης στην αρνητική αυτή εξέλιξη δείχνοντας ευθέως σε Σύνοδος Κορυφής για μια πολιτική απόφαση, ελπίζοντας σε ουσιαστική στήριξη της Γαλλίας.

Στην Αθήνα μελετούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απεμπλοκή, ακόμα και αυτό χωρίς ΔΝΤ, καθώς η στάση του αντί να διευκολύνει μάλλον δυσχεραίνει τα πράγματα στην περίπτωση που δεχτεί μια «ενδιάμεση» συμμετοχή στο προγραμμα χωρίς εξασφάλιση για την ελληνική πλευρά, ούτε της βιωσιμότητας του χρέους ούτε της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κατάσταση εξελίσσεται σε ρώσικη ρουλέτα για την Αθήνα που καλείται να διαλέξει μια ανάμεσα σε μια κακή και μια πιο κακή λύση, γι αυτό και ενεργοποιεί -όπως όλα δείχνουν- το χαρτί της Συνόδου Κορυφής

Χαμηλώνουν τον πήχη για το Qe

Σε αυτό το πλαίσιο από την κυβέρνηση χαμηλώνουν εμφανώς τον πήχη και αλλάζουν ρώτα, λέγοντας ότι αυτό που αναζητούν είναι λύση που θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους. Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε χθες για καθαρό διάδρομο στην οικονομία, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι "και χωρίς το Qe δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές".

Οι ‘53’ περιμένουν ενημέρωση από Ευκλείδη

Κατά τα λοιπά, στο εσωτερικό του κόμματος άπαντες περιμένουν επίσημη ενημέρωση. Διότι ναι μεν συνεδρίασε το πολιτικό συμβούλιο (που είναι μεικτό όργανο), πλην όμως υπάρχουν στελέχη που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία και θέλουν να έχουν εξίσου εικόνα για τη διαπραγμάτευση.

Μουρμούρα όμως έχει ξεκινήσει και από τους «53», οι οποίοι κατά πληροφορίες του iefimerida είχαν χθες «κλειστή» δικής τους κομματική συνεδρίαση.

Σε πρώτη φάση, αναμένουν από βδομάδα τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, για να μάθουν από πρώτο χέρι και δη από τον υπουργό Οικονομικών (που έχει βαρύ φόρτο εργασίας και όπως λένε, δεν του δόθηκε η δυνατότητα να παραστεί σε κομματικές άτυπες συνάξεις τους) τι διημείφθη, ενώ κανείς δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να ζητήσουν Κεντρική επιτροπή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαπραγμάτευση Eurogroup Σύνοδος Κορυφής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ