Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] - iefimerida.gr

Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού, με τη μετακίνηση 480 αλλοδαπών.

Τα τελευταία πούλμαν αναχώρησαν από το γήπεδο του χόκεϊ με προορισμό τη δομή φιλοξενίας στη Θήβα, ενώ ένα λεωφορείο με τρεις οικογένειες αναχώρησε για τη δομή φιλοξενίας στην Καβάλα. Από το γήπεδο του χόκεϊ, που ήταν το τελευταίο που εκκενώθηκε, αποχώρησαν συνολικά 208 πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Στο σημείο βρέθηκαν από τις 04:40 τα ξημερώματα περίπου 150 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ανάμεσα στους οποίους και γυναίκες. Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού ξεκίνησε στις 6:00 το πρωί, με τους αστυνομικούς να τοποθετούν κορδέλες στην κεντρική είσοδο του παλιού αεροδρομίου και να απομακρύνουν τους δημοσιογράφους από τον χώρο.

Δυνάμεις της αστυνομίας παρατάχθηκαν έξω από τις τρεις δομές, ενώ απέκλεισαν και την είσοδο στο χώρο. Η μεταφορά των προσφύγων γίνεται με εννέα πούλμαν που μισθωμένα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και αστικά λεωφορεία. Οι πρόσφυγες άρχισαν να επιβιβάζονται γύρω στις 8:30 το πρωί.

Γύρω στις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε και η επιβίβαση των προσφύγων και μεταναστών από το γήπεδο του μπέιζμπολ. Συγκεκριμένα, επιβιβάστηκαν 108 άτομα σε τρία πούλμαν προκειμένου να κατευθυνθούν στη Θήβα. Τώρα η επιχείρηση επικεντρώνεται στην τελευταία από τις τρεις δομές, αυτή στο γήπεδο του χόκεϊ.

Οπως δήλωσε ο γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος «σήμερα ολοκληρώνεται μία δύσκολη επιχείρηση που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η σωστή ενημέρωση, ο ανθρωπισμός των αστυνομικών δυνάμεων και ο ορθός τρόπος εφαρμογής των φάσεων του επιχειρησιακού σχεδιασμού είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που τιμά την Ελλάδα γιατί έδειξε ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων και τιμά την ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Φιλιππάκος χαρακτήρισε το σχέδιο «δύσκολο, γιατί υπήρχαν ιδιαιτερότητες, δεν είχαμε ανοιχτούς χώρους αλλά κτίρια και αυτό εγκυμονούσε κινδύνους». Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξαν ελάχιστες αντιδράσεις αλλά «καθησυχάστηκαν και δεν δόθηκε συνέχεια». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί δεν επιτράπηκε στα ΜΜΕ να έχουν πρόσβαση στο χώρο ο κ. Φιλιππάκος είπε ότι «σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες και έπρεπε να προστατεύσουμε την αρχική φάση του σχεδίου». Εξάλλου, όπως εξήγησε ο ΓΓ η αστυνομία θα συνεχίσει να φυλάσσει τους χώρους και τις επόμενες ημέρες, στη συνέχεια θα καθαριστούν από το δήμο και θα παραδοθούν με πρωτόκολλο στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ"».

Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλιακμάνης σχολίασε ότι «η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά, η ηγεσία ήταν προετοιμασμένη και είχε στρατηγική που λειτούργησε σωστά» και πρόσθεσε: «Τελειώνει επιτέλους ο γολγοθάς κατοίκων και αστυνομικών.

Σκεφθείτε ότι εδώ έπαιζαν μικρά παιδιά. Ευτυχώς, που μέχρι τώρα δεν θρηνήσαμε θύματα».

Σε όλη τη διαδικασία ήταν παρόντες παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επιβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση διεξήχθη με ομαλό τρόπο, χωρίς απρόοπτα και αντιδράσεις, ενώ διευκρίνισαν ότι η ομάδα των παρατηρητών παρείχε συμβουλευτική στους πρόσφυγες και θέλησε να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει συνέχεια, παρακολούθηση της κάθε ατομικής περίπτωσης στις δομές όπου θα μεταφερθούν.

Προτεραιότητα δόθηκε στις οικογένειες, οι οποίες κατά την καταγραφή που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το ΔΟΜ πήραν ένα σημείωμα με το νούμερο του κοντέινερ στο οποίο θα διαμείνουν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάποιοι μπορεί να μεταφερθούν και σε δομή της Μαλακάσας.

Η επιχείρηση εξελίσσεται ομαλά με τη παρουσία εκπροσώπων του ΔΟΜ και παρατηρητών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ ήδη από χθες βράδυ μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους.

Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Αντιδράσεις από τους μεμονωμένους πρόσφυγες

Αντιδράσεις για την επιχείρηση εκκένωσης υπάρχουν από αλληλέγγυους που βρίσκονται έξω από τις δομές. Όπως επισήμανε η Μαρία Μπικάκη από τον «Συντονισμό Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό των Σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων» (ΣΥΠΡΟΜΕ), «χθες μάθαμε ότι σήμερα θα μετακινηθούν πρόσφυγες αλλά δεν τους έλεγαν που θα πάνε. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί οι πρόσφυγες δεν απαντάνε στα τηλέφωνα και πιστεύουμε ότι τους έχουν συλλάβει. Είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν στις πόλεις, σε διαμερίσματα και να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την περίθαλψη. Ζητήσαμε να μπούμε μέσα ως παρατηρητές αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό», ενώ σύμφωνα με τον αλληλέγγυο Γιώργο Κοφινάκη, «οι πρόσφυγες ήταν να ξεκινήσουν σήμερα απεργία πείνας κατά της μεταφοράς τους σε άλλες δομές και η κυβέρνηση τους εξαπάτησε με αυτή την επιχείρηση».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από το ΚΕΕΡΦΑ δήλωσε ότι «ο ισχυρισμός ότι η εκκένωση γίνεται εθελοντικά δεν ισχύει. Ζήτησαν χθες από τους πρόσφυγες να υπογράψουν ένα χαρτί ότι συμφωνούν να φύγουν αλλά δεν ήξεραν τι υπογράφουν. Είναι σαφές ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μεθοδεύει την εκκένωση στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής εγκλωβισμού στα νησιά και αποκλεισμού από τις πόλεις».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑϊ, αλληλέγγυοι καταγγέλλουν ότι συνελήφθη ο εκπρόσωπος των προσφύγων και μεταναστών, ενώ παράλληλα ενημερώνουν ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων, πιθανόν από τους 150 μεμονωμένους με τους οποίους δεν έχουν πλέον κάποια επικοινωνία, είχαν απειλήσει με απεργία πείνας λόγω της μεταφοράς τους.

Νωρίτερα πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι περίπου το 10% δεν έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδράσουν στη μεταφορά τους θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αρκετοί από τους μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό του Ελληνικού στο παρελθόν έχουν αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο μίας μετακίνησης τους με ορισμένους να απειλούν ακόμα και να αυτοπυρποληθούν.

Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Aντιδράσεις από αλληλέγγυους [εικόνες] | iefimerida.gr 12

Φωτογραφίες: INTIME NEWS, EUROKINISSI, SOOC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ