«Βόμβα» Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα - iefimerida.gr

«Βόμβα» Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απόσυρση των ΗΠΑ από τη ιστορική συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οπως δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) η συγκεκριμένη συμφωνία «ζημιώνει τις ΗΠΑ» και πως θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα δίκαιη συμφωνία για το κλίμα. «Αν τα καταφέρουμε ωραία. Αν δεν τα καταφέρουμε, πάλι ωραία!» είπε κυνικά ο Τραμπ.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του που προκάλεσε ήδη σωρεία έντονων αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο είπε: «Η συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας του Παρισιού θα μπορούσε να κοστίσει στην Αμερική 2,7 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας έως και το 2025. Και συνέχισε λέγοντας: Η συμφωνία δεν εξαλείφει τις θέσεις εργασίας στον τομέα του άνθρακα - μεταφέρει απλώς τις θέσεις αυτές εκτός της Αμερικής».

Είναι χαρακτηριστική μία αποστροφή των δηλώσεών του: «Εγώ, εκλέχθηκα να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού».

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για την απόφασή του αυτή.

Το Reuters, αναφέρει ότι η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου βασίζεται στην πεποίθηση ότι η συνθήκη του Παρισιού είναι υπερβολικά κοστοβόρα για τις ΗΠΑ.

Μια αμερικανική απόσυρση, που υποσχέθηκε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ το 2016, θα εμβαθύνει το χάσμα με τους συμμάχους των ΗΠΑ και θα ευθυγραμμίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη Συρία και τη Νικαράγουα οι οποίες είναι οι μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στην ιστορική συμφωνία 195 κρατών του Παρισιού το 2015.

JUST IN: White House has informed members of Congress that Pres. Trump will withdraw from Paris climate agreement https://t.co/RKH5qTkNFW pic.twitter.com/NpiF7u447y

«Βόμβα» Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα | iefimerida.gr 0

Ομπάμα: Απορρίπτει το μέλλον ο Τραμπ

Πριν καν ολοκληρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ την ομιλία του όπου ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για την κλιματική αλλαγή του Παρισιού, ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις.

Με μια οργισμενη ανακοίνωση, ο προκάτοχος του αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα άσκησε δριμεία κριτική κατά της απόφασής του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Μπάρακ Ομπάμα υποστηρίζει με αυτή του την κίνηση ο Τραμπ απορρίπτει το μέλλον, προσθέτοντας ότι όλα τα έθνη που συνυπέγραψαν τη Συνθήκη θα «αποκομίσουν τα οφέλη από τις θέσεις εργασίας και τις βιομηχανίες που θα δημιουργηθούν».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για μια βάρβαρη πράξη. «Καταδικάζω αυτή την βάρβαρη πράξη κατά της συμφωνίας του Παρισιού», έγραψε και πρόσθεσε πως «η συμφωνία προστατεύει τον πλανήτη μας. Η Ενωμένη Ευρώπη μαζί με τον Γιούνκερ και τον Τουσκ θα αντιδράσουν για να διασφαλίσουν την οικονομία και το μέλλον των παιδιών μας».

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Μοιραίο λάθος

«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την λύπη της για την αμερικανική απόσυρση από την συνθήκη, με το Βερολίνο να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του Μάρτιν Σουλτς, είπε: «Μπορείτε να αποχωρήσετε από την συμφωνία για το κλίμα, αλλά όχι από την αλλαγή του κλίματος κ. Τραμπ. Η πραγματικότητα δεν είναι ένας ακόμη εκπρόσωπός σας για να πετάξετε».

Ο υπουργός Ενέργειας της Φινλανδίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γι’ αυτή την απόφαση, τονίζοντας πως η Φινλανδία και οι υπόλοιπες χώρες θα συνεχίσουν.

Για «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Αποχώρησε από σύμβουλος του Τραμπ ο μεγιστάνας Ελον Μασκ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ που μέχρι πρότινος άνηκε στο επιτελείο του Ντλοναλντ Τραμπ, τήρησε την προ ημερών υπόσχεσή του και αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στο συμβούλιο του Αμερικανού Προέδρου, στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού.

Όπερ και εγένετο. Στο tweet ο Μασκ έγραψε «Αποχωρώ από τα προεδρικά συμβούλια. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα. Η αποχώρηση από το Παρίσι δεν είναι καλή για την Αμερική ή τον υπόλοιπο κόσμο».

Am departing presidential councils. Climate change is real. Leaving Paris is not good for America or the world.

Πέρα από αξιωματούχους, στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε και η Telegraph με ένα σκίτσο που ανάρτησε στο Twitter της. Σε αυτό φαίνονται δύο πολικές αρκούδες πάνω σε ένα κομμάτι πάγου μες στη θάλασσα. Στο επάνω μέρος του σκίτσου σημειώνεται: «Ο Τραμπ σνομπάρει τη συμφωνία για το κλίμα, ενώ στο κάτω «Oh covfefe», την άγνωστη λέξη που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος και προκάλεσε γέλιο στο Twitter.

Donald Trump pulls out of Paris climate accord #parisagreement pic.twitter.com/vDKQY6rZ5o

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τραμπ κλίμα ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ