Ο Νάιτζελ Φάρατζ «πρόσωπο ενδιαφέροντος» στην έρευνα του FBI για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας - iefimerida.gr

Ο Νάιτζελ Φάρατζ «πρόσωπο ενδιαφέροντος» στην έρευνα του FBI για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού βρετανικού κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, είναι «πρόσωπο ενδιαφέροντος» στην έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών για την καταγγελλόμενη συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και συνεργατών της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με στόχο τον επηρεασμό του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

Πηγές κοντά στην έρευνα αποκάλυψαν στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι ο ο Φάρατζ κίνησε το ενδιαφέρον του FBI λόγω των σχέσεών του με άτομα που συνδέονται με την ομάδα του Τραμπ αλλά και με τον ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, τον οποίο επισκέφθηκε τον Μάρτιο.

Ως γνωστόν η WikiLeaks δημοσιοποίησε πέρυσι έναν μεγάλο όγκο υποκλαπέντων ηλεκτρονικών μηνυμάτων καταφέρνοντας ένα σημαντικό -αν όχι καίριο- πλήγμα στις προεδρικές φιλοδοξίες της Χίλαρι Κλίντον, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι συνεργάστηκε με τη Ρωσία μέσω τρίτων προσώπων, όπως κατέθεσε πρόσφατα στο Κογκρέσο ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν.

Ο Φάρατζ δεν κατηγορείται για κάποιο αδίκημα ούτε είναι ύποπτος ή στόχος της αμερικανικής έρευνας, αλλά θεωρείται ότι μπορεί να έχει πληροφορίες για τις ερευνώμενες πράξεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν για το FBI οι σχέσεις του Φάρατζ με τον επί μακρόν πολιτικό σύμβουλο του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε επαφές με τον Guccifer 2.0, έναν χάκερ που θεωρείται πράκτορας των Ρώσων απ’ τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Στόουν έχει σχέσεις και με τον Ασάνζ, τον οποίο μάλιστα περιέγραψε ως «ήρωά» του στο Twitter.

Εκπρόσωπος του εθνικιστή Βρετανού πολιτικού είπε ότι ο Φάρατζ ουδέποτε συνεργάστηκε με Ρώσους αξιωματούχους, αλλά δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε κατά πόσον ο Φάρατζ γνωρίζει για την έρευνα του FBI, αν προσέλαβε δικηγόρο για την υπόθεση, πότε συνάντησε για πρώτη φορά τον Τραμπ ή αν έλαβε χρήματα απ’ το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT για τις τουλάχιστον τρεις εμφανίσεις του εκεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο Φάρατζ έχει πει ότι συνάντησε μόνον μία φορά τον Ασάνζ, αλλά δεν αποκάλυψε πόσο καιρό γνωρίζονται. Έχει δηλώσει θαυμαστής τόσο του Βλάντιμιρ Πούτιν όσο και του Ντόναλντ Τραμπ. Τον περασμένο Ιούλιο παρέστη στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Κλίβελαντ, όπου ο Τραμπ πήρε το χρίσμα. Φέρεται να συνάντησε τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ για πρώτη φορά τον Αύγουστο στο Μισισιπή, αλλά οι σχέσεις του με άτομα του περιβάλλοντος του Τραμπ άρχισαν αρκετά χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2012, όταν ο νυν σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, που ενδιαφερόταν για τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη, κάλεσε τον τότε ηγέτη του Ukip στις ΗΠΑ και του σύστησε μεταξύ άλλων τον τότε γερουσιαστή και νυν υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Πληροφορίες: The Guardian


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ