Καμπανάκι για τα εγγυημένα δάνεια από το Δημόσιο -«Κρυφό» χρέος 6,7 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Καμπανάκι για τα εγγυημένα δάνεια από το Δημόσιο -«Κρυφό» χρέος 6,7 δισ. ευρώ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ως κρυφή πληγή, που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στις τράπεζες αλλά και στη διαχείριση του Κρατικού Χρέους, χαρακτηρίζονται από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο τα δάνεια που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την Εαρινή Έκθεση του ΕΛΣ, από το σύνολο των παρασχεθεισών εγγυήσεων του ΕΔ αξίας 12 περίπου δισ. ευρώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα εγγυημένα δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων τα οποία έχουν χορηγηθεί από τις εμπορικές τράπεζες και υπερβαίνουν τα 3,7 δισ. ευρώ. Υπάρχουν, μάλιστα, σοβαρές ενδείξεις ότι μεγάλο μέρος των δανείων αυτών, η χορήγηση των οποίων για χρόνια αποτέλεσε μια «παράλληλη-κρυφή» δημοσιονομική πολιτική, συγκαταλέγονται στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών.

Επιπλέον, επισημαίνεται δε ότι το συνολικό ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο των φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ, δεν έχει συμπεριληφθεί στο Χρέος, γεγονός που καθιστά την διαχείρισή του ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να αποφευχθεί πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση. Σύμφωνα με το ΕΛΣ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκληθεί είτε με την μορφή πρόσθετων δαπανών του Προϋπολογισμού, είτε με ισόποση προς το ύψος της εγγύησης, αύξηση του Χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, σε περίπτωση ανάληψης των χρεών του φορέα από το Δημόσιο.

Καμπανάκι κινδύνου κρούει το ΕΛΣ και για το ΑΕΠ, παρ’ ότι θεωρεί ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων για φέτος είναι σαφώς πιο ρεαλιστική. Ειδικότερα, ο στόχος για 1,8% κρίνεται επιτεύξιμος υπό προϋποθέσεις, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι η ομαλή ολοκλήρωση του ισχύοντος προγράμματος και η ένταξη του τραπεζικού συστήματος στις ρυθμίσεις του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που όπως προκύπτει από τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για το Χρέος, δείχνει να απομακρύνεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δάνεια εγγύηση δημοσίου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ