Ιταλία: Ωριμάζει το έδαφος για πρόωρες εκλογές -Πιέζουν Ρέντσι και Γκρίλο - iefimerida.gr

Ιταλία: Ωριμάζει το έδαφος για πρόωρες εκλογές -Πιέζουν Ρέντσι και Γκρίλο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ελπίδες ότι θα ηρεμήσουν τα πνεύματα στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τις γαλλικές εκλογές δεν αποκλείεται να αποδειχθούν πρόωρες, αφού απ’ τις αρχές της εβδομάδας επικρατεί νευρικότητα μπροστά στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής επιτυχίας του ευρωσκεπτικιστικού Κινήματος 5 Αστέρα (M5s) στην Ιταλία σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο, που αγρεύει ψήφους από τη Δεξιά μέχρι την άκρα Αριστερά, οραματίζεται ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Το spread των δεκαετών ιταλικών κρατικών ομολόγων έπιασε χθες το υψηλότερο επίπεδο τον τελευταίο μήνα, έναντι των γερμανικών, το ευρώ σημείωσε νέα υποχώρηση, ενώ άνοδο κατέγραψε και ο χρυσός. Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs και η Blackrock θεωρούν ότι ο επόμενος μεγάλος πολιτικός κίνδυνος για την Ευρώπη μπορεί να προέλθει από την Ιταλία.

Τις ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα πυροδοτεί η επιμονή του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να γίνουν εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα με τις γερμανικές και έξι μήνες νωρίτερα του προβλεπομένου. Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος είχε αποχωρήσει μετά την ήττα στο δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου για τη δραστική μείωση των εξουσιών και των μελών της Γερουσίας και τώρα βιάζεται να επιστρέψει στο πρωθυπουργικό μέγαρο, όπως σχολιάζουν ιταλικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με δηλώσεις του τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας -το M5s του Γκρίλο και η κεντροδεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συμφώνησαν στην ανάγκη να ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος, στη βάση του γερμανικού εκλογικού συστήματος με απλή αναλογική στις περιφέρειες, μονοεδρικές με πλειοψηφικό και όριο εισόδου του 5% στο κοινοβούλιο. Ο Ρέντσι είπε μάλιστα χθες ότι η έγκριση του νόμου αυτού από βουλή και γερουσία μπορεί να ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες -και μάλιστα νωρίτερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου- ζητάει, πάντως και ο Μπέπε Γκρίλο. Αλλά όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, Ρέντσι και Μπερλουσκόνι επεξεργάζονται σχέδια κυβερνητικής σύμπραξης, για να αφήσουν απ’ έξω το Μ5s του πρώην κωμικού, που δεν θα μπορέσει έτσι να βρει άλλη πολιτική δύναμη για να συμμαχήσει. Όμως τα σχέδια των δύο πολιτικών προσκρούουν στην αντίδραση μεγάλης μερίδας της εκλογικής βάσης της Κεντροαριστεράς που δεν θέλει επ’ ουδενί συνεργασία με τον «πρώην καβαλιέρε».

Η στάση του προέδρου Ματαρέλα

Ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα και υπέρτατος διαιτητής στην ιταλική πολιτική σκηνή, ο μόνος που μπορεί να προχωρήσει στη διάλυση της βουλής, επιμένει ότι θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος πριν την προσφυγή στις κάλπες, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ασυμφωνία μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων για τα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, ο Ματαρέλα θα προτιμούσε να επιστρέψει στην κυβέρνηση του μετριοπαθούς πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι -συμμάχου του Ρέντσι στο Δημοκρατικό κόμμα- να παραμείνει στην εξουσία μέχρι του χρόνου, αφού μια εκλογική αναμέτρηση φέτος θα πραγματοποιούνταν σε κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, με τα προβλήματα του τραπεζικού της συστήματος να παραμένουν άλυτα και ενώ εκκρεμεί η έγκριση του προϋπολογισμού του 2018.

Κορυφαία στελέχη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων εξέφρασαν χθες την άποψη ότι θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, που αναμένεται να προβλέπει 17 δισ ευρώ από περικοπές και αυξήσεις φόρων.

Τα μικρότερα κόμματα αντιδρούν -ως αναμενόμενον- στην εισαγωγή ορίου 5% για την είσοδο στη βουλή, περιλαμβανομένης και της Λαϊκής Εναλλακτικής (AP) του υπουργού Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση κι έχει τρεις υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι.

Στήθος με στήθος Κεντροαριστερά και 5 Αστέρια στις δημοσκοπήσεις

Στις σφυγμομετρήσεις το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι και το Κίνημα 5 Αστέρια του Γκρίλο κονταροχτυπιούνται με ποσοστά γύρω στο 30%, ενώ τα μόνα άλλα κόμματα που θα μπουν στη βουλή ξεπερνώντας το όριο εισόδου είναι η Forza Italia και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά.

Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ακόμη ότι με την εφαρμογή ενός συστήματος αναλογικής αντιπροσώπευσης δεν θα υπάρξει καθαρός νικητής στις επόμενες εκλογές...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ