Σαρωτικές αλλαγές στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων -Στα ύψη το κόστος για τους ασφαλισμένους - iefimerida.gr

Σαρωτικές αλλαγές στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων -Στα ύψη το κόστος για τους ασφαλισμένους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαρωτικές αλλαγές στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης και εκτίναξη του κόστους για τους ενδιαφερόμενους, που την καθιστούν σχεδόν απαγορευτική, φέρνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να εξαγοράσουν έτη ασφάλισης- τα λεγόμενα πλασματικά έτη- από τον Ιανουάριο του 2017 θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ακριβότερα, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που καθορίζει το κόστος της αναγνώρισης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Επιπλέον καταργούνται οι εκπτώσεις που παρέχονταν αλλά και η δυνατότητα συνταξιούχων να εξαγοράσουν τη στρατιωτική θητεία, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Επίσης, πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά χρησιμοποιούνται μόνο για θεμελίωση και δεν συνυπολογίζονται στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης αλλά μόνο για την εθνική σύνταξη. Αντίστοιχα, χρόνοι που αναγνωρίζονται με εξαγορά συνυπολογίζονται για ποσοστά αναπλήρωσης, συντάξιμες αποδοχές και εθνική σύνταξη.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Στο Δημόσιο, προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης έως και 12 πλασματικών ετών, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι 7 χρόνια. Η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή της εισφοράς, που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς για κάθε μήνα πλασματικού χρόνου. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν το 2017 να καταβάλλουν το 10% (6,67% εισφορά εργαζομένου και 3,33% εισφορά εργοδότη), ενώ από το 2020 και μετά πρέπει να καταβάλλουν το 20% του μισθού τους για κάθε μήνα πλασματικού χρόνου. Το ελάχιστο μηνιαίο κόστος για τους μισθωτούς είναι 117,2 ευρώ.

Επαγγελματίες σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για τους επαγγελματίες ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ ανατρέπει και το πλαίσιο εξαγορών, καθώς πληρώνουν για αιτήσεις που υπεβλήθησαν από 1/1/2017 και μετά το 20% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους. Ελάχιστο μηνιαίο κόστος ορίζεται στα 117,2 ευρώ και μέγιστο στα 1.172 ευρώ. Οσοι έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους ή έχουν αλλάξει επάγγελμα και ήταν μισθωτοί το προηγούμενο της αίτησης έτος πληρώνουν το ελάχιστο.

Αγρότες

Μεταβατικό ασφάλιστρο, που για το τρέχον έτος ορίζεται στο 14% επί του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου χρόνου, θα καταβάλλουν οι αγρότες. Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, ο ασφαλισμένος που επιθυμεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη οφείλει να καταβάλλει τις απαιτούμενες εισφορές και για τις δύο εργασίες για τις οποίες ασφαλίζεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ