Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Κάρλος Νοριέγκα - iefimerida.gr

Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Κάρλος Νοριέγκα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο νοσοκομείο από τον περασμένο Μάρτιο, μετά από όγκο στον εγκέφαλο, ο Χουάν Κάρλος Νοριέγκα πέθανε το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 83 ετών.


Διπλός πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Κούνας, συνεργάτης των καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα πέθανε, όπως γνωστοποίησε ο νυν πρόεδρος του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα, στο Twitter.

Σύμβολο μιας θολής πολιτικής των ΗΠΑ στην πίσω αυλή της κεντρικής Αμερικής, ο στρατηγός Νοριέγκα καταδικάστηκε στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στον Παναμά.
Γεννήθηκε το 1934 στο Guachimango, ένα φτωχό προάστιο του Παναμά, από έναν πατέρα λογιστή και αλκοολικό και στα νιάτα του ήθελε να γίνει ψυχίατρος. Η έλλειψη χρημάτων για να συνεχίσει τις σπουδές του τον οδήγησαν να καταταγεί στον στρατό. Κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει στην στρατιωτική σχολή των Chorrillos, στο Περού, όπου πήρε ένα πτυχίο μηχανικού. Οταν επέστρεψε στον Παναμά, μπήκε στον στρατό ως υπαξιωματικός.

Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Κάρλος Νοριέγκα | iefimerida.gr 0


Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του το 1967 με μαθήματα αντικατασκοπείας στην Σχολή των ΗΠΑ στην στρατιωτική βάση Fort Gulick, η οποία βρίσκεται στο Κανάλι του Παναμά. Τότε προσελήφθη από την CIA και παρέμεινε συνεργάτης της ως το 1980.
Τον αποκαλούσαν «μούτρα ανανά», εξαιτίας των δερματικών του προβλημάτων. Ο Νοριέγκα αρνιόταν ότι είχε συμμετάσχει στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρνούλφο Αρίας το 1968. Στήριξε τον στρατηγό Omar Torrijos, μετά το πραξικόπημα και ανέλαβε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.
Μετά τον θάνατο του Torrijos σε ένα μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα το 1981, ο Νοριέγκα γίνεται επικεφαλής του στρατού και την άμυνας του Παναμά. Το 1983 ήταν ο ισχυρότερος άνδρας του Παναμά και ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις. Τον Ιούνιο του 1987, ο πρώην επικεφαλής του στρατού, ο στρατηγός Roberto Diaz Herrerra τον κατηγόρησε για εκλογικές παρατυπίες, εμπόριο ναρκωτικών και δολοφονίες.
Ο αμερικανικός Τύπος περιέγραψε τότε αναλυτικά την κατάσταση. «Το σήριλα του στρατηγού Μανουέλ Νοριέγκα αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα λάθη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», αναγνώρισε μια υπο-επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας, η οποία χαρακτήρισε τον Νοριέγκα «άνθρωπο κλειδί του καρτέλ του Μέντελιν». Ο Νοριέγκα κατηγορήθηκε ότι έδινε εμπιστευτικές πληροφορίες στην Κούβα και ότι πουλούσε όπλα στους αντάρτες της λατινικής Αμερικής, ενόσω ήταν συνεργάτης της CIA.

Το 1992 καταδικάστηκε σε δικαστήριο στο Μαϊάμι σε 40 χρόνια φυλάκιση. Στη φυλακή έγινε χριστιανός και εθεωρείτο πολιτικός κρατούμενος. Η ποινή του μειώθηκε στα 30 χρόνια και στη συνέχεια στα 17 χρόνια. Το 2010 εξεδώθη στη Γαλλία (η οποία του είχε απονείμει το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής το 1987!) όπου καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το 2011 επαναπροωθήθηκε στον Παναμά και φυλακίστηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πέθανε δικτάτορας Κάρλος Νοριέγκα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ