Υπουργοί σε Παπαδήμο: «Κάποια μέτρα δεν περνούν απ' τη Βουλή» - iefimerida.gr

Υπουργοί σε Παπαδήμο: «Κάποια μέτρα δεν περνούν απ' τη Βουλή»

Υπουργοί σε Παπαδήμο: «κάποια από αυτά μέτρα δεν περνούν απ' τη Βουλή»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γραπτές εγγυήσεις ή ψήφιση των μέτρων στη Βουλή είναι τα εχέγγυα που ζητούν οι δανειστές μας για να προχωρήσουν στην έγκριση του νέου δανειακού προγράμματος.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και το οικονομικό επιτελείο στην άτυπη κυβερνητική επιτροπή τα σενάρια είναι δύο:

  • είτε να δεσμευτούν εγγράφως οι αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση
  • είτε να υπάρξουν δύο ψηφοφορίες στη Βουλή. Μία πριν την δανειακή σύμβαση όπου θα περιγράφονται και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν (δημοσιονομικά) και μία μετά την έγκριση του πακέτου.

Tην ίδια ώρα η κυβέρνηση στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τρόπους περικοπής δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2011, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Στην άτυπη κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, υπήρξε προβληματισμός για τις απαιτήσεις της Τρόικα και έπεσε στο τραπέζι το σενάριο εξοικονόμησης αυτού του ποσού από περιστολή αμυντικών / εξοπλιστικών δαπανών και από το χώρο του φαρμάκου.

Στην τετράωρης διάρκειας σύσκεψη που είχε ο κ. Παπαδήμος με κορυφαίους υπουργούς τέθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της Τρόικα που θα βρει η κυβέρνηση μπροστά της στην διπραγμάτευση που ξεκινά: Από δημοσιονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις μέχρι διαρθρωτικές αλλαγές και τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Παπαδήμος όπως και οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φίλιππος Σαχινίδης ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των κομμάτων και μέλη της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί ενόψει των διαπραγματεύσεων. «Όλοι πλέον είναι απολύτως ενήμεροι και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν... διάβασε ή δεν ήξερε» έλεγε σκωπτικά εις εκ των παρισταμένων στην σύσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ετέθη και το θέμα του 13ου-14ου μισθού το οποίο θέτει η τρόικα, χωρίς ωστόσο να ληφθεί απόφαση. Το μόνο που συμφωνήθηκε είναι να εξηγηθεί με απολύτως τεχνικούς όρους στους τροϊκανούς το πρόβλημα: Ποιές επιπτώσεις θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στην ύφεση και τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο θέμα των επικουρικών συντάξεων η εκτίμηση του Μαξίμου αλλά και του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η Νέα Δημοκρατία κάνει πίσω. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ κ.κ. Αβραμόπουλος και Δήμας ζήτησαν το τελικό σχέδιο για να το μελετήσουν οι εμπειρογνώμονες του κόμματος. Ενώ στις επαφές που είχε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης με τα κόμματα, το ερώτημα από τη ΝΔ ήταν πλέον, «ποιό νομίζει η κυβέρνηση ότι πρέπει να είναι το ποσοστό περικοπής»...

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες είναι στο τραπέζι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά για μετά τις εκλογές. «Αυτό δεν αφορά την παρούσα κυβέρνηση» έλεγε υπουργός που μετείχε στη σύσκεψη. Κάποιοι υπουργοί έβαλαν τον προβληματισμό ότι κάποια από τα προαναφερθέντα μέτρα «δεν θα περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Για να λάβουν την απάντηση από συνάδελφο τους: «Ναι αλλά η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα του δανείου, όχι κάποια άλλη χώρα...». «Μα πως θα ψηφιστούν τα μέτρα αυτά από τη Βουλή; Δεν είδατε τι έγινε προχθές με το ωράριο των φαρμακοποιών, τους δικηγόρους και τον... ΕΟΜΜΕΧ;» επέμειναν κάποιοι υπουργοί.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης έβαλε μια άλλη διάσταση: «Το πρόβλημα είναι οι εκλογές. Πως θα ψηφίσουν οι βουλευτές όταν ξέρουν ότι μετά από 20 μέρες θα πρέπει να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες για τον προεκλογικό αγώνα;» είπε. Ένα κυβερνητικό στέλεχος ξεκίνησε να λέει μάλιστα: «Πρέπει να καταλάβουν και οι τροϊκανοί...» αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη φράση του: «Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου! Ειδικά το ΔΝΤ. Αυτοί ψάχνουν αφορμή να φύγουν...» ήρθε η απάντηση υπουργού που είναι σε θέση να γνωρίζει πως σκέπτονται οι διαπραγματευτές των πιστωτών μας...

Η συζήτηση – που δεν ολοκληρώθηκε καθώς δεν επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς – θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες και θα επικυρωθεί πιθανότατα σε υπουργικό συμβούλιο. Είναι προφανές πάντως πως δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση. Όπως έλεγε υπουργός «μόνο εθνική γραμμή υπάρχει και αυτή είναι η αποφυγή χρεοκοπίας της χώρας».

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον κ. Τσάρλς Νταλάρα από το IIF και τον συμπρόεδρο και σύμβουλο της τράπεζας BNP Ζαν Λεμιέρ.ενώ έχει "ανοικτή γραμμή" με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Πριν αναχωρήσει, την Κυριακή, για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να έχει μια ακόμη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση του ώστε να επέλθει η οριστική συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ