Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η γνωριμία, ο γάμος και η οικογένεια με τη Μαρίκα [εικόνες] - iefimerida.gr

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η γνωριμία, ο γάμος και η οικογένεια με τη Μαρίκα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λένε πως πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα βρίσκεται μία δυναμική γυναίκα, και αυτή στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν η Μαρίκα.

Η γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού για σχεδόν 60 χρόνια, ανέθρεψε τέσσερα παιδιά, δεκατρία εγγόνια, πέντε δισέγγονα και έχει συνδέσει το όνομά της με ορισμένες σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου.

Πώς γνωρίστηκαν

Γνωρίστηκαν τυχαία, μέσα στο κεντρικό ασανσέρ του ΝΙΜΤΣ, όπου η Μαρίκα Γιαννούκου τότε είχε λογομαχήσει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επειδή δεν άφηνε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η γνωριμία, ο γάμος και η οικογένεια με τη Μαρίκα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Επισήμως συστήθηκαν από τον Παύλο Βαρδινογιάννη, ο οποίος ήταν Κρητικός και συνεργάτης του Σοφοκλή Βενιζέλου και από τότε ξεκίνησαν οι κοινές συναντήσεις και έξοδοι.

Η Μαρίκα προερχόταν από μία αστική εύπορη οικογένεια εμποροβιομηχάνων, ενώ σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, η ίδια ήταν εκρηκτικός χαρακτήρας και πολύ πρόσχαρη, σε αντίθεση με τον σεμνό και ήπιο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Οι δυο τους ορκίστηκαν πως θα μείνουν για πάντα μαζί το 1952 μετά από ένα ρομαντικό τριήμερο στην Μύκονο, ενώ το ‘53 η σχέση τους δοκιμάστηκε όταν η οικογένεια της Μαρίκας δεν ήθελε για γαμπρό της έναν μεσοαστό δικηγόρο από την Κρήτη (που είχε διατελέσει όμως υπουργός).

Το επίμονο φλερτ του Κρητικού τρόμαξε την οικογένεια Γιαννούκου και η μητέρα της αποφάσισε να την απομακρύνει από κοντά του στέλνοντάς την να περάσει τα Χριστούγεννα στους θείους της στην Αμερική. Ο νεαρός βουλευτής, όμως, την ακολούθησε. Και εκεί, σε ένα ρομαντικό ουγγαρέζικο μαγαζί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αρραβωνιάστηκαν, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η γνωριμία, ο γάμος και η οικογένεια με τη Μαρίκα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο γάμος

Ο γάμος έγινε το 1953 και τα πρώτα χρόνια της συμβίωσης δεν ήταν καθόλου εύκολα για την αριστοκράτισσα Μαρίκα.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η γνωριμία, ο γάμος και η οικογένεια με τη Μαρίκα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η ίδια έχει διηγηθεί τις εικόνες της από εκείνες τις πρώτες επισκέψεις στο πατρικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη, «ένα σπίτι χωρίς θέρμανση και με ελάχιστο ζεστό νερό», όπου «φόρεσα φανελένια νυχτικιά που δεν είχα βάλει ποτέ στη ζωή μου. Όμως, ένα πράγμα που δεν άντεχα στο σπίτι της πεθεράς μου ήταν το φαγητό. Μια μέρα λοιπόν, με περίσσιο θράσος, της λέω: "Μητέρα, θέλω να σας πω κάτι: το φαΐ σας είναι απαίσιο". Κι εκείνη απάντησε "Περιπεράστε, μαντάμ!". Από τότε ανέλαβα σιγά σιγά να μαγειρεύω τα δικά μου φαγητά και άφηνα εκείνους να φτιάχνουν τα... νεροπίλαφα!».

Δυναμική παρουσία

Τα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, εκείνη υπήρξε ο άνθρωπος που οργάνωσε μαζί με στελέχη του κόμματος το ιδιαίτερα δυναμικό τμήμα γυναικών το οποίο πρωτοστάτησε στις εκλογικές μάχες του 19895, του 1989 και του 1990.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η γνωριμία, ο γάμος και η οικογένεια με τη Μαρίκα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) πολλά ήταν τα δημοσιεύματα του Τύπου που έκριναν ότι ασκούσε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι επιτρεπόταν σε μία σύζυγο πολιτικού ηγέτη.

Όσοι τους γνώρισαν ήξεραν πως για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν η Μαρίκα ήταν ζωή τους, ο άνθρωπος του. Μαζί μεγάλωσαν τα παιδιά τους Ντόρα, Αλέξανδρο, Κατερίνα και Κυριάκο, μαζί πέρασαν όλες τις δυσκολίες, τις λύπες, τις χαρές, τις εκπλήξεις, αλλά και τα προβλήματα υγείας.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η γνωριμία, ο γάμος και η οικογένεια με τη Μαρίκα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Τραγική σύμπτωση

Ήταν επίσης Μάιος του 2012 όταν έφυγε η Μαρίκα, καταβεβλημένη από το χρόνιο πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρούσε...Μάιο «έφυγε» και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν.

Τα 5 αυτά χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται να είχε ξεχάσει ποτέ την γυναίκα της ζωής του, ανεβάζοντας ακόμη και φωτογραφίες στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, δείχνοντας πόσο πολύ του λείπει.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η γνωριμία, ο γάμος και η οικογένεια με τη Μαρίκα [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η γνωριμία, ο γάμος και η οικογένεια με τη Μαρίκα [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Φωτογραφίες: Εurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ