G7: Μέρκελ και Τραμπ δεν έδωσαν συνέντευξη Τύπου -Απόσταση μεταξύ των ηγετών - iefimerida.gr

G7: Μέρκελ και Τραμπ δεν έδωσαν συνέντευξη Τύπου -Απόσταση μεταξύ των ηγετών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, η οποία δίδεται, κάθε φορά, μετά το πέρας των εργασιών των συνόδων του G 7.

Ανάλογη απόφαση είχε λάβει, νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και θεωρείται ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει τους ηγέτες που συμμετέχουν στην σύνοδο της Σικελίας, σε ζωτικής σημασίας θέματα.

Μετά το γεύμα, βάσει του προγράμματος που έγινε γνωστό, ο Τραμπ θα μεταβεί στην στρατιωτική βάση της Σιγκονέλλα, όπου θα μιλήσει μόνον στους αμερικανούς στρατιώτες και στην συνέχεια θα επιβιβασθεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

Εμπόδια στην έκδοση τελικού ανακοινωθέντος

Το εμπόριο, αλλά και οι σχέσεις με την Ρωσία παραμένουν τα δύο βασικά ζητήματα που εμποδίζουν την έκδοση του τελικού ανακοινωθέντος της διάσκεψης G7.

Τα θέματα αυτά, θα απασχολήσουν τους ηγέτες των χωρών-μελών της G7 που συμμετέχουν στην διάσκεψη, αργότερα σήμερα.

Δεν έχει επίσης διευκρινιστεί εάν το τελικό ανακοινωθέν θα συμπεριλαμβάνει την πρόβλεψη ανάληψης μέτρων κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγή της διάσκεψης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε προκειμένου να υπάρχει μία δέσμευση καταπολέμησης του εμπορικού προστατευτισμού στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών μελών G7, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Ο Τραμπ έχει προηγούμενα εκφράσει την προτίμηση του στη λήψη μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν συνέπειες (εξαγωγικό εμπορικό έλλειμμα) από την εφαρμογή μέτρων μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής από την μεριά των πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων τους, στην Δύση. Μεταξύ αυτών και η Γερμανία, όπως επίσης και η Κίνα (αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες).

«Ο Τραμπ συμφώνησε ότι η μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν», τόνισε η πηγή της G7.

Από την άλλη, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών-μελών της ομάδας G7 θα επαναλαμβάνει την διατύπωση προηγούμενης απειλής για την ενίσχυση των περιοριστικών οικονομικών κι εμπορικών μέτρων κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των κρατών-μελών της G7 θα αναφέρει ότι οι έξι χώρες υποστηρίζουν την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, θα τονίζεται ότι έχει δοθεί περισσότερος χρόνος στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την αναφερόμενη συμφωνία, σύμφωνα με πηγή της διάσκεψης.

Πηγές από την Ουάσινγκτον, ανέφεραν χθες ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του, αναφορικά με την Συμφωνία του Παρισιού, μόλις επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα, από την εννιαήμερη επίσημη περιοδεία του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ G7 Άνγκελα Μέρκελ Ντόναλντ Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ