Τραμπ εναντίον όλων -Οι G7 διαφωνούν σε όλα, κλίμα, ελεύθερο εμπόριο, μετανάστες - iefimerida.gr

Τραμπ εναντίον όλων -Οι G7 διαφωνούν σε όλα, κλίμα, ελεύθερο εμπόριο, μετανάστες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μεταναστευτικό στοίχημα θα βρισκόταν στην καρδιά των συζητήσεων των ηγετών των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, οι οποίοι συναντώνται στην Σικελία, Παρασκευή και Σάββατο.

Η Ιταλία που φιλοξενεί την Σύνοδο των G7 είχε αποφασίσει να διοργανώσει αυτή την συνάντηση στην Σικελία, εκεί που οι μετανάστες καταφθάνουν κάθε χρόνο κατά δεκάδες χιλιάδες, από τις ακτές της Αφρικής και ειδικά από την Λιβύη. Οι ιταλικές αρχές, μάλιστα, ήλπιζαν ότι η Σύνοδος θα ξεκινούσε με μια ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό και θα τελείωνε με το ίδιο θέμα.

Ωστόσο, όπως συνέβη και με το θέμα της κλιματικής αλλαγής αλλά και των ελεύθερων συναλλαγών, η νέα αμερικανική διοίκηση έπαιξε μόνη της εναντίον όλων.

Τραμπ εναντίον όλων -Οι G7 διαφωνούν σε όλα, κλίμα, ελεύθερο εμπόριο, μετανάστες | iefimerida.gr 0

Το σχέδιο του αρχικού κειμένου, το οποίο θα συζητούσαν Παρασκευή και Σάββατο στην Ταορμίνα της Σικελίας οι 7 ηγέτες, μπλόκαρε ο Ντόναλντ Τραμπ, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Ενα δεύτερο προσχέδιο, το οποίο του παρουσίασαν στα μέσα Μαίου ήταν ακόμη πιο αόριστο και περιελάμβανε μόνο δύο γενικόλογες παραγράφους.

«Ενας μόνο ηγέτης δεν πρέπει να παραλύει τους υπόλοιπους του G7 και δεν πρέπει να αποποιείται τις δικές του ευθύες», δήλωσε η Friederike Röder, διευθύντρια της ΜΚΟ One, η οποία ελπίζει ότι θα υπάρξουν μεταβολές στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου G7 ενώ ανησυχεί ότι «πρόκειται για ένα φοβερό σήμα οπισθοδρόμησης».

Τραμπ εναντίον όλων -Οι G7 διαφωνούν σε όλα, κλίμα, ελεύθερο εμπόριο, μετανάστες | iefimerida.gr 1

Το πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων πρότεινε μια γενική εισαγωγή για το μεταναστευτικό και μιλούσε γενικά για την ανθρώπινη κινητικότητα. Περίπου το 95% των μεταναστών μένουν στις χώρες του Νότου και μόνο μια μειοψηφία έρχεται στην Ευρώπη. Αυτό το κείμενο συμπερασμάτων, 10 σελίδων συνολικά, επέμενε στην ανάγκη να ελεγχούν καλύτερα τα μεταναστευτικά κύματα, έκανε αναφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να δημιουργηθούν «κανάλια νόμιμης μετανάστευσης» καθώς και για τα μέτρα «καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

Οπως αναφέρει η γαλλική Le Monde, υπό τις οδηγίες του Stephen Miller, συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ και οπαδού του « muslim ban » ο αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να συνυπογράψει αυτό το κείμενο.

Τραμπ εναντίον όλων -Οι G7 διαφωνούν σε όλα, κλίμα, ελεύθερο εμπόριο, μετανάστες | iefimerida.gr 2

Επειδή οι ιταλικές αρχές ήθελαν πάση θυσία να καταλήξουν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων πρότειναν μια δεύτερη εκδοχή, στα μέσα Μαίου. Αυτή η εκδοχή ήταν πολύ πιο σύντομη (1 μόνο σελίδα) και είναι το κείμενο που θα συζητήσουν τελικά οι G7 στην Σικελία.

Αυτό το κείμενο είναι εντελώς γενικόλογο, για τα πιο «καυτά» θέματα. Προτείνει την ανάγκη «ελέγχου» πέραν της διαχείρισης του μεταναστευτικού κύματος. Επιμένει στη διάκριση μεταξύ μεταναστών για πολιτικούς λόγους και οικονομικών μεταναστών. Και καταλήγει λέγοντας ότι «οι χώρες υποδοχής έχουν το δικαίωμα να υιοθετήσουν πολιτικές που αντιστοιχούν στα δικά τους εθνικά συμφέροντα».

Τραμπ εναντίον όλων -Οι G7 διαφωνούν σε όλα, κλίμα, ελεύθερο εμπόριο, μετανάστες | iefimerida.gr 3

Διαφωνίες μεταξύ των G7 υπάρχουν επίσης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και στις ελεύθερες συναλλαγές. Το μοναδικό θέμα στο οποίο συμφωνούν οι επτά ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου είναι η μάχη κατά του ισλαμικού κράτους. Για όλα τα υπόλοιπα, το G7 αποδεικνύεται ότι είναι πλέον G6+1 -Οι 6 και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στους G7 προστίθενται, ως είθισται, ο Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν):

Τραμπ εναντίον όλων -Οι G7 διαφωνούν σε όλα, κλίμα, ελεύθερο εμπόριο, μετανάστες | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ G7 Τραμπ Σικελία εναντίον όλων
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ