Το ΔΝΤ επιμένει για πλεονάσματα -Εμπλοκή χωρίς χρηματοδότηση - iefimerida.gr

Το ΔΝΤ επιμένει για πλεονάσματα -Εμπλοκή χωρίς χρηματοδότηση

Φωτογραφίες: AP photos
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή. Αναζητούμε όλες τις επιλογές» ήταν η απάντηση του Τζέρι Ράις σε ερώτηση για το αν το ΔΝΤ εξετάζει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά με χρηματοδότηση όταν ξεκαθαρίσει το θέμα του Χρέους το 2018.

Ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι στις 15 Ιουνίου πάμε για μια λύση που ουσιαστικά θα κρατά σε ομηρία την Ελλάδα.

Από τον καταιγισμό των ερωτήσεων για το παρασκήνιο του Eurogroup, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε ότι οι θέσεις του Ταμείου βρίσκονται στη Δύση και οι θέσεις των Ευρωπαίων- ειδικά του Βερολίνου- στην Ανατολή. «Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του Χρέους φυσικά συνδέονται με τις παραδοχές για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφωνεί απολύτως με τα σενάρια εργασίας των Ευρωπαίων, ακόμα και τα συμβιβαστικά, που στηρίζονται στη δυνατότητα πλεονασμάτων 1,8% κατά μέσο όρο ως το 2060.

«Με βάση το πακέτο μεταρρυθμίσεων (περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων), το 3,5% είναι εφικτό μεσοπρόθεσμα, δηλαδή ως το 2022. Πιστεύουμε, όμως, ότι δεν είναι διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα, γιατί η ελληνική οικονομία δεν θα μπορεί να αναπτύσσεται παράλληλα», σημείωσε ο Τ. Ράις, επισημαίνοντας ότι η θέση του ΔΝΤ ήταν και παραμένει ότι αμέσως μετά από το 2022 το πλεόνασμα πρέπει να υποχωρήσει (στο 1,5%), προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για ενίσχυση της ανάπτυξης και του πλαισίου κοινωνικής προστασίας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο ρεαλισμό και περισσότερη εξειδίκευση», απάντησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου απορρίπτοντας την αιτίαση ότι η λύση που φαίνεται να προκρίνεται (χρηματοδότηση εκ των υστέρων), βολεύει πολιτικά τους Γερμανούς εν όψει των εκλογών τους. Όσον αφορά, δε, στις αντιδράσεις της Αθήνας, για το διαφαινόμενο συμβιβασμό, που θα αφήσει την Ελλάδα εκτός QE, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παρατήρησε ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία πρέπει να στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές αλλιώς δεν βοηθάει κανέναν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ