Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με έναν καταγάλανο ουρανό και εκδηλώσεις λατρείας απ’ τους χιλιάδες Βερολινέζους – νεαρά άτομα ως επί το πλείστον- έγινε δεκτός στη γερμανική πρωτεύουσα ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για να μετάσχει σε δημόσια συζήτηση για τη Δημοκρατία.

Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0
Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1
Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Με το πλήθος να τον αποθεώνει και με εμφανώς χαλαρή διάθεση ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ άνοιξε την κουβέντα μιλώντας για τη νέα του ζωή μετά την αποχώρησή του απ’ το Λευκό Οίκο.

Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3
Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4

«Προσπάθησα επιτέλους να χορτάσω ύπνο και να περάσω αρκετό χρόνο με τη γυναίκα μου τη Μισέλ», είπε. Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και με τις κόρες του, αλλά εκείνες, όπως πρόσθεσε αστειευόμενος, «είναι σε μια ηλικία που θεωρούν πιο συναρπαστικούς τους φίλους απ’ τον πατέρα τους».

«Μπηχτή» κατά του Τραμπ

Ο Ομπάμα είπε ότι είναι ιδιαίτερα περήφανος για την μεταρρύθμισή του στο αμερικανικό σύστημα υγείας, γνωστή και ως Obamacare.

Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5
Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 6

Αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ η ιατρική περίθαλψη των ανθρώπων «απειλείται συνολικά», παραπονέθηκε με το βλέμμα στραμμένο στον διάδοχό του. «Θέσαμε ένα νέο στάνταρ» τόνισε προσθέτοντας ότι βλέπει τον εαυτό του «ως δρομέα σε σκυταλοδρομία. Τώρα παρέδωσα τη σκυτάλη στον επόμενο δρομέα...» Μια σαφής σπόντα στον διάδοχό του στο ύπατο αξίωμα, τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει αναγορεύσει σε μια απ’ τις ύψιστες προτεραιότητές του το ξήλωμα του Obamacare.

Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 7

«Η παγκόσμια τάξη σε κρίσιμο σταυροδρόμι»

Ο Ομπάμα μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη. Στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο οι άνθρωποι ζουν σε μια περίοδο μέγιστης «ευημερίας και ειρήνης των τελευταίων τριών -τεσσάρων δεκαετιών.» Αλλά τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι δεδομένο για αύριο. «Η παγκόσμια τάξη βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρομι. Κι αυτή είναι μια σημαντική συγκυρία για την παγκόσμια κοινότητα», επεσήμανε προσθέτοντας ότι με την παγκοσμιοποίηση ο κόσμος ήρθε πιο κοντά, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλα χάσματα και στρεβλώσεις.

Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 8

Η προσφυγική κρίση έδειξε κατά τη γνώμη του ότι «η παγκόσμια τάξη θα πρέπει συνεχώς να επικαιροποιείται και να αλλάζει.»

Ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ καταδίκασε ρητά την ξενοφοβία και απηύθυνε έκκληση για μαζική συστράτευση κατά του εθνικισμού και των αντιδημοκρατικών ρευμάτων.

Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη του είναι η προάσπιση εκείνων των αξιών «που θεωρούμε σημαντικότερες απ’ όλες» και η αντιπαράθεση με εκείνους που τις αντιστρατεύονται. «Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική μάχη που πρέπει να δώσουμε», είπε ο Ομπάμα.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 9

Η παρουσία του Ομπάμα και της Άνγκελα Μέρκελ συνιστούν την κορύφωση των εκδηλώσεων της γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας για τα 500 χρόνια από την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση του Καλβίνου.

Η σκηνή στήθηκε στη δυτική πλευρά της πύλης του Βραδεμβούργου με τη γερμανική αστυνομία επί ποδός και ορατά τα μέτρα ασφαλείας.

Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 10

Χιλιάδες νεαροί κατέφθασαν απ’ όλη τη Γερμανία, αλλά και τουρίστες από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη που δεν θέλησαν να χάσουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να επευφημίσουν τον «παλιό» πρόεδρο Ομπάμα, να φωνάξουν πόσο τους λείπει στην εποχή του Τραμπ...

Αποθέωσαν τον Ομπάμα στο Βερολίνο -Συναντήθηκε με τη Μέρκελ, μίλησε δημοσίως [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 11


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ