Επιστημονική εσπερίδα για τους δασικούς χάρτες, απόψε, στην Πλάκα - iefimerida.gr

Επιστημονική εσπερίδα για τους δασικούς χάρτες, απόψε, στην Πλάκα

Φωτογραφία: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η Επιστημονική Εσπερίδα που οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11 στην Πλάκα σήμερα Πέμπτη 25/5/2017 στις 18.00.

Μέσα στο πλήθος των εκδηλώσεων διαφόρων φορέων για το μείζον και φλέγον ζήτημα των Δασικών Χαρτών, το θέμα της εκδήλωσης («Δασικοί Χάρτες: Αντιμετώπιση ή επιδείνωση του ελλείμματος δασικής προστασίας;»), οι Εισηγητές και οι τίτλοι των Εισηγήσεών τους προαναγγέλλουν μιαν υψηλού επιστημονικού επιπέδου συνάντηση και συζήτηση. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι, εν μέσω των πανηγυρισμών για το αναπτυξιακό εργαλείο των Δασικών Χαρτών, η εκδήλωση της ΕΛΛΕΤ ξεκινά από τη διαπίστωση του ελλείμματος δασικής προστασίας. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που τίθεται με τόση καθαρότητα το ερώτημα, μήπως το εργαλείο αυτό είναι για την καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων. Πράγματι, ο τελευταίος νόμος του Απριλίου (4467/2017) επιτρέπει την οριζόντια και χωρίς κανένα δασολογικό κριτήριο και περιορισμό, επικύρωση εκχερσώσεων εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών, πριν και ιδίως μετά από το Σύνταγμα του 1975 (που απαγορεύει απολύτως τις εκχερσώσεις) και μέχρι το έτος 2007. Γιατί 2007; Σταμάτησαν μετά το 2007 οι πυρκαγιές, οι εκχερσώσεις και οι αποψιλώσεις των δασών; Με τον νόμο αυτό, αυτοί που εκχέρσωσαν πριν το 1975 και οι κληρονόμοι τους επιβραβεύονται, εφόσον καλούνται να εξαγοράσουν στο 1/4 της αντικειμενικής αξίας και με 100 δόσεις τα εκχερσωμένα, ενώ αυτοί που παραβίασαν το Σύνταγμα, εκχερσώνοντας μετά το 1975, καλούνται να συνεχίσουν τις «θεάρεστες» δραστηριότητές τους στην εκχερσωμένη γη, με αντίτιμο χρήσης κ.ά.

Αυτό είναι το αναπτυξιακό εργαλείο των Δασικών Χαρτών;

Οι Εισηγήσεις θα απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα για τους Δασικούς Χάρτες, όπως αναγγέλλουν οι τίτλοι τους, «Μέτρο ή απειλή για τη δασική προστασία;», «Η αδόκητη σύγκρουση των δασικών χαρτών με τη δασική προστασία», αλλά και για το καυτό ζήτημα των «οικιστικών πυκνώσεων» (της αυθαίρετης δόμησης, μέσα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις) που αφαιρούνται από τους Δασικούς Χάρτες. Γι’ αυτές ο νομοθέτης επέτρεψε να ανοίξουν ποικιλόσχημες «τρύπες» και να βγουν έξω από τους Χάρτες, αφήνοντας μόνο το μωβ-πένθιμο περίγραμμά τους

Αναμένεται ότι οι Εισηγητές θα εξετάσουν το ζήτημα της σύγχυσης που επικρατεί για τις αναδασωτέες εκτάσεις στους Δασικούς Χάρτες και στη σχετική διαδικασία των Αντιρρήσεων, που αλλάζει συνεχώς τους τελευταίους μήνες.

Δεν είναι απαραίτητο να ισχύσουν για τους Δασικούς Χάρτες (ως «αναπτυξιακό εργαλείο») τα λόγια του ποιητή: «Το δάσος που λαχτάριζες/ ώσπου να το περάσεις,/ τώρα να το ξεχάσεις/ διαβάτη αποσπερνέ. Μιαν αυγινή, το κούρσεψαν/ανίδρωτοι λοτόμοι,/ κι εκεί είναι τώρα δρόμοι/ διαβάτη αποσπερνέ.» Είναι όμως ανάγκη να ακούμε και να σκεφτόμαστε. Αλλά και να θυμόμαστε τη λαμπρή Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα αποτελέσει αντικείμενο της αυριανής επιστημονικής συνάντησης.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της εσπερίδας:

17:45 - 18:00: ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

  • Γιάννης Μιχαήλ, Αντιπρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
  • Σωκράτης Φάμελλος, Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Πρόεδρος: Βασίλειος Σκουρής, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ, π. Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • 18:00 - 18:15: Μαρία Καραμανώφ, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος: «Νομική προστασία των δασών στην Ελλάδα. Παρελθόν και μέλλον».
  • 18:15 - 18:30: Χρήστος Καραχρήστος, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Υπ. Διδάκτωρ ΔΠΘ: «Δασικοί χάρτες: Μέτρο ή απειλή για τη δασική προστασία; (Ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα προς επίλυση)».
  • 18:30 - 18:45: Μιχάλης Αντωνιάδης, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Μέλος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου/ΕΛΛΕΤ: «Εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια-Οικισμοί-Οικιστικές Πυκνώσεις».
  • 18:45 - 19:00:Δήμος Νικόπουλος, Δικηγόρος, π. Νομικός Σύμβουλος του ΓΕΩΤΕΕ: «Η αδόκητη σύγκρουση των δασικών χαρτών με τη δασική προστασία (Νομικά ζητήματα)».
  • 19.30 - 21.00: Σχόλια - Συζήτηση
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δασικοί χάρτες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ