Τζανακόπουλος: Θέλουμε και δικαιούμαστε καθαρή λύση για το χρέος - iefimerida.gr

Τζανακόπουλος: Θέλουμε και δικαιούμαστε καθαρή λύση για το χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Στόχος είναι μια καθαρή λύση χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς ασάφεια» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος «αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Το eurogroup δρομολόγησε τις διαδικασίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν στο σύνολό τους οι διαφορές. Η απόσταση ΔΝΤ και Γερμανικού ΥΠΟΙΚ παραμένει. Ήταν προτιμότερη μια απόφαση αναβολή λίγων ημερών παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν προσφέρουν ασφαλή διέξοδο».

Στο σημείο αυτό, ανέφερε πως «στόχος είναι μια καθαρή λύση χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς ασάφεια. Προσδιορισμός μέτρων σε τέτοιο βαθμό ώστε το ΔΝΤ να προβεί θετική έκθεση βιωσιμότητας και να μετέχει στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους». Ενώ στέλνοντας μηνύματα στους εταίρους τόνισε πως «δεν μπορεί κάποιοι να λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη ρύθμιση του χρέους. Τώρα οι εταίροι έχουν ηθικό και νομικό καθήκον να εκπληρώσουν τις δικές τους».

Για τα πλεονάσματα
«Το 3,5% είναι υψηλό αλλά αναγκαστήκαμε να το αποδεχτούμε. Αλλά είναι χαμηλότερο από αυτό που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. στις 15 Ιουνίου να καταλήξουμε σε λύση που θα δίνει οριστική διέξοδο από την κρίση».

Δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα
«Το βασικό σενάριο στο οποίο δουλεύουμε είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων. Αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις το σύνολο των παραμέτρων του προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος. Δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα».

Τι θα γίνει αν φύγει το Ταμείο
«Εφόσον δεν υπαρχει συμμετοχή του Ταμείου η ΕΚΤ και οι θεσμοί που θα είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση όσων έχουν συμφωνηθεί θα πρέπει να προχωρήσουν σε όλα όσα απαιτούνται».

Επιδιώκουμε λύση αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού
«Επιδιώκουμε λύση αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού. Γνωρίζαμε ότι προετοιμάζεται λύση που δεν θα έδινε καθαρό διάδρομο».

«Ο κ.Κικίλιας ήταν πιο Γερμανός από τους Γερμανούς»
Η βασική διαφωνία που υπάρχει μεταξύ ΔΝΤ και ΥΠΟΙΚ αφορά τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις προβλέψεις για τα ΠΠ μετά το 2023. Το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν θέλει να προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό συγκεκριμενοποίησης. Στόχος να υπάρξει η επιθυμητή λύση. Όταν ο κ. Σόιμπλε λέει σε έμας forget it εμείς δεν το ξεχνάμε. Ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε πιο Γερμανός και από τους Γερμανούς.

Δεν υπήρξε σενάριο για σπασμένη δόση
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης. Δεν υπήρξε κανένα σενάριο με σπασμένη δόση ή καμία αλλαγή»

Η ένταξη στο QE θα γίνει στη βάση των αποφάσεων της ΕΚΤ
«Το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αποφασιστεί στη βάση των αποφάσεων της ΕΚΤ. Εφόσον υπάρξει μια κατάληξη η ΕΚΤ θα έχει και το χρόνο και την τεχνική δυνατότητα να αποφασίσει τι θα κάνει με τα ελληνικά ομόλογα. Δεν έχω τη δυνατότητα ούτε να συμβουλεύω ούτε να επιβάλλω κάτι στους κανόνες του καταστατικού του»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ