Εκτακτο: Συνελήφθη 23χρονος σε σχέση με το μακελειό στο Μάντσεστερ - iefimerida.gr

Εκτακτο: Συνελήφθη 23χρονος σε σχέση με το μακελειό στο Μάντσεστερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έναν 23χρονο άνδρα που σχετίζεται με το μακελειό στο Μάντσεστερ λέει ότι συνέλαβε η αστυνομία της βρετανικής μεγαλούπολης.

BREAKING: 23 yr old man arrested in connection with bombing at the Arena. Arrested in Chorlton near Morrisons store by armed police.

O 23χρονος συνελήφθηκ στο νότιο Μάντσεστερ την επομένη του μακελειού με τους 22 νεκρούς και τους 59 τραυματίες. Αυτή είναι η στιγμή της σύλληψης:

Εκτακτο: Συνελήφθη 23χρονος σε σχέση με το μακελειό στο Μάντσεστερ  | iefimerida.gr 0

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε επιβεβαιώσει λίγο νωρίτερα ότι η αστυνομία γνώριζε την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης, αλλά δεν την αποκαλύπτει καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη,

Η είδηση της σύλληψης ήλθε την ίδια ώρα που η αστυνομία ανακοίνωνε τη σύλληψη ενός άλλου ατόμου στο εμπορικό κέντρο Arndale μετά τον εσφαλμένο συναγερμό για βόμβα. Τα δύο περιστατικά πιστεύεται ότι δεν σχετίζονται.

Ο δράστης της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης μπορεί να ήταν γνωστός στην αστυνομία, αναφέρει η Daily Mail. Οι αρχές ερευνούν κατά πόσον έδρασε μόνος του ή είχε συνεργούς και χτενίζουν τα βίντεο του κλειστού κυκλώματος για να διαπιστώσουν κατά πόσον έκανε κατόπτευση του χώρου πριν πυροδοτήσει τη βόμβα με τα καρφιά την ώρα που χιλιάδες θεατές εγκατέλειπαν την αρένα γύρω στις 22:30 τοπική ώρα.

Ουδείς ανέλαβε μέχρι στιγμής την ευθύνη, αλλά οπαδοί του «Ισλαμικού Κράτους» πανηγύρισαν στα social media, ενώ τουλάχιστον δύο μηνύματα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο τέσσερις ώρες πριν την επίθεση φαίνεται να προαναγγέλλουν το μακελειό.

Το πρωί η αστυνομία είπε ότι συνέλαβε έναν 23χρονο έξω από σουπερμάρκετ σε νότιο προάστιο του Μάντσεστερ στο πλαίσιο της έρευνας για τη χθεσινή τραγωδία.

Ο καμικάζι λέγεται ότι ήταν «γνωστός» στις αρχές και η αντιτρομοκρατική μελετά εκατοντάδες ώρες οπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας για να τον «εντοπίσει» στη διαδρομή του προς την αρένα.

Οι επιθεωρητές θεωρούν ότι ο τρομοκράτης έκανε κατόπτευση του χώρου τις τελευταίες ημέρες και μια ομάδα εξετάζει το υλικό μιας εβδομάδας.

Την ίδια ώρα πυροτεχνουργοί και σήμανση μελετούν τα υπολείμματα του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, που έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο κατασκευαστής της βόμβας πιθανώς εκπαιδεύτηκε σ’ αυτό και δεν έφτιαξε τον μηχανισμό με βάση οδηγίες απ’ το Διαδίκτυο.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε στη Daily Mail ότι «είναι απίθανο εφόσον η συσκευή ήταν εξελιγμένη να την έφτιαξε ο καμικάζι. Πιθανώς να υπάρχουν κι άλλες συσκευές κι άλλοι τρομοκράτες εκεί έξω κι αναμένονται έφοδοι της αντιτρομοκρατικής μέσα στο επόμενο 48ωρο.»

Οι αρχές ερευνούν τυχόν διασυνδέσεις του δράστη με τη Συρία ή άλλες «θερμές» περιοχές του πλανήτη όπου δρουν τζιχαντιστές, καθώς και πιθανά ταξίδια του στο εξωτερικό.

Τουλάχιστον 16 καταδικασμένοι ή νεκροί τζιχαντιστές τρομοκράτες προέρχονταν από μια μικρή περιοχή του Μάντσεστερ και η αντιτρομοκρατική παρακολουθεί αρκετούς υπόπτους στην περιοχή.

Παράλληλα ερευνώνται πιθανές διασυνδέσεις του δράστη με πυρήνες ατόμων που εμπνέονται απ’ το «Ισλαμικό Κράτος» στο Βέλγιο, το Παρίσι και τη Στοκχόλμη.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ