Επιμελητήριο Ηρακλείου: Κρούσματα απάτης σε βάρος κρητικών εξαγωγικών εταιρειών ελαιολάδου - iefimerida.gr

Επιμελητήριο Ηρακλείου: Κρούσματα απάτης σε βάρος κρητικών εξαγωγικών εταιρειών ελαιολάδου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κρούσματα απάτης σε βάρος κρητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων ελαιολάδου, καταγράφει το Επιμελητήριο Ηρακλείου και ενημερώνει τα μέλη του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν συναλλάσσονται με νέους πελάτες.

Όπως ανακοινώσε σήμερα το Επιμελητήριο τα κρούσματα αυτά πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του πρόκειται για προσπάθειες εξαπάτησης με τους δράστες να στοχεύουν κυρίως σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει γνωστές απάτες, εκ των οποίων μία αφορά επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές παραγγελίες για μικρή ποσότητα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου εκ μέρους κάποιου υποκρινόμενου δικηγόρου με παραλήπτη μεταφορικό πρακτορείο στην Αθήνα. Ακόμη σημειώνει πως, κρούσματα απάτης έχουν παρατηρηθεί και στη γαλλική αγορά με θύματα ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες.

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου εφιστά την προσοχή και προτείνει στους επιχειρηματίες - μέλη του να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε παραγγελίες που δίνονται τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από εταιρίες με τις οποίες δεν έχουν προηγούμενη συνεργασία.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο τονίζει ότι, η ύπαρξη μιας εταιρείας θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με έγκυρο αριθμό VIES (σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον ΦΠΑ) στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html

Για συναλλαγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τον έλεγχο μπορεί να διεξάγει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, μέσω των ΟΕΥ του Υπουργείου Εξωτερικών.

Απάτες σε βάρος ελληνικών εταιρειών στη Γερμανία

Και στη Γερμανία όμως διαπιστώνονται περιστατικά απόπειρας εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων, όπως προειδοποιούν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Βερολίνο.

Συνιστούν πριν την οριστικοποίηση οιασδήποτε παραγγελίας με επιχείρηση, με την οποία δεν έχουν συνεργασθεί στο παρελθόν, οι Έλληνες να συμβουλεύονται το επιχειρηματικό προφίλ της γερμανικής εταιρείας. Αρκετές φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τα προϊόντα που προσφέρονται να μην συγκαταλέγονται σε αυτά που εμπορεύεται η γερμανική επιχείρηση σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της.

Για παράδειγμα, μια ελληνική εταιρεία ενδιαφέρεται για την προσφορά μιας γερμανικής στο διαδίκτυο που αφορά ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Η πρώτη εντύπωση που αποκόμιζε κανείς από την ιστοσελίδα της γερμανικής επιχειρήσεις είναι ότι πρόκειται για μια σοβαρή επιχείρηση με διοικητικό συμβούλιο και σειρά δραστηριοτήτων. Και πράγματι, η εταιρεία είναι και υπαρκτή και σοβαρή.

Επιμελητήριο Ηρακλείου: Κρούσματα απάτης σε βάρος κρητικών εξαγωγικών εταιρειών ελαιολάδου | iefimerida.gr 0

Αλλά, εάν γνωρίζει κανείς γερμανικά θα διαπιστώσει πως κέντρο βάρους της γερμανικής εταιρείας είναι επενδυτικές δραστηριότητες. Στην προκειμένη περίπτωση οι απατεώνες χρησιμοποιούν στην ηλεκτρονική τους επικοινωνία με ελληνικές επιχειρήσεις το όνομα αυτής της υπαρκτής εταιρείας και τους πραγματικούς αριθμούς εγγραφής της στο Ομοσπονδιακό Μητρώο Επιχειρήσεων (HRB) και τον αριθμό φορολογικού μητρώου. Ως ηλεκτρονική διεύθυνση δίνουν όμως μια σχεδόν παρόμοια με αυτή της πραγματικής εταιρείας, ενώ ο αριθμός τηλεφώνου και φαξ δεν είναι σταθερού αλλά κινητού.

Εταιρεία-μαϊμού

Η προσφορά στο διαδίκτυο ήταν δελεαστική. Η τιμή του προϊόντος που πρόσφερε εταιρεία με έδρα τη Γερμανία ήταν αχτύπητα χαμηλή. Το περιθώριο κέρδους για τον έλληνα εισαγωγέα θα ήταν πολύ μεγάλο, επισημαίνει η Deutsche Welle. Στην ηλεκτρονική τους επικοινωνία η γερμανική εταιρεία διαβεβαίωνε ότι είναι σε θέση να προμηθεύσει την ελληνική με την αναγκαία ποσότητα και ζητούσε μια προκαταβολή για να αρχίσει να παραδίδει το προϊόν. Το περίεργο στην προκειμένη περίπτωση ήταν όμως ότι κάτοχος του τραπεζικού λογαριασμού του γερμανικού οίκου ήταν μια άλλη εταιρεία που σύμφωνα με το όνομά της ασχολούνταν με ναυτιλιακές μεταφορές. Αν έριχνε κανείς μια ματιά στο Ομοσπονδιακό Μητρώο Επιχειρήσεων θα διαπίστωνε πως η ναυτιλιακή εταιρεία δεν ήταν καν εγγεγραμμένη.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για τη μοναδική απόπειρα εξαπάτησης σε βάρος ελληνικών επιχειρήσεων. Σε άλλες περιπτώσεις ελληνικές εταιρείες όντως πλήρωσαν προκαταβολές για προϊόντα που ποτέ δεν παρέλαβαν. Οι φερόμενες ως γερμανικές επιχειρήσεις ήταν εταιρείες «μαϊμού». Πίσω από αυτές κρύβονται αρκετές φορές απατεώνες από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα τη Νιγηρία και το Καμερούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ