«Μήνυμα» Ρουχανί σε Τραμπ: Το Ιράν θα συνεχίσει το πυραυλικό πρόγραμμα, δεν θα ζητήσουμε άδεια - iefimerida.gr

«Μήνυμα» Ρουχανί σε Τραμπ: Το Ιράν θα συνεχίσει το πυραυλικό πρόγραμμα, δεν θα ζητήσουμε άδεια

Φωτογραφία: AP/ Vahid Salemi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον. Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απομονώσει το Ιράν και ο Χασάν Ρουχανί απάντησε τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα ζητήσει άδεια για να συνεχίσει το πυραυλικό πρόγραμμα.

Από το Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως να παρέχει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη σε «τρομοκράτες και μαχητές» και επανέλαβε πως δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στη χώρα αυτή να αποκτήσει ατομικά όπλα.

Ο Ρουχανί πέρασε στην αντεπίθεση δηλώνοντας ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων.

«Το ιρανικό έθνος αποφάσισε να είναι ισχυρό. Οι πύραυλοι που διαθέτουμε προορίζονται για ειρηνικούς και αμυντικούς σκοπούς. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όποτε χρειαστεί να προβούμε σε μια δοκιμή, θα το πράξουμε και δεν θα τους ζητήσουμε την άδεια», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ασκησε κριτική στην Σαουδική Αραβία – άσπονδο εχθρό του Ιράν – κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας του βασιλείου, καλώντας το Ριάντ να επιτρέψει στον λαό του να αποφασίσει για την μοίρα της χώρας, μέσα από την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Διεμήνυσε πως η σταθερότητα στην Μέση Ανατολή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την βοήθεια της Τεχεράνης, ενώ τόνισε πως η σύνοδος που συμμετείχε ο πρόεδρος Τραμπ στην Σαουδική Αραβία δεν είχε «καμία πολιτική αξία, που δεν θα οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα».

«Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να αποκατασταθεί χωρίς το Ιράν; Ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι η περιοχή θα κατορθώσει απόλυτη σταθερότητα χωρίς το Ιράν;» τόνισε ο Ροχανί.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι Αμερικάνοι δεν γνωρίζουν την περιοχή μας και εκείνοι που συμβουλεύουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους τους παραπλανούν. Το όνειρο των Αμερικάνων για τον τερματισμό του προγράμματος κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χασάν Ρουχανί Ντόναλντ Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ