Μπέρδεμα με το Ελληνικό -Διεθνής Αμνηστία: Εκκενώνεται από την Τρίτη ο καταυλισμός προσφύγων -Διαψεύδει το υπουργείο - iefimerida.gr

Μπέρδεμα με το Ελληνικό -Διεθνής Αμνηστία: Εκκενώνεται από την Τρίτη ο καταυλισμός προσφύγων -Διαψεύδει το υπουργείο

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα μπέρδεμα έχει προκύψει με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Ελληνικό, καθώς η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη ξεκινά η επιχείρηση μεταφοράς τους αλλού, κάτι που όμως διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και μετανάστριες θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και επαρκείς εναλλακτικές στέγασης, πριν την εκκένωση των τριών καταυλισμών στο Ελληνικό που ξεκινάει από αύριο», ανέφερε η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, που τονίζει ότι οι πρόσφυγες έχουν πλήρη άγνοια για το πότε και πού θα μεταφερθούν, καθώς δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση με αυτούς. «Οι αρχές θα πρέπει επειγόντως να εγγυηθούν ότι κανείς δεν θα μείνει άστεγος ή θα κινδυνεύσει ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των καταυλισμών. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλιστούν ασφαλείς και επαρκείς εναλλακτικές στέγασης που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών», αναφέρει ακόμη η Διεθνής Αμνηστία.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, διέψευσαν ότι ξεκινά την Τρίτη επιχείρηση μεταφοράς των προσφύγων. «Ξεκινάει ένας κύκλος ενημέρωσης των ανθρώπων που ζουν στο Ελληνικό και η παραπληροφόρηση δεν βοηθάει στην πραγματική διαχείριση του ζητήματος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε ζητήσει να επισκεφθεί τους καταυλισμούς προσφύγων στις 21-23 Μαΐου, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε, σύμφωνα με την οργάνωση. Παρόλα αυτά, ερευνήτριές της μίλησαν με πρόσφυγες έξω από το Ελληνικό.

Ενας άνδρας από το Αφγανιστάν τους είπε: «Δεν μας έχουν δώσει πληροφορίες, το οποίο μας δημιουργεί άγχος… Θέλουν να μας μπερδέψουν έτσι ώστε να μην μπορούμε να αποφασίσουμε και να αποφασίσουν εκείνοι για εμάς».

«Εξαιτίας της απουσίας επίσημης και ξεκάθαρης πληροφόρησης, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες/ριες βασίζονται σε φήμες. Πολλοί άκουσαν ότι θα μεταφερθούν σε έναν καταυλισμό που έχει πρόσφατα δημιουργηθεί στη Θήβα. Οι ίδιοι φοβούνται ότι στο νέο καταυλισμό θα αποκοπούν από τα δίκτυα υποστήριξης που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ελληνικό, διάρκεια η οποία για πολλούς ξεπερνάει τον ένα χρόνο», αναφέρει ακόμη η Διεθνής Αμνηστία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρόσφυγες ελληνικό Διεθνής Αμνηστία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ