Reuters: Η Βενεζουέλα διαθέτει 5.000 ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους - iefimerida.gr

Reuters: Η Βενεζουέλα διαθέτει 5.000 ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βενεζουέλα διαθέτει 5.000 ρωσικούς πυραύλους για φορητά αντιαεροπορικά όπλα εδάφους -αέρος σύμφωνα με στρατιωτικό έγγραφο το οποίο επικαλείται το Reuters.

Όπως τονίζει μάλιστα στο ρεπορτάζ του ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο οπλοστάσιο τέτοιου τύπου στη Λατινική Αμερική και μία πηγή έντονων ανησυχιών για τις ΗΠΑ λόγω της αναταραχής που επικρατεί στη χώρα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την απειλή μίας «ιμπεριαλιστικής» εισβολής των ΗΠΑ ώστε να δικαιολογήσει τη συγκέντρωση των όπλων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του οπλοστασίου αποκτήθηκε από τον Ούγκο Τσάβες ο οποίος ήταν στην εξουσία από το 1999 έως και το θάνατό του το 2013.

Πρόκειται για βλήματα, γνωστά ως Igla-S τα οποία μπορεί να χειριστεί ένα άτομο, και τα οποία αποτελούν σοβαρή απειλή τόσο για τα εμπορικά όσο και για τα στρατιωτικά αεροσκάφη. Το ρεπορτάζ τονίζει ότι οι ειδικοί εξηγούν ότι ο μεγαλύτερος φόβος είναι το ενδεχόμενο να διοχετευθούν στη μαύρη αγορά ή ή να καταλήξουν σε λάθος χέρια. Πρόκειται για ανησυχίες οι οποίες αυξάνονται λόγω των τρεχουσών πολιτικών αναταραχών στη χώρα που βιώνει μία βαθιά οικονομική κρίση. Σ

Περιζήτητα στους αντάρτες

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια χρηματοδοτεί προσπάθειες για να καταστρέψει οπλοστάσια με τέτοιου είδους βλήματα στις ασταθείς περιοχές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι θα φτάσουν στα χέρια μαχητών. Το ρεπορτάζ φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση κάποιων πυραύλων που δεν καταγράφηκαν στη Λιβύη μετά από το θάνατο Μουαμάρ Καντάφι το 2011, και πιστεύεται ότι έχουν μεταφερθεί σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Την έντονη ανησυχία του για τους πυραύλους της Βενεζουέλας εξέφρασε νωρίτερα αυτό το μήνα και ο διευθυντής της CIΑ Mάικ Πομπέο, παρότι ξεκαθάρισε ότι δεν διαθέτει στοιχεία ότι έγιναν μεταφορές όπλων.

Αυτό που είναι σίγουρο, τονίζει το Reuters, είναι το γεγονός ότι η Βενεζουέλα φιλοξενεί ένα ακμάζον παράνομο εμπόριο όπλων. Πιστόλια, τουφέκια, πολυβόλα, ακόμη και χειροβομβίδες είναι εύκολα διαθέσιμα στη μαύρη αγορά και στις περιβόητες βίαιες φυλακές της χώρας, ενώ σύμφωνα με αναφορές στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν προχωρήσει και αυτοί σε κλοπές όπλων.

Η Κολομβία μάλιστα έχει κατηγορήσει το Καράκας ότι οπλίζει τους αντάρτες με κάθε είδους όπλο, ενώ και στη Βραζιλία εκφράζονται ανησυχίες ότι οι συμμορίες ναρκωτικών μπορεί να αποκτούν τον οπλισμό τους από τη Βενεζουέλα.

Πάντως πρώην στρατηγός και υπουργός της Βενεζουέλας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι η Βενεζουέλα κρατά τα βλήματα κυρίως στην ακτή λόγω κυβερνητικών φόβων για επίθεση από τις ΗΠΑ.

Όπως είπε, η Βενεζουέλα διαθέτει επίσης 1.500 εκτοξευτήρες που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν τα βλήματα.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της Βενεζουέλας δεν απάντησαν στο αίτημα του πρακτορείου να σχολιάσουν το ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αντιαεροπορικά όπλα Βενεζουέλα Reuters
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ