O Guardian αποκαλύπτει: Οι μυστικοί κανόνες του Facebook για το σεξ, την τρομοκρατία και τη βία - iefimerida.gr

O Guardian αποκαλύπτει: Οι μυστικοί κανόνες του Facebook για το σεξ, την τρομοκρατία και τη βία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκόσμια συζήτηση γύρω από το Facebook αναμένεται να προκαλέσει αποκαλυπτική έρευνα του Guardian.

Η εν λόγω έρευνα φέρνει στη δημοσιότητα τους μυστικούς κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές που ακολουθεί το δημοφιλές κοινωνικό μέσο ως προς το τι μπορούν να δημοσιεύουν οι 2 δισεκατομμύρια χρήστες του.

Όπως εξηγεί στην εισαγωγή του ρεπορτάζ του το βρετανικό Μέσο, έχει δει περισσότερα από 100 εσωτερικά εγχειρίδια κατάρτισης, υπολογιστικά φύλλα και διαγράμματα ροής που δίνουν μία πρωτοφανή εικόνα των σχεδίων που έχει χρησιμοποιήσει το Facebook για να μετριάσει ζητήματα όπως η βία, το μίσος, η τρομοκρατία, η πορνογραφία, ο ρατσισμός και ο αυτοτραυματισμός. Όπως τονίζει υπάρχουν ακόμα και κατευθυντήριες γραμμές για τα στημένα παιχνίδια, αλλά και τον κανιβαλισμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα αρχεία του Facebook δίνουν μία πρώτη εικόνα των κωδικών και των κανόνων που διατυπώνονται από το δημοφιλές κοινωνικό μέσο το οποίο βρίσκεται υπό τεράστια πολιτική πίεση τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Αμερική. Παράλληλα, σημειώνεται ότι αυτά παρουσιάζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη τα οποία προσπαθούν να αντιδράσουν στις νέες προκλήσεις, όπως η εκδικητική πορνογραφία. Από την πλευρά τους και οι διαχειριστές της σελίδας προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, τονίζοντας οι ίδιοι ότι έχουν κατακλυστεί από τον όγκο εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες φορές έχουν στη διάθεσή τους «μόνο 10 δευτερόλεπτα» για να πάρουν μία απόφαση.

«Το Facebook δεν μπορεί να ελέγξει το περιεχόμενό του», δήλωσε στον Guardian μία πηγή τονίζοντας ότι έχει «έχει γίνει πολύ μεγάλο, πολύ γρήγορα».

Πολλοί διαχειριστές αναφέρουν ότι ανησυχούν λόγω της ασυνέπειας και της ιδιαίτερης φύσης μερικών εκ των πολιτικών. Όσον αφορά δηλαδή στο σεξουαλικό περιεχόμενο, για παράδειγμα, λέγεται ότι είναι το πιο περίπλοκο και συγκεχυμένο.

Από την άλλη, ένα έγγραφο αναφέρει ότι Facebook αναλύει περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια αναφορές κάθε εβδομάδα οι οποίες αφορούν σε πιθανώς ψεύτικους λογαριασμούς.

Όπως αναφέρουν πάντως επικριτές του κοινωνικού δικτύου, το Μέσο έχει πλέον μετατραπεί σε εκδότη και πρέπει να κάνει περισσότερα για να αφαιρέσει περιεχόμενο μίσους και βίας. Την ίδια στιγμή, ο Guardian τονίζει και τις προειδοποιήσεις που θα μπορούσαν να απευθύνουν στο κοινωνικό μέσο όσοι ανησυχούν για τον «de facto ρόλο του ως ο μεγαλύτερος λογοκριτής στον κόσμο».

Τι αναφέρουν τα έγγραφα που είδε ο Guardian -Οι οδηγίες στους διαχειριστές

  • Παρατηρήσεις όπως «Κάποιος να πυροβολήσει τον Τραμπ» θα πρέπει να διαγράφονται επειδή ως αρχηγός κράτους ανήκει σε προστατευόμενη κατηγορία. Αλλά είναι επιτρεπτό να πει ένας χρήστης «Για να σπάσετε το λαιμό μιας σκύλας σιγουρευτείτε ότι ασκείτε όλη την πίεση στο μέσο του λαιμού» ή «γ@@@σου και ψόφα» επειδή δεν λαμβάνονται υπόψιν ως αξιόπιστες απειλές.
  • Βίντεο με βίαιους θανάτους, αν και χαρακτηρίζονται ως ενοχλητικά, δεν πρέπει να διαγράφονται πάντα επειδή μπορούν να ευαισθητοποιήσουν σε ζητήματα όπως η ψυχική ασθένεια.
  • Ορισμένες φωτογραφίες μη σεξουαλικής σωματικής κακοποίησης και παιδικού εκφοβισμού δεν χρειάζεται να διαγραφούν εκτός αν υπάρχει σαδιστικό ή πανηγυρικό στοιχείο.
  • Φωτογραφίες με κακοποίηση ζώων μπορούν να μοιραστούν, ενώ μόνο εικόνες που προκαλούν αναστάτωση μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ανησυχητικές»
  • Όλες οι τέχνες που δείχνουν γυμνό ή σεξουαλική δραστηριότητα επιτρέπονται, εκτός της ψηφιακής τέχνης που δείχνει σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Βίντεο αμβλώσεων επιτρέπονται εφόσον δεν υπάρχει γυμνό.
  • Το Facebook θα επιτρέπει στους χρήστες του να κάνουν σε απευθείας μετάδοση απόπειρες να αυτοτραυματιστούν καθώς δεν επιθυμεί να «λογοκρίνει ή να τιμωρήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο».
  • Οποιοσδήποτε με περισσότερους από 100.000 ακόλουθους χαρακτηρίζεται ως δημόσιο πρόσωπο.
  • Άλλοι τύποι αναφορών που μπορεί να επιτρέψει το μέσο περιλαμβάνουν: «Το μικρό κορίτσι πρέπει να αυτοσυγκρατηθεί πριν ο μπαμπάς της σπάσει το πρόσωπο» και «ελπίζω κάποιος να σε σκοτώσει» καθώς οι απειλές λαμβάνονται υπόψιν είτε ως γενικές είτε ως μη αξιόπιστες.
  • Επίσης, το ρεπορτάζ σημειώνει ότι σε ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν το Facebook αναγνωρίζει ότι «οι άνθρωποι χρησιμοποιούν βίαιη γλώσσα για να εκφράσουν την οργή τους διαδικτυακά και νιώθουν «ασφαλείς για το κάνουν αυτό» στο σάιτ.

Τα όσα διέρρευσαν πάντως αποδεικνύουν πώς το Facebook προσπαθεί να περιηγηθεί σε ένα «ναρκοπέδιο» γράφει ο Guardian.

Για παράδειγμα το ρεπορτάζ εξηγεί ότι τα αρχεία αναφέρουν: «Βίντεο βίαιων θανάτων είναι ενοχλητικά αλλά μπορούν να ευαισθητοποιήσουν. Για τα βίντεο, πιστεύουμε ότι οι ανήλικοι χρειάζονται προστασία και οι ενήλικες επιλογή. Χαρακτηρίζουμε ως ενοχλητικά» βίντεο βίαιων θανάτων ανθρώπων». Τέτοιου είδους υλικό θα πρέπει να «κρύβεται από τους ανήλικους» αλλά όχι να διαγράφεται αυτόματα γιατί μπορεί «να είναι πολύτιμο στη δημιουργία ευαισθητοποίησης για τους αυτοτραυματισμούς και τις ψυχικές ασθένειες ή τα εγκλήματα πολέμου και άλλα σημαντικά ζητήματα».

Όσον αφορά στη μη σεξουαλική παιδική κακοποίηση το Facebook αναφέρει: «Δεν προβάλλουμε φωτογραφίες παιδικής κακοποίησης. Χαρακτηρίζουμε ως ανησυχητικά βίντεο με κακοποίηση παιδιών. Αφαιρούμε εικόνες παιδικής κακοποίησης αν μοιράζονται με σαδιστικό ή πανηγυρικό (τρόπο).

Σύμφωα με αλλα στοιχεία, το Facebook δεν διαγράφει αυτόματα στοιχεία μη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών για να δώσει τη δυνατότητα να μοιραστεί το υλικό έτσι ώστε «το παιδί (να μπορέσει) να αναγνωριστεί και να διασωθεί, αλλά προσθέτουμε ασπίδα για να προστατέψουμε το κοινό». Αυτό μπορεί να είναι μία προειδοποίηση για ένα βίντεο το περιεχόμενο του οποίου είναι ενοχλητικό, γράφει ο Guardian εξγώντας ότι το Facebook επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπουμε εικόνες μη σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού με στόχο να βοηθήσουμε το παιδί».

H αντίδραση του Facebook
«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να κρατάμε τον κόσμο ασφαλή. Εκτός του ότι επενδύουμε σε προσωπικό, δημιουργούμε και καλύτερα εργαλεία για να διατηρούμε την κοινότητά μας ασφαλή. Θα είναι σύντομα ευκολότερη η αναφορά προβλημάτων και οι διαχειριστές μας θα αξιολογούν πιο γρήγορα τα ποστ που παραβιάζουν τους κανόνες μας», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής διεθνούς πολιτικής Facebook του Μόνικα Μπίκερτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Facebook Guardian
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ