Στη τελική ευθεία το «κούρεμα» - Δεν τα βρίσκουν στο επιτόκιο - iefimerida.gr

Στη τελική ευθεία το «κούρεμα» - Δεν τα βρίσκουν στο επιτόκιο

Στη τελική ευθεία το «κούρεμα» - Δεν τα βρίσκουν στο επιτόκιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τη Πέμπτη ή το αργότερο τη Παρασκευή θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία». Αυτή ήταν η εκτίμηση παράγοντα που βρίσκεται στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα», λίγο μετά τη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικα κι ενώ είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη των ιδιωτών στο Παρίσι εν όψει της επιστροφής του Τσαρλς Νταλάρα στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η ελληνική πλευρά θα ξεκινήσει να μελετά τα νομικά κείμενα από τη Πέμπτη το μεσημέρι, δηλαδή λίγες ώρες πριν άφιξη του Διευθύνοντα Συμβούλου του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών για τις επαφές σε υψηλό επίπεδο. Όσον αφορά στο επίμαχο ήτοι στο ύψος του επιτοκίου, οι τελευταίες πληροφορίες -οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επί του παρόντος- αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα υποχωρήσουν ελαφρώς κάτω από το 4%, χωρίς ωστόσο να φτάνουν στα επίπεδα που πιέζει το ΔΝΤ και το Βερολίνο, δηλαδή κοντά στο 3%.

Είναι, πάντως, ενδεικτικό του πυρετού των διαβουλεύσεων και του παζαριού που θα συνεχιστεί μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, ότι το ΔΝΤ υποχρεώθηκε να δηλώσει μέσω του εκπροσώπου του ότι ποτέ δεν άσκησε πίεση για συμμετοχή στο «κούρεμα» και των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος της μείωσης του ελληνικού Χρέους κατά περίπου 103 δις ευρώ. Σύμπτωση ή όχι, τη Τετάρτη το πρωί έγινε, πάντως, συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μεταξύ της νομικής συμβούλου του Ευάγγελου Βενιζέλου και πολυπληθούς αντιπροσωπείας της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση διαβάζοντας κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση του ΔΝΤ, θα καταλάβει ότι το Ταμείο επιμένει στην άποψη ότι εάν το PSI δεν φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα -δηλαδή τη μείωση του Χρέους στο 120% του ΑΕΠ- θα πρέπει να επανεξεταστεί και η συμμετοχή του επίσημου τομέα. Με λίγα λόγια το ΔΝΤ φαίνεται ότι επιμένει στην άποψη ότι εάν η συμμετοχή των ιδιωτών δεν φτάσει στο 100%, τα μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καλύψουν το «κενό» με πρόσθετη χρηματοδότηση, κάτι που ακόμα και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει παραδεχθεί ότι είναι μάλλον δύσκολο να γίνει με βάση τα σημερινά δεδομένα. Κι εδώ ακριβώς επανέρχεται -όχι πως είχε φύγει ποτέ- το σενάριο για την εφαρμογή της ρήτρας, με βάση την οποία το «κούρεμα» θα καταστεί υποχρεωτικό για το σύνολο των ιδιωτών στη περίπτωση που η συμμετοχή δεν φτάσει στα προσδοκώμενα επίπεδα.

Μια ακόμα ένδειξη ότι θα έχουμε λίαν συντόμως εξελίξεις στο μέτωπο του «κουρέματος» είναι ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης έφτασαν στη Ζαλοκώστα που έχει εγκατασταθεί μονίμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης και ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ