Ισπανία: Στα χέρια της αριστερής πτέρυγας το Σοσιαλιστικό κόμμα -Ο Πέδρο Σάντσεζ πάλι πρόεδρος [εικόνες] - iefimerida.gr

Ισπανία: Στα χέρια της αριστερής πτέρυγας το Σοσιαλιστικό κόμμα -Ο Πέδρο Σάντσεζ πάλι πρόεδρος [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές (PSOE) εξέλεξαν τελικά ως ηγέτη τους τον Πέδρο Σάντσεζ, τον πρώην γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Με 82% των ψήφων καταμετρημένο, τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο Σάντσεζ συγκέντρωνε ποσοστό 49,6% ενώ η δυναμική Σουζάνα Ντίαζ, πρόεδρος της Ανδαλουσίας, ήρθε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 40,2%. Τρίτος ήταν ο Πάτξι Λόπεζ με 10,2%.

Αρκετά ΜΜΕ της Ισπανίας μετέδοσαν ότι μετά τις 21:35 η Ντίαζ τηλεφώνησε στον Σάντσεζ και τον συνεχάρη για την νίκη του.

Διχασμένοι και αποδυναμωμένοι από τις εκλογικές ήττες, οι ψηφοφόροι του κόμματος εξέλεξαν την Κυριακή τον ηγέτη τους, από τον οποίο εξαρτάται η σταθερότητα της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

Ο Πέδρο Σάντσεζ, ο οποίος ζητάει από το κόμμα να επιτεθεί στον Ραχόι. Η Susana Diaz, που ήταν η βασική του αντίπαλος, επεδίωκε να κάνει μια χρήσιμη αντιπολίτευση «για να καλυτερέψει την καθημερινότητα των πολιτών» αλλά και για να «ανυψώσει το Σοσιαλιστικό κόμμα» το οποίο έπεσε μέσα σε 8 χρόνια από τους 169 στους 85 βουλευτές.

Ισπανία: Στα χέρια της αριστερής πτέρυγας το Σοσιαλιστικό κόμμα -Ο Πέδρο Σάντσεζ πάλι πρόεδρος [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ας σημειωθεί ότι ο Μαριάνο Ραχόι, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας εδώ και έξι μήνες, κατόρθωσε να ψηφίσει πολλά μέτρα με την βοήθεια του PSOE, από την στιγμή που αποχώρησε από την ηγεσία του ο Πέδρο Σάντσεζ. Αν το PSOE του κάνει σφοδρή αντιπολίτευση και τον εμποδίζει να ψηφίζει τους νόμους, τότε θα υποχρεωθεί να στήσει εκ νέου κάλπες.

«Αν κερδίσει ο Σάντσεζ περιμένω σε ένα χρόνο από τώρα ο Ραχόι να κάνει πρόωρες εκλογές», δηλώνει ισπανός αναλυτής.

Ισπανία: Στα χέρια της αριστερής πτέρυγας το Σοσιαλιστικό κόμμα -Ο Πέδρο Σάντσεζ πάλι πρόεδρος [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 188.000 ψηφοφόροι.

Ο Πέδρο Σάντσεζ, οικονομολόγος, 45 ετών, κατεβαίνει ως «ο υποψήφιος των μελών του κόμματος» εναντίον των στελεχών του κόμματος που τον ανάγκασαν, τον περασμένο Οκτώβριο, να παραιτηθεί από την ηγεσία επειδή ήθελε πάση θυσία να εμποδίσει τον Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι Σοσιαλιστές, επειδή φοβήθηκαν τότε ότι αν ο Ραχόι πάει σε νέες εκλογές θα χάσουν ακόμη περισσότερες εκλογικές δυνάμεις, αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνησή του, μη καταψηφίζοντας όταν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης.

«Αυτή είναι η χειρότερη απόφαση και από τότε το κόμμα καταρρέει» είναι η άποψη του Σάντσεζ.

Η Σουζάνα Ντιάζ, από την πλευρά της, 42 ετών, απάντησε ότι ευθύνονται οι περιστροφές του Σάντσεζ, οι οποίες προκάλεσαν σύγχιση στους ψηφοφόρους και συνεισέφεραν στις εκλογικές ήττες.

«Οι ηγέτες δεν μπορεί να κρύβονται πίσω από τα μέλη του κόμματος αλλά πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», λέει η πρόεδρος της Ανδαλουσίας, εκεί όπου το Σοσιαλιστικό κόμμα παίρνει και τις περισσότερες ψήφους του.

Ισπανία: Στα χέρια της αριστερής πτέρυγας το Σοσιαλιστικό κόμμα -Ο Πέδρο Σάντσεζ πάλι πρόεδρος [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η Σουζάνα Ντιάζ είναι κόρη υδραυλικού και έκανε μια τρομερή πολιτική καριέρα. Σήμερα την στηρίζει όλος ο μηχανισμός του PSOE για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

«Πάει καιρός που έχουμε χάσει το πηδάλιο και τώρα είναι ευκαιρία να ξαναχτίσουμε την ενότητα», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Arturo Rivero, ένας συνταξιούχος 71 ετών, ο οποίος ψήφισε για την Σουζάνα Ντιάζ σε ένα εκλογικό κέντρο της Μαδρίτης.

Τα προγράμματα των υποψηφίων για την ηγεσία διαφέρουν αρκετά. Ο Πέδρο Σάντσεζ είναι υπέρ της συμμαχίας με τους αριστερούς ριζοσπάστες Podemos, ενώ η Ντιάζ αντίθετα αποκαλεί τους Podemos «η άχρηστη Αριστερά».

Ισπανία: Στα χέρια της αριστερής πτέρυγας το Σοσιαλιστικό κόμμα -Ο Πέδρο Σάντσεζ πάλι πρόεδρος [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Το επιχείρημα της Ντιάζ είναι ότι αν συνεργαστούν τα δύο κόμματα, οι Podemos θα κυριαρχήσουν του Σοσιαλιστικού κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πέδρο Ιγκλέσιας έβγαλε το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες άτομα στο κέντρο της Μαδρίτης για να δείξει ότι μόνο αυτός κάνει αντιπολίτευση στον Μαριάνο Ραχόι. «Το κάνει για να εισέλθει στα εσωτερικά του κόμματός μας, όπως θα έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν όταν ανακατεύτηκε στα εκλογικά της Δύσης», δήλωσε ο Mario Jimenez, εκπρόσωπος του PSOE.

Η Σουζάνα Ντιάζ σκέπτεται από καιρό να διεκδικήσει την ηγεσία του PSOE, αλλά μέτρησε καλά την στιγμή για να παρουσιαστεί ως υποψήφια. Τρία χρόνια δίσταζε. Σε ηλικία 42 ετών, η Ντιάζ θέλει να γίνει πρωθυπουργός της Ισπανίας. Από το 2013 είναι πρόεδρος της πλέον πολυπληθούς περιοχής της Ισπανίας, της Ανδαλουσίας, με 8,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Ισπανία: Στα χέρια της αριστερής πτέρυγας το Σοσιαλιστικό κόμμα -Ο Πέδρο Σάντσεζ πάλι πρόεδρος [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Δεν είναι η πρώτη φορά που Σάντσεζ και Ντιάζ είναι αντίπαλοι. Ο πρώτος γύρος έγινε τον Οκτώβριο του 2016, όταν η Σουζάνα Ντιάζ οργάνωσε την παραίτηση των μισών μελών του πολιτικού συμβουλίου του PSOE για να αναγκάσει τον Πέδρο Σάντσεζ να παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος. Δεν ανεχόταν ότι ο Σάντσεζ σχεδίαζε, στην πλάτη του PSOE, μια συμμαχία με το αριστερό Podemos και τους αυτονομιστές της Καταλωνίας για να γίνει πρωθυπουργός, παρά τις απίστευτες απαιτήσεις του Ιγκλέσιας και παρά το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα (85 βουλευτές).

Μετά από μια έντονη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του PSOE ο Σάντσεζ παραιτήθηκε.

Οι δύο αντίπαλοι έκαναν και τηλεοπτικό debate στις 15 Μαίου, το οποίο πέρασε στα πολιτικά χρονικά ως ένα από τα σκληρά. «Το PSOE επιδεικνύει δημόσια την δραματική εσωκομματική μάχη του», έγραψε το ισπανικό σάιτ eldiario.es. Ο τρίτος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος είναι ο Patxi López,, πρώην πρόεδρος της περιοχής των Βάσκων, συμβιβαστικός και άτονος, ο οποίος δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει την ηγεσία.

Ισπανία: Στα χέρια της αριστερής πτέρυγας το Σοσιαλιστικό κόμμα -Ο Πέδρο Σάντσεζ πάλι πρόεδρος [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Στο debate, ο Σάντσεζ κατηγόρησε δημόσια την Σουζάνα Ντιάζ για τον ρόλο της στην αναγκαστική παραίτησή του από την ηγεσία του PSOE, καθώς και στην απόφαση του κόμματος να στηρίξει τελικά τον σχηματισμό κυβέρνηση υπό τον δεξιό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Δήλωσε μάλιστα ότι το πρόγραμμά του «είναι το μοναδικό στην αριστερά που δεν φοβάται το χρηματιστήριο».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ανδαλουσίας κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι έχασε την στήριξη των κορυφαίων στελεχών του PSOE. «Η ιδέα της Ντιάζ ήταν απλή: να δείξει ότι ο Σάντσεζ είναι απομονωμένος και χαμένος στα δικά του σχέδια», έγραψε το ισπανικό σάιτ.

«Ανεξάρτητα από το ποιός θα κερδίσει την ηγεσία, το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι διχασμένο σε ακραίο σημείο, βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής κατάρρευσης από την οποία δύσκολα να συνέλθει», προσθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ισπανία Εκλογές PSOE ντιαζ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ