Πακιστάν: Οι αρχαιολόγοι, απογοητευμένοι, σταματούν τις ανασκαφές σε πόλη 5.000 ετών - iefimerida.gr

Πακιστάν: Οι αρχαιολόγοι, απογοητευμένοι, σταματούν τις ανασκαφές σε πόλη 5.000 ετών

Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO απειλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες της κοιλάδας του Ίνδου, αλλά και από την φθορά που ενδεχομένως να προκαλέσουν επισκέπτες και τρομοκράτες.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να σώσουν όσα ερείπια απομένουν στον χώρο, ο οποίος υπολογίζεται πως χτίστηκε 5.000 χρόνια πριν.

Η πόλη που την παρούσα στιγμή είναι μισό-θαμμένη και οι ιστορικοί την αποκαλούν «Ο λόφος των νεκρών», ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1920 από έναν υπάλληλο της Αρχαιολογικής ομάδας της Ινδίας, στην πόλη Sindh του Πακιστάν.

Οι ανασκαφές φέραν στο φως μια πόλη που χτίστηκε κατά την εποχή του Χαλκού, η οποία μάλιστα είχε εξελιγμένα οδικά συστήματα και πολύπλοκες δομές αποχέτευσης.

Πακιστάν: Οι αρχαιολόγοι, απογοητευμένοι, σταματούν τις ανασκαφές σε πόλη 5.000 ετών  | iefimerida.gr 0

Η πόλη ήταν γέννημα του πολιτισμού Harappan που έφτασε στην ακμή του περίπου το 2500 π.Χ. και εξαφανίστηκε (τα αίτια παραμένουν άγνωστα) γύρω στο 1900 π.Χ.

Οι επιστήμονες φοβούνται πολύ για τις συνέπειες που μπορεί να φέρει στον χώρο η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή της κοιλάδας του Ινδού.

Ο Γερμανός ερευνητής, Μichael Jansen, ο οποίος εργάζεται πάνω στην ανασκαφή του μνημείου, δήλωσε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα θερμοδιαστολής εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Πακιστάν: Οι αρχαιολόγοι, απογοητευμένοι, σταματούν τις ανασκαφές σε πόλη 5.000 ετών  | iefimerida.gr 1

Οι ειδικοί δεν ανησυχούν μόνο για τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες, αλλά και για τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν οι άνθρωποι, και πιο συγκεκριμένα οι φανατισμένοι άνθρωποι του Ισλαμικού Κράτους που προσφάτως κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας.

Ένας ακόμη κίνδυνος για την Μοχέντζο-ντάρο είναι οι απλοί επισκέπτες που έρχονται να θαυμάσουν τον χώρο.

Κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ που έλαβε χώρα το 2014, εκατοντάδες εργάτες και ηλεκτρολόγοι έστησαν σκηνές και τέντες, καρφώνοντας τα πάνω στους σκελετούς των εύθραυστων ερειπίων.

Πακιστάν: Οι αρχαιολόγοι, απογοητευμένοι, σταματούν τις ανασκαφές σε πόλη 5.000 ετών  | iefimerida.gr 2

Μέχρι τώρα οι αρχαιολόγοι έχουν σκάψει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της περιοχής.

Ωστόσο, οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις ανασκαφές και να αφήσουν τα ερείπια θαμμένα έως ότου βρουν έναν πιο δόκιμο τρόπο για να προστατέψουν την ακεραιότητα του μνημείου.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Richard Meadow δήλωσε: «Διατηρούνται καλύτερα όταν είναι θαμμένα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ