Νέα πρόκληση: Οι Τούρκοι δέσμευσαν για άσκηση και το αεροδρόμιο της Ρόδου! - iefimerida.gr

Νέα πρόκληση: Οι Τούρκοι δέσμευσαν για άσκηση και το αεροδρόμιο της Ρόδου!

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι οι οποίοι δέσμευσαν και το αεροδρόμιο της Ρόδου για άσκηση.

O πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης κάλεσε τις χώρες που έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης «Θαλασσόλυκος» να μην στείλουν εκπροσώπους τους, γιατί «η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου».

«Το γεγονός αυτό πέραν του ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων», συμπληρώνει ο κ. Λουκάκης στην επιστολή του.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρέσβης έστειλε επιστολές στις χώρες που έχουν προσκληθεί να στείλουν παρατηρητές στην τελική φάση της άσκησης, στις 22 Μαΐου, λέγοντας: Η άσκηση, η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές, περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων.

Την επιστολή αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα YENI SAFAK, που γράφει: Η άσκηση DENIZ KURDU, η οποία διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανησύχησε τους Έλληνες. Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης έστειλε επιστολή στις συμμετέχουσες χώρες, προτρέποντάς τις να μην συμμετέχουν.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα εκδίδει τη μία NAVTEX μετά την άλλη δεσμεύοντας περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις.

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι στη Ρόδο συγκαλείται στις 22 και 23 Μαΐου η Δεύτερη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Σταθερότητα. Η πρωτοβουλία του Ελληνα υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η Διάσκεψη «φιλοδοξεί να φέρει κοντά χώρες μιας νευραλγικής περιοχής που χειμάζεται από διαμάχες και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς»...

Δεκάδες παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο

Στο πλαίσιο της άσκησης Ντενίζ Γκορντού (Θαλασσόλυκος) οι Τούρκοι έκαναν και πάλι σωρεία παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεων του FIR Aθηνών με αεροσκάφη και ελικόπτερα στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. ΚΙ αυτές μόνο γιά τις 19/5.

Άμεση ήταν η αντίδραση των ελληνικής πλευράς που κατά πάγια πρακτική προχώρησε σε αναγνώριση και αναχαίτιση σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Παραθέτουμε τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 19η ΜΑΙΟΥ 2017

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: (2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 15 (4 CN-235 + 11 Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 17

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 22

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 57 (35 από τα CN-235, 22 από τα Ε/Π)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ: 1

ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία αεροδρόμιο Ρόδου NAVTEX
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ