Επαναστατική μέθοδος για την πρόληψη της υπογονιμότητας σε εφήβους με καρκίνο - iefimerida.gr

Επαναστατική μέθοδος για την πρόληψη της υπογονιμότητας σε εφήβους με καρκίνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νέα τεχνική διατήρησης των σπερματικών βλαστικών κυττάρων θα μπορούσε να επιτρέψει στα έφηβα αγόρια, που χρειάζονται να υποβληθούν σε θεραπεία για καρκίνο, να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, σύμφωνα με έρευνα του Washington State University.

Για κάθε ενήλικα άνδρα, που χρειάζεται να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, η κατάψυξη σπέρματος πριν την έναρξη της θεραπείας είναι μια επιλογή που θα του επιτρέψει να αποκτήσει τα δικά του βιολογικά παιδιά στο μέλλον.

Για τα μικρά αγόρια, όμως, που εξαιτίας νεοπλασιών χρειάζεται να υποβληθούν σε θεραπείες που είναι δυνατό να επιβαρύνουν το αναπαραγωγική τους ικανότητα, δεν ισχύει το ίδιο, επειδή ο οργανισμός τους δεν είναι αρκετά ώριμος ώστε να παράγουν σπέρμα.

Σύμφωνα όμως με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal Stem Cell», ένας νέος τρόπος, για να διαφυλάξουν την γονιμότητά τους, είναι η λήψη σπερματικών βλαστοκυττάρων, που θα κρυοσυντηρούνται, ώστε σε δεύτερο χρόνο να αποψυχθούν και στη συνέχεια να γίνει η καλλιέργειά τους με συγκεκριμένες μεθόδους, προκειμένου να παράγουν σπέρμα, όταν τοποθετηθούν πίσω στους όρχεις, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και την ίαση.

Οι επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζουν ότι παρόλο που σε προηγούμενες έρευνες μόνο το 5% αυτών των κυττάρων παρέμειναν ζωντανά μετά την απόψυξη, με τη βελτίωση της μεθόδου το ποσοστό ανέβηκε στο 40%.

Θα μπορούσε, λοιπόν, η κρυοσυντήρηση σπερματικών βλαστικών κυττάρων να αποτελέσει λύση στην πρόληψη της υπογονιμότητας στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο;

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός σε θέματα γονιμότητας και διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, δίνει τις απαντήσεις.

«Παρόλο που οι νέες θεραπείες για τον καρκίνο δεν είναι τόσο τοξικές όσο στο παρελθόν, τα αγόρια με κακοήθειες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης υπογονιμότητας σχετιζόμενης με την καταστροφή των γονάδων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα, όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κι άλλη εναλλακτική πιο καλά δοκιμασμένη.

Η κρυοσυντήρηση ορχικού ιστού τη στιγμή της διάγνωσης –παρόλο που βρίσκεται κι αυτή σε πειραματικό στάδιο- υπόσχεται τη διασφάλιση της γονιμότητας στα αγόρια».

«Η διαδικασία είναι γενικά ασφαλής, ενώ έχουν ήδη γεννηθεί παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση από άτομα που υποβλήθηκαν σε αυτή την τεχνική.
Γενικά, προτείνουμε σε όλους τους άνδρες να προχωρούν σε κατάψυξη σπέρματος σε ειδική τράπεζα πριν τη χημειοθεραπεία.
Όταν όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό ή εάν ο ασθενής είναι πολύ νέος για να παράγει σπέρμα, η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να βοηθήσει κάποιους άνδρες να τεκνοποιήσουν στο μέλλον.

Θεωρώ, λοιπόν, απαραίτητο οι γονείς παιδιών, που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία που απειλεί τη μελλοντική γονιμότητά τους, να συζητήσουν την επιλογή αυτή και να προβούν στη διαδικασία όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Καταλαβαίνω ότι η απόφαση των γονιών να υποβληθεί το παιδί τους σε ορχική βιοψία και επακόλουθη κρυοσυντήρηση του ορχικού ιστού είναι δύσκολη κατά τη στιγμή της διάγνωσης, όταν η επιβίωση είναι το κυρίαρχο ζήτημα.
Τα αποτελέσματα, όμως, των ερευνών δείχνουν ότι οι περισσότεροι γονείς αγοριών προεφηβικής ηλικίας με καρκίνο αποδέχονται τη χρήση κρυοδιατήρησης ορχικού ιστού τη στιγμή της διάγνωσης».

Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

Επαναστατική μέθοδος για την πρόληψη της υπογονιμότητας σε εφήβους με καρκίνο | iefimerida.gr 0

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ