Ο Ντουτέρτε κόβει το κάπνισμα στους Φιλιππινέζους! - iefimerida.gr

Ο Ντουτέρτε κόβει το κάπνισμα στους Φιλιππινέζους!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη -και σοκ- στους καπνιστές της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε απαγόρεψε με προεδρικό διάταγμα το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με έως και τέσσερις μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 πέσος (100$).

Με το προεδρικό διάταγμα παραμένει παράλληλα σε ισχύ η απαγόρευση, προώθηση ή χορηγία προϊόντων καπνού, που τιμωρούνται με πρόστιμα έως και 8.000$, ποινές φυλάκισης έως και τρία χρόνια και πιθανές ανακλήσεις άδειας λειτουργίας επιχειρήσεων.

Ο Ντουτέρτε κόβει το κάπνισμα στους Φιλιππινέζους!  | iefimerida.gr 0

Πρώην μανιώδης καπνιστής ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε αποφάσισε να «κόψει τον βήχα» στους συμπατριώτες του...

Γνωστός για τις αμφιλεγόμενες μεθόδους του για την καταπολέμηση των ναρκωτικών ο Ντουτέρτε ήταν μανιώδης καπνιστής μέχρι που έκοψε το τσιγάρι όταν διαγνώστηκε με τη νόσο Buerger’s disease, που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Ντουτέρτε είχε υποσχεθεί ότι θα εξαπολύσει πόλεμο κατά του εγκλήματος, της διαφθοράς και των εμπόρων ναρκωτικών κι ότι θα ξεριζώσει ένα-ένα πάθη της κοινωνίας, όπως το κάπνισμα κι ο παράνομος τζόγος.

Ο Ντουτέρτε κόβει το κάπνισμα στους Φιλιππινέζους!  | iefimerida.gr 1

Οι ειδικοί χώροι για το κάπνισμα δεν θα καταλαμβάνουν εμβαδόν μεγαλύτερο των 10 τ.μ., θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον δέκα μέτρα απ’ τις εισόδους και εξόδους των κτιρίων και θα προορίζονται μόνον για ενήλικες, ενώ θα δημιουργηθούν ειδικά τμήματα στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, που θα επιβλέπουν την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Η απαγόρευση καλύπτει και τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και θα εφαρμόζεται και σε καζίνο, χώρους αναψυχής, εντός κτιριακών εγκαταστάσεων σε αεροδρόμιο εκτός απ’ τους ειδικούς χώρους για το κάπνισμα.

Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, κάπου 17 εκατομμύρια, είναι καπνιστές σύμφωνα με έκθεση του 2014.

Σχεδόν οι μισοί απ’ τους άνδρες και το 9% των γυναικών καπνίζουν και σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών η συνήθεια αυτή στοιχίζει περίπου τέσσερα δισ δολάρια στην οικονομία της χώρας από τις δαπάνες περίθαλψης και τις απώλειες στην παραγωγικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ